A tökéletes problémamegoldás képlete

forrás Prim Online, 2008. február 11. 14:05

A Canon olyan kutatás elvégzésével bízta meg a Robertson Cooper Ltd. üzleti pszichológusait, melynek eredményeként elkészülhetett a világ első probléma-megoldási képlete. A kutatás a probléma-megoldási folyamatok mögötti tényezők feltárására irányult, amelyek ismeretében a döntéshozók hatékonyabban oldhatják meg üzleti problémáikat.

Az elemzésből kiderült, hogy alapvetően az alábbi három tényező befolyásolja egy adott probléma megoldását:

1.    személyiség,
2.    helyzeti tényezők, például zavaró körülmények, valamint
3.    az egyén saját probléma-megoldási készsége és technikája.
 
A fentiek figyelembevételével az alábbi képletet dolgozták ki a megbízott cég pszichológusai:

A tökéletes problémamegoldás befolyásoló tényezői

A vizsgálat kimutatta, hogy a személyiségi faktorok nagyban befolyásolják a problémamegoldás sikerességét. Ide tartozik az optimizmus, amellyel az egyén a feladatot kezeli, a probléma racionális és átgondolt megközelítése, valamint az egyénnek az adott probléma megoldására irányuló elszántsága. A képlet azt is megmutatja, hogy megfelelő személyes adottságok és helyzeti tényezők fennállása esetén a tanult készségek és technikák tovább növelhetik a problémamegoldás hatékonyságát.

„A problémák megoldására a hétfő reggeli és a péntek délutáni időszak a legkevésbé alkalmas, amikor  túlságosan fáradtak és elfoglaltak vagyunk, miközben túl sok minden köti le a figyelmüket. A probléma-megoldási képességet ugrásszerűen növelheti az is, ha a közös irodahelyiségből egy csendes környezetbe húzódunk vissza” – mondta Adam Gillbe, a Canon Europe európai megoldásokért felelős marketing igazgatója a kutatás kapcsán. „Leginkább úgy menekülhetünk meg a probléma elől, ha megoldjuk azt. Ha megfelelően közelítjük meg a problémát, azaz pozitív beállítottsággal és zavaró tényezőktől mentes körülmények között, az jelentős mértékben javíthatja üzleti probléma-megoldási képességünket” – tette hozzá Adam Gillbe.

„A világ legsikeresebb vállalkozói bámulatos probléma-megoldási készséggel rendelkeznek, amelynek köszönhetően bármilyen problémát képesek hatékonyan kezelni. A kutatás eredménye vélhetően a világ első probléma-megoldási képlete, amely megkísérli az egyén sikerét meghatározó, a problémamegoldás egymásra ható tényezőinek ábrázolását” – mondta Gordon Tinline, a kutatást végző Robertson Cooper Ltd. igazgatója.

Hatékony megoldások a mindennapi kihívásokra


A Canon egy korábbi kutatásából, melyben Európa 18 országában vizsgálták az irodai dühkitörések legfőbb kiváltó okait, kiderült, hogy a dolgozók 24 százaléka már attól jobban érezné magát, ha a szükséges dokumentumokat gyorsabban és egyszerűbben meg tudná találni a hálózaton.  A Canon olyan megoldásokat kínál a felmerülő problémákra, amelyek a dolgozó emberek mindennapjait érintik. Ennek megfelelően integrált szoftvercsomagokkal segíti az irodai dolgozók dokumentumrögzítési, -kezelési és -nyomtatási munkafolyamatait. A Canon integrált megoldásai megkönnyítik a dokumentumok létrehozását és keresését abban az esetben is, ha egyszerre több alkalmazással vagy dokumentumtípussal dolgoznak (például beolvasott képek, elektronikus dokumentumok, internetes oldalak, táblázatok és bemutatók). Ezek a szoftvermegoldások segítenek az irodai dolgozóknak dokumentumaik gyorsabb megtalálásában, szerkesztésében és nyomtatásában, ezzel csökkentik az általános irodai stressz-szintet, egyúttal hozzájárulnak a vállalatok hatékonyabb működéséhez.

A Canon tippjei a hatékonyabb problémamegoldáshoz:


-    Szenvedéllyel lásson munkához és motiválja a probléma megoldásának feladata.
-    Meghatározott, de elérhető célt tűzzön ki minden megoldandó problémával kapcsolatban.
-    A pesszimistábbak pozitív hozzáállással javíthatnak az üzleti és más problémák megoldásában.
-    Keressen zavaró tényezőktől mentes időt és helyet.
-    Objektív, és jól strukturált elemzést alkalmazzon a felvetődő problémához.
-    Sajátítson el formális probléma-megoldási technikákat, és azok hatékony alkalmazását, így például az induktív és deduktív érvelés módszereit.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Forradalmi áttörést ért el az ElevenEs akkumulátorcella fejlesztésben

Európa első és legnagyobb, teljes mértékben piaci felhasználásra alkalmas LFP (lítium-vasfoszfát) akkumulátorcelláját az ElevenEs alkotta meg, az akkumulátorcellák fejlesztésének úttörőjeként. A legelső darabok 2023 első negyedévében jutnak majd el az ügyfelekhez tesztelés céljából. A vállalat bejelentette, hogy az EDGE névre keresztelt akkumulátorcelláját az EIT InnoEnergy éves rendezvényén, a The Business Booster keretein belül fogja bemutatni, amelyet idén szeptember 28-án, illetve 29-én Lisszabonban rendeznek meg.

2022. szeptember 27. 19:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38