A Hitachi végleg kiszáll a PC-üzletágból

Milkovits Gábor, 2007. október 25. 20:27

A Hitachi bejelentette, hogy végleg beszünteti a fogyasztói piacra szánt számítógépek gyártását és forgalmazását, hogy ezentúl sikeresebb üzletágaira összpontosíthassa erőforrásait.

A Hitachi az utóbbi időben már csak a hazai japán piacon volt jelen Prius személyi számítógépes termékcsaládjával, azonban itt is igen nehezen boldogult a nagyok, így a Hewlett-Packard, a Dell és a Lenovo által támasztott éles versenyben; tavaly például összesen 136 ezer fogyasztói PC-t sikerült eladniuk. A Prius termékek az év végi bevásárló szezonban még kaphatóak lesznek, ezután azonban a vállalat Toyokawa-i üzemében már csak szervertermékek fognak készülni, kiemelt figyelemmel a televíziós és rádiós iparág növekvő igényeinek kiszolgálására. A PC-üzletág egyébként mindössze 608 millió dollár bevételt hozott a cégnek a tavalyi évben, ami a teljes forgalomnak alig 1%-át tette ki. Az MM Research Institute piackutató szerint a Hitachi alig 580 ezer számítógépet értékesített tavaly a távol-keleti szigetországban, ami 4,5%-os piaci részesedés mellett mindössze a 8. helyezéshez volt elegendő.

A rizsforralóktól a nukleáris technológiáig termékek széles skálájával foglalkozó vállalat eddig is elsősorban merevlemezes meghajtóival volt jelen a számítógépes piacon; éppen a napokban mutatták be az eddigi legalacsonyabb energia-felvételű winchesternek számító Deskstar P7K50-at, és egy új technológiáról is beszámoltak, amely állítólag néhány éven belül 4 TB-os merevlemezek gyártását is lehetővé teszi. Éppen ezért meglepő a Financial Times értesülése, amely szerint a Hitachi fontolóra vette jelenleg veszteséget termelő merevlemezes üzletágának eladását is.

Kulcsszavak: PC +céginfo Hitachi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24