A Nokia is részesedést akar a szolgáltatók nyereségéből

Genda Csongor Zoltán, 2007. december 10. 20:37

Az Apple példáján felbuzdulva most a Nokia is azt fontolgatja, hogy részesedést kérjen a mobilszolgáltatóktól azok bevételeiből.

"A telefonok forgalmázását illetően maradunk a régi, jól bevált üzleti modellnél: megkérjük a készülékek árát. Abban az esetben viszont, ha új szolgáltatásokkal jelentkezünk, elképzelhetőnek tartom azt is, hogy részt kapjunk a forgalomból" - nyilatkozta Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia elnök-vezérigazgatója a hétvégén a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. A szolgáltatók rémálma látszik valóra válni ezúttal, ugyanis azok rég tartanak attól, hogy az Apple után más nagy mobilgyártó vállalatok is a számítógépgyártóéhoz hasonló követelésekkel fognak előállni, azaz a nyereség megosztását kérik. Az amerikai konszern egyes források szerint 30%-ot kap az iPhone-tulajdonosoktól származó díjbevételekből, ám ez csupán találgatás, a hírt nem erősítették meg hivatalosan az illetékesek.

A 40%-os piaci résszel bíró Nokia ezért mindinkább igyekszik megvetni a lábát a szolgáltatói szektorban, így múlt héten bejelentették a jövőre érkező "Comes with music" akciót, melynek lényege, hogy a zeneközpontú telefonokkal rendelkezők egy évig ingyen hozzáférhetnek a Universal katalógusához. Ugyanígy megpróbál betörni a finn vállalat a navigációs szolgáltatások piacára is, mivel nemrég bekebelezték a NavTeq digitális térképspecialistát. Kallasvuo azonban előrevetítette, hogy a jövőben további internetes cégeket fognak még felvásárolni.

Szakértők szerint csak idő kérdése, míg a többi ismert mobilgyártó is benyújtja majd a számlát a szolgáltatóknak, és az Apple-éhez hasonló követelésekkel állnak elő.

Kulcsszavak: Apple zene mobiltelefon Nokia

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Vadonatúj, trendi színekben érkezik a megújult Nokia 2660 Flip

Húzd jobbra a valóságot a vadonatúj, Pop Pink és Lush Green színekben is elérhető Nokia 2660 Flippel. A már jól ismert, élénk színekben újragondolt készüléket a Z és Y generáció hirtelen megugró érdeklődése hívta életre, akik a saját mentális egészségük érdekében egyre többen választják a Flipet, hogy korlátozzák az okostelefonjuk képernyője előtt töltött idejüket.*

2023. június 2. 09:54

Mobiltelefonokon érkezik a bankolás jövője

A következő évtizedben az Y és a Z generáció válnak a bankok legfontosabb célcsoportjaivái, mivel várhatóan közel 70 billió dollárnyi vagyon száll rájuk szüleiktől. Mit jelent ez a bankszektor számára? Először is azt, hogy gyorsan kell digitalizálódnia. Az újabb generációk szülöttei számára a mobiltelefonok kiemelt fontossággal bírnak: gyors, kényelmes és könnyen navigálható hozzáférést szeretnének a szolgáltatásokhoz. Mivel az Y és a Z generáció közel fele online szeretne hozzájutni a szükséges információkhoz, a banki szolgáltatások iránti elvárásaik eltérnek a szüleikétől.

2023. május 31. 12:45

Mozgalom világít rá az élet láthatatlan szépségeire

A modern, pörgős, digitális világban könnyű szem elől téveszteni a kisebb, látszólag jelentéktelen pillanatokat, amik igazán varázslatossá teszik az életet. Ezek a momentumok csak úgy elsuhanhatnak mellettünk, ahogy feladatról feladatra zakatolunk hétköznapjainkban, már-már odatapadva a képernyőkhöz. Pedig ezekben a mulandó pillanatokban lelhető meg az élet esszenciája – azokban az apróságokban, amelyek szünetre és reflekcióra késztetnek, és amiknek köszönhetően igazán értékelhetjük a körülöttünk lévő világot. A HONOR Magic5 Pro azzal a céllal készült, hogy segítse az embereket az ilyen értékes, gyakran megfoghatatlan mozzanatok megörökítésében. Így ragadható meg a láthatatlan szépség.

2023. május 30. 14:00

Így kíméli szemünket a HONOR Magic5 Pro

Napjainkban a technológia kikerülhetetlen eleme a hétköznapoknak, így létfontosságú, hogy azzal is foglalkozzunk, hogy a digitalis eszközök milyen hatással vannak szemeinkre. A HONOR Magic5 Pro, a vállalat legújabb csúcskategóriás készüléke számos szemkímélő funkcióval óvja a felhasználók látását. 

2023. május 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39