Kikapcsolt állapotban távvezérelhető PC-k az Intel új technológiájával

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 14. 20:07

Az Intel egy olyan csiptechnológiát, illetve alaplap-koncepciót dolgozott ki, amelynek segítségével a kikapcsolt számítógépek is „felébreszthetők” hálózaton keresztül.

A „Remote Wake” (kb. „távébresztés”) elnevezést kapott technológiát eredetileg azzal a céllal fejlesztette ki az Intel, hogy segítségével a rendszergazdák munkaidőn kívül frissíthessék a munkaállomások szoftvereit a belső hálózaton, anélkül, hogy oda kellene menniük és bekapcsolniuk, vagy éppen bekapcsolt állapotban kellene hagyniuk a gépeket. A megoldás ugyanakkor az otthoni felhasználók számára is hasznos lehet, amint azt a vezető csipgyártó külső partnerek bevonásával demonstrálta is. A PC-k távolról történő aktivizálása és vezérlése jelenleg csak akkor lehetséges, ha készenléti állapotban vannak, ez viszont áramot fogyaszt, ami egy vállalat vagy egy háztartás számára egyaránt fontos szempont lehet. Az Intel a Jajah VoIP internettelefonos vállalat közreműködésével bemutatta, hogyan kapcsol be a speciális alaplappal felszerelt számítógép bejövő hívás hatására, az Orb szoftverével pedig azt is demonstrálta, hogyan lehet távolról tartalmakat letölteni a gépről, mondjuk internetezésre alkalmas mobiltelefonra úgy, hogy a mobilról aktiválják és irányítják a PC-t.

A technológiai részletekkel az Intel egyelőre adós maradt: nyilvánvaló, hogy a különleges alaplap egyes komponensei a számítógép kikapcsolásával is működő állapotban maradnak, olyan minimális energiafelhasználással, amit esetleg beépített akkumulátorról is meg tudnak oldani. Ezek az elemek, reagálva a speciális bejövő jelekre, „felébresztik” a számítógépet, amely innen a már bevált módon alkalmas a hálózaton keresztül történő távvezérlésre. Az Intel arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a számítógépgyártók mennyire érdeklődnek az energiatakarékos alaplap iránt. 

Kulcsszavak: Intel PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.

2022. december 4. 13:56

A Dyson 2,75 milliárd fontos beruházási tervének következő szakasza

A Dyson mérnökei intelligens, önfejlesztő, összekapcsolódásra képes termékek új generációjának megalkotásán dolgoznak, ennek érdekében jelentősen bővül a vállalat szoftver-csapata – közölte Jake Dyson főmérnök a Dyson új YouTube-videójában. Elmondása szerint a technológiai vállalat – amely az új technológiákba történő 2,75 milliárd fontos beruházási tervének közepén tart – a szoftvereket és a konnektivitást, „összekapcsolhatóságot” helyezi jövőbeli termékcsaládjának fókuszába.

2022. december 3. 16:05

A BlueVoyant új tanulmánya azonosítja a vállalatok kritikus területeit

A külső és belső kibervédelem területén iparágvezető BlueVoyant új jelentése a magántőke-portfólió társaságokat érintő kiberkockázatokat elemzi. A riport szerint a portfólió társaságok számára az informatikai működés kihívásaiból adódó IT-higiéniai problémák jelentik az egyik legfőbb támadási felületet. A sikeres kibertámadások komoly pénzügyi károkat és bizalomvesztést eredményezhetnek.

2022. december 3. 13:23

Új Dell PowerEdge megoldások a fenntarthatóbb adatközpontokért

A Dell Technologies bejelentette a Dell PowerEdge szerverek következő generációját, amely 4. generációs AMD EPYC processzorokkal rendelkezik. Az új rendszereket, amelyek minden eddiginél jobb alkalmazásteljesítményt nyújtanak, arra tervezték, hogy az ügyfelek hatékonyabban megbirkózhassanak napjaink kihívást jelentő, számításközpontú munkafolyamataival, például az adatok elemzésével.

2022. december 1. 15:25

Meghackelt mackó, kémkedő baba: hogyan szűrhetjük ki a nem biztonságos okosjátékokat ajándékvásárláskor?

Az intelligens pacemakerektől az okosórákig, a hangasszisztensektől az okos kapucsengőkig a technológia segít életünket egészségesebbé, kényelmesebbé, és szórakoztatóbbá tenni - ez a dolgok internete (Internet of Things – IoT), mely egyúttal lehetővé teszi a gyártók számára, hogy új, izgalmas játékokat dobjanak piacra. Az okosjátékok globális piacán kétszámjegyű százalékos növekedés várható, és 2027-re ez meghaladhatja a 24 milliárd dollárt. Amikor viszont a hálózati kapcsolat, az adatok és a számítástechnika találkozik, adatvédelmi és biztonsági aggályok is felmerülhetnek – az ESET szakértői most, a karácsonyi vásárlások kezdetekor az ebben rejlő veszélyekre hívják fel a figyelmet.

2022. november 30. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55