IBM Cell Broadband Engine: a BMF egyedülálló lehetőséghez jut!

Kovács Attila, 2008. március 4. 16:17

A mai napon közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Neumann János Informatikai Kara (NJIK) és az IBM Böblingen Laboratórium együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében a BMF NJIK részt vesz az IBM Cell Broadband Engine (Cell/BE.) többmagos processzorral kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységében. Az eseményen Michaels Malms, a böblingeni laboratórium vezetője és Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója is megjelent.

A megállapodás már nem a Cell Broadband Engine alkalmazásával, hanem elsődlegesen magának az architektúrának a továbbfejlesztésével kapcsolatos. A BMF NJIK csapata Sima Dezső egyetemi tanár, a kar alapító főigazgatójának vezetésével egy éven keresztül elemezni fogja a többmagos processzorokon alapuló rendszerek architektúrájának tervezési terét és a fontosabb többmagos architektúra típusok teljesítménypotenciálját. Sima így értékelt: „Karunk egyedülálló lehetőséghez jutott, a megállapodás révén együttműködünk a világhírű böblingeni IBM kutatóközponttal, és a Cell Broadband Engine-nel kapcsolatos jövőbe mutató fejlesztésekbe is betekintést nyerhetünk.” Hozzátette: „A processzorok fejlesztése nagyon szép, de nagyon nehéz feladat. A többmagos processzorokat a szükségszerűség szülte, ám továbbfejlesztésük iránya egyelőre nem átlátható”. 
 
A mai megállapodás szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy az IBM magyar egyetemekkel és főiskolákkal együttműködve életre hívta budapesti Cell kompetenciaközpontját. Ez a nyílt szakmai szervezet lehetőséget nyújt a felhalmozott elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat kamatoztatására a Cell processzorral kapcsolatos területeken. A központ azért jöhetett létre, mert az IBM Böblingen Laboratórium 2002 óta folytat kutatási és fejlesztési projekteket Magyarországon az IBM Global Procurement Services Group (IBM GPSG) közreműködésével, amely a kompetenciaközpont létrehozását kezdeményezte.

Michaels Malms a Prím kérdésére elmondta, a böblingeni IBM laboratórium műszaki-technikai szakemberlétszáma 1800 fő, egyharmaduk hardver-, kétharmaduk szoftverfejlesztésekben vesz részt. Néhány további fontos kutatásuk, fejlesztésük: Linux on Cell, Linux on SytemZ, a SystemZ mainframe számítógép új lapkakészletei, QS21 és 22 szerverek és operációs rendszere. A központ vezetője azt is megemlítette, hogy idén várhatóan megjelenik a Cell processzor alapú blade-ekből kialakított IBM szuperszámítógép, amely Malms szerint a maga nemében a világ legnagyobbja lesz.
 
Paál Péter szerint: „Az IBM számára kiemelt jelentőségű a felsőoktatási intézményekkel történő együttműködés: nemcsak szakembereink utánpótlását biztosítjuk így, de a projektjeinkbe bekapcsolódó hallgatók és oktatók közreműködésével megsokszorozzuk a rendelkezésünkre álló szellemi erőforrásokat és növeljük innovációs képességünket.”

Peter Altevogt, a böblingeni kutatólaboratórium projektvezetője szerint: „Sima Dezső és csapata világszerte elismert a korszerű számítógép-architektúrák tervezése terén, ezért döntöttünk úgy, hogy együttműködünk a Budapesti Műszaki Főiskolával. A Budapesti Műszaki Főiskolán kifejlesztett tervezésitér-elemzés nagyon jó alapul szolgál a fejlesztések fő vonalait megjelenítő architektúra típusok összehasonlító vizsgálatához.”
 
A Cell/BE processzorról: az IBM, a Sony csoport és a Toshiba által közösen fejlesztett Cell/BE processzort különösen számításigényes alkalmazásokra hegyezték ki, többek között multimédia-eszközökhöz, virtuális világok megjelenítéséhez, valós idejű videocsevegéshez, interaktív tévéműsorokhoz, valamint egyéb, „képéhes” feldolgozási környezetekhez. A Cell/BE processzor olyan termékekben van jelen például, mint a Sony PS3 játékkonzolja, vagy az IBM BladeCenter QS21 típusú szervere.

Kulcsszavak: BMF k+f IBM

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50