Nem menekülhetsz! - 100%-os RFID kontrol

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 11. 10:24
Bermudán a világon először minden autót minden időpillanatban nyomon követő RFID rendszer kiépítésére készülnek ami a rádiófrekvenciás technológia csúcsa, vagy éppen a jogvédők rémálma.
A mindössze 30 négyzetkilométeres szigeten 63 ezer ember él, és összesen 47 gépjárművet tartanak nyilván. Bár a Bermuda szóról sokaknak a rejtélyes eltűnések jutnak eszükbe, ott természetesen a tengeri háromszögről van szó, és ha belegondolunk, egy szigeten aligha van értelme autólopás ellen RFID-t használni, hiszen nehéz lenne kijuttatni a járművet az országból. A nagy költségvetésű projekt keretén belül nem csak minden egyes jármű RFID azonosítóval történő ellátásáról kell gondoskodni, de egyben rengeteg olvasó egységet is el kell helyezni, hogy a kis hatósugarú egységek adatait olvasni tudják. Minden egyes RFID azonosítóhoz egy nevet, lakcímet és rendszámot, forgalmit rendel egy központi számítógéprendszer. A teljes RFID ellenőrzés célja a közlekedési szabálytalanságok visszaszorítása. Ha például valaki tilosban parkol, a rendszer azonnal érzékeli, és mivel teljesen automatizált, egyértelmű estekben önállóan kiküldi a büntetésről szóló csekket is. Éppen ebből remélik megtérülni a költségeket, a hatóságok a következő 5 évben 11 millió dollárnyi olyan büntetésekből származó bevételt várnak, ami az RFID-k nélkül nem kerülne befizetésre. Ez a rendszer azonban a személyiségi jogok védelmét illetően igencsak kérdéses, és könnyen vissza lehet élni a kis jeladók által sugárzott információkkal.
Kulcsszavak: RFID security jog autószolg

IT-szolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Atlassian ledobta a cloud-bombát

A nagyvállalatok IT fejlesztéseihez leggyakrabban használt szoftver gyártója elbúcsúzik az “on-premise” termékektől és a jövőben kizárólag a felhőben futó szoftvereit kínálja ügyfeleinek. 

2020. október 26. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás