Kikapcsolt állapotban távvezérelhető PC-k az Intel új technológiájával

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 14. 20:07

Az Intel egy olyan csiptechnológiát, illetve alaplap-koncepciót dolgozott ki, amelynek segítségével a kikapcsolt számítógépek is „felébreszthetők” hálózaton keresztül.

A „Remote Wake” (kb. „távébresztés”) elnevezést kapott technológiát eredetileg azzal a céllal fejlesztette ki az Intel, hogy segítségével a rendszergazdák munkaidőn kívül frissíthessék a munkaállomások szoftvereit a belső hálózaton, anélkül, hogy oda kellene menniük és bekapcsolniuk, vagy éppen bekapcsolt állapotban kellene hagyniuk a gépeket. A megoldás ugyanakkor az otthoni felhasználók számára is hasznos lehet, amint azt a vezető csipgyártó külső partnerek bevonásával demonstrálta is. A PC-k távolról történő aktivizálása és vezérlése jelenleg csak akkor lehetséges, ha készenléti állapotban vannak, ez viszont áramot fogyaszt, ami egy vállalat vagy egy háztartás számára egyaránt fontos szempont lehet. Az Intel a Jajah VoIP internettelefonos vállalat közreműködésével bemutatta, hogyan kapcsol be a speciális alaplappal felszerelt számítógép bejövő hívás hatására, az Orb szoftverével pedig azt is demonstrálta, hogyan lehet távolról tartalmakat letölteni a gépről, mondjuk internetezésre alkalmas mobiltelefonra úgy, hogy a mobilról aktiválják és irányítják a PC-t.

A technológiai részletekkel az Intel egyelőre adós maradt: nyilvánvaló, hogy a különleges alaplap egyes komponensei a számítógép kikapcsolásával is működő állapotban maradnak, olyan minimális energiafelhasználással, amit esetleg beépített akkumulátorról is meg tudnak oldani. Ezek az elemek, reagálva a speciális bejövő jelekre, „felébresztik” a számítógépet, amely innen a már bevált módon alkalmas a hálózaton keresztül történő távvezérlésre. Az Intel arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a számítógépgyártók mennyire érdeklődnek az energiatakarékos alaplap iránt. 

Kulcsszavak: Intel PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érkezik a Samsung első mini-LED technológiával felszerelt gaming monitorja

A Samsung Electronics bejelentette az Odyssey Neo G7 (modellnév: G70NC), a vállalat első sík, Mini-LED modelljének globális bevezetését, amely új formavilággal bővíti az Odyssey termékcsaládot. Az új monitor nagyméretű képernyővel rendelkezik, amely tervezésének köszönhetően átfogóbb látványvilágot és részleteket biztosít a játékosok számára, és élethű képminőséggel repíti el őket a játékok világába. 

2023. január 30. 16:36

Kiszivárogtak az orosz Yandex keresőmotor forráskódjai

Egy korábbi alkalmazott kiszivárogtatta a világ 4. legnagyobb keresőmotorjának forráskódjait, köztük annak 1922 rangsorolási tényezőjét. Feltételezések szerint politikai indokok vezethették a kiszivárogtatót.

2023. január 30. 11:27

Az UltiMaker bemutatta az új S7 3D nyomtatót

Az új UltiMaker S7 nyomtató a gyártó díjnyertes S-szériájára épít, azonban integrált Air Manager búrát és rugalmas nyomtatótálcát kapott.

2023. január 28. 15:51

Az AOC bemutatja a nagy teljesítményű P3 üzleti monitorcsaládot

A kijelzőspecialista AOC bejelenti a professzionális P3 termékcsaládot, amely hét új monitort tartalmaz három különböző méretben (a 24 hüvelyk/60,4 cm képátlójú 24P3CW, 24P3CV és 24P3QW modelleket, a 27 hüvelyk/68,6 cm képátlójú Q27P3CW, Q27P3CV és Q27P3QW modelleket, valamint a 34 hüvelyk/86,4 cm képátlójú ultraszéles CU34P3CV modellt). 

2023. január 27. 17:04

A Zyxel multi-gigabites intelligens menedzselt switche felkészíti a jövőre a KKV-hálózatokat

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks piacra dobta új XMG1930 sorozatú Multi-Gigabites Lite-L3 Smart Managed Switch eszközét. Az XMG1930 sorozat a kis- és középvállalkozások, rendszerintegrátorok, felügyelt szolgáltatók és kisebb internetszolgáltatók számára kínál ideális megoldást a WiFi 6, WiFi 6E és WiFi 7 által támasztott növekvő sávszélesség-igények kielégítésére.

2023. január 27. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46