Levélszemét, adathalászat és kártékony programok: kezdődik az olimpia

forrás Prim Online, 2008. augusztus 7. 18:30

A 2008-as olimpiai játékok megnyitása előtt a Symantec azt javasolja a magán- és céges felhasználóknak, hogy ügyeljenek az olimpiai témakör mögött megbúvó, növekvő számú levélszemétre, rosszindulatú programra és adathalász támadásokra.

A júliusi levélszemét-híradóban a cég a játékokkal kapcsolatosan várható kiugró mennyiségű levélszemétre figyelmeztetett. A magukat a pekingi Olimpiai Bizottság által küldöttnek álcázó, csaló üzenetek arról értesítették a címzettet, hogy nyert az olimpiai sorsjátékon, és arra kérték, hogy a csalinak szánt nyereménye iránti igényét egy válasz e-mailben jelentse be.

De nem csak a levélszemétről van szó. Sok nagy sporteseményhez kapcsolódó webhely esett áldozatul olyan támadásnak, amely a webhelyet úgy módosította, hogy a látogató számítógépére kártékony program töltődjön le. Ez történt a múltban a Super Bowlhoz kapcsolódóan. Ezek a megrongált webhelyek nem feltétlenül a hivatalos weblapok, hanem például chatfórumok és más, a sportesemény megbeszélését szolgáló helyek is lehetnek. A Symantec internetes veszélyekről szóló jelentésének legfrissebb, XIII. száma szerint nő a webes veszélyek száma. A támadók a webhely jellemző sérülékenységeit használják ki, amelyek segítségével más támadásokat indíthatnak. 2007 utolsó hat hónapjában az interneten 11 253 webhelyspecifikus, idegen kód becsempészésével (cross-site scripting) kihasználható sérülékenységet jeleztek az interneten, ezek egyedi webhelyek hibáit jelentik. Ezzel szemben ez alatt az idő alatt csak 473-at (körülbelül 4 százalékot) javított ki az érintett weblap gazdája, azaz hatalmas lehetőség áll nyitva a hackerek előtt a támadások indítására.

A weblapokat kétféle módon lehet megváltoztatni. Az első esetben a rosszindulatú program saját kódját hozzáteszi a weblapéhoz, így az azt megnéző emberek gépe megfertőződhet. A másik esetben egy iframe címkét adnak a weblaphoz, ami a felhasználót egy másik weblapra irányítja.

Teasdale Harold, a Symantec magyarországi területi igazgatója arra figyelmeztet, hogy „a nagy jelentőségű sport- és társadalmi eseményeknél gyakran tapasztaljuk, hogy megugrik az internetes támadások száma. Ezek az egyszerű levélszeméttől az adott eseményhez kapcsolódó weblapok megrongálásáig terjednek. A pekingi olimpiai játékok az év egyik legnagyobb eseményének számítanak, a hackerek és a levélszemetelők pedig hatalmas lehetőséget látnak benne az óvatlan emberek megtámadására.
A nagyközönségnek nem szabad elfelejtkeznie arról, hogy az ismeretlen forrásból származó e-mailek megnyitása vagy az ismeretlen eredetű linkekre rákattintás tilos, még akkor is, ha aranyérmekkel kecsegtetnek. A vállalatoknak gondoskodniuk kell a hálózatuk és a webhelyeik védelme naprakész legyen, telepítve legyenek a legújabb védelmi megoldások. Ha nem ezt teszik, akkor cégük jó hírnevét kockáztatják azzal, hogy gyanútlanul kártékony programkódnak adnak otthont a webhelyükön.”

A webes sérülékenységek elleni védekezés érdekében meg kell győződni arról, hogy a számítógépünkön a legfrissebb védelmi szoftver legyen telepítve, ami meg tudja mondani, hogy a meglátogatott webhely megbízható-e. Gondoskodni kell arról, hogy a számítógépen telepítve legyenek a legfrissebb hibajavítások és védelmi frissítések, valamint meg kell győződni, hogy biztonságosak-e a számítógép beállításai. Ellenőrizni kell, hogy a webhely URL-je ugyanaz-e, mint amelyiket meg akartuk nézni, és nem lettünk tudtunkon kívül átirányítva.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC bemutatja a core gamereket célzó legújabb gaming monitorját

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő-márkája – bemutatja az AOC GAMING CQ27G2S/BK modellt, egy 27 hüvelykes (68,6 cm) QHD ívelt gaming monitort, amely aprólékos tervezésével egyesíti a gaming világ legkeresettebb jellemzőit. 

2023. szeptember 22. 14:20

Húszezer laptopot szállít a Delta Systems az iskoláknak

Két ütemben, 10-10 ezer laptopot kapnak Budapest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegye diákjai mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök öt vármegye tanulói és pedagógusai számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.

2023. szeptember 22. 12:47

5 tipp a produktivitásért a Samsung Galaxy Tab S9 szériával

Az egyetemi évek mozgalmasak és élvezetesek, miközben rendkívül intenzív és feszített tempót diktálnak, különösen a vizsgaidőszakban. Kihívást jelenthet az állandó egyensúlyozás az egyetemi feladatok, a társas összejövetelek, hobbik, szakmai gyakorlat és akár a munka között. Az új Samsung Galaxy Tab S9 széria ötvözi a táblagépek könnyű hordozhatóságát és a laptopok erőteljes teljesítményét, így akkor is szárnyalhat a kreativitásod és dolgozhatsz iskolai projekteken, ha éppen úton vagy. 

2023. szeptember 21. 17:19

Megkezdte működését a Kyndryl Alapítvány a helyi közösségek fejlődéséért

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója szeptember 18-án elindította a Kyndryl Alapítványt. Az alapítvány olyan nonprofit szervezeteket támogat majd, amelyek kritikus társadalmi problémákra keresnek megoldásokat. A Kyndryl Alapítvány a vállalat globális vállalati jószolgálati programját terjeszti ki, és jelzi, hogy a Kyndryl elkötelezett a pozitív társadalmi szerepvállalás mellett, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival.

2023. szeptember 21. 14:18

5G alapú kísérleti projekten dolgozik együtt a Vodafone és a Bosch

5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Vodafone Magyarország és a magyarországi Robert Bosch Kft., hogy a többek között autóipari technológiák és szolgáltatások vezető beszállítójaként működő vállalat a járműfejlesztés, valamint a vezetéstámogató rendszerek terén is hasznosítsa az 5G hozzáadott értékét. Az októberben induló, 8 hónapon át tartó kísérleti projekthez a Vodafone biztosítja az 5G priváthálózatot a Bosch Gyömrői úti telephelyén, a begyűjtött telemetrikai adatok pedig a jövőben megreformálhatják az autóipari validációs teszteket.

2023. szeptember 21. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59