Symantec Spam Report: 2007. október

forrás Prim Online, 2007. október 9. 07:02

Míg a PDF, image és Ecard típusú  spamek aránya szeptemberben tovább csökkent, addig az összes levélszemét  az e-mail forgalom 70%-át tette ki, ami 1%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A spammereket nagyon foglalkoztatja az amerikai ingatlanpiac, különös tekintettel az ingatlanpiaci pangásra, és az elmúlt időszak kamatcsökkentéseiről szóló hírekre.

A Symantec Spam Report szeptemberre vonatkozó főbb megállapításai:

ˇ    Folytatódott a spamek arányának lassú növekedése. Az augusztusi 69%-ról alig növekedve, szeptemberben a teljes e-mail forgalom 70%-át tették ki a kéretlen levelek.

ˇ    Az image spamek aránya tovább csökkent az elmúlt hónapban. Míg augusztusban az összes levélszemét 10%-a volt image spam addig szeptemberben ez az arány 7%-ra esett vissza. 

ˇ    Az image spamek csökkenésével ellentétben a szöveges és HTML alapú támadások előfordulása még mindig gyakori. Az ilyen típusú kéretlen levelek között szeptemberben nagy gyakorisággal fordultak elő állást kínáló vagy kínai elektronikus termékek vásárlására ösztönző spamek. Szeptemberben a Symantec felfedezett egy olyan „Work at home”  nevű támadást, amely  több mint 100 millió spamet foglalt magában. Az ilyen levelek otthon elvégezhető, kis erőfeszítéssel járó munkát ajánlanak kiemelkedően magas fizetésért.
   
ˇ    A mostanában gyengélkedő amerikai ingatlanpiacról és a kamatcsökkentésről szóló vitát a spammerek sem hagyják figyelmen kívül. A Symantec olyan kéretlen levelekre figyelt fel, amelyekben felajánlják, hogy megveszik a címzett ingatlanát. Így miután a gyanútlan felhasználó kitölti az űrlapot - név, cím, telefonszám, e-mail cím stb. - a spam küldője hozzájut személyes adataihoz. Ez egy újabb példa arra, hogy hogyan használják fel a spammerek a napi híreket adataink megszerzésére. 

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban szeptemberben:


ˇ    Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 26%
ˇ    Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 19%
ˇ    Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 13%
ˇ    Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 12%
ˇ    Scamek aránya: 10 %

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő az EMEA régióban leggyakrabban szeptemberben

ˇ    Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 23%
ˇ    Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 22%
ˇ    Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 19%
ˇ    Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 13%
ˇ    Scamek aránya: 12%

A spamek eredetét vizsgálva a már régebben kialakult sorrend tapasztalható továbbra is a kontinensek között:

1.    Észak-Amerika
2.    Európa
3.    Ázsia
4.    Dél-Amerika
5.    Ausztrália/Óceánia
6.    Afrika

Kulcsszavak: Symantec security spam trend

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 és DORA: a kiberbiztonsági felzárkóztatás motorjai vagy újabb felesleges terhek?

Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. A NIS2 esetében a részletek még pontosításra várnak és a tagországok csak később ültetik át a nemzeti jogba az irányelveket, de az biztos, hogy az EU-n belül tevékenykedő cégeknek komoly munkát kell fektetniük abba, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ha észszerűen implementálják az előírásokat a helyi jogrendbe, az jelentős előrelépést hozhat a hazai vállalatok kibervédelmi fejlettségében, ám ehhez kulcsfontosságú, hogy már most elkezdjék a felkészülést. A BlueVoyant szakértői áttekintették, hogy várakozásaik szerint mit jelentenek majd a gyakorlatban a jogszabályok.

2023. május 31. 17:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39