Magyar helyesírás szabálytalanul

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 19. 09:33

Az Akadémiai Kiadó hozzájárulása nélkül tette közzé egy harmadik fél a helyesírási példatár és szabálygyűjtemény teljes tartalmát az internetes oldalán, szolgáltatása nem jogszerű - tájékoztatta közleményben a kiadó az MTI-t.

A magyar helyesírás szabályai című művet - a Magyar Tudományos Akadémia magyar helyesírási szabályzatát és szótárát - 1832 óta folyamatosan az Akadémiai Kiadó adja ki mint az MTA kiadója és a kiadási jogok tulajdonosa. Az Akadémiai Kiadó megteszi a jogsértés megszüntetése érdekében a szükséges intézkedéseket - áll a közleményben.

 Radván Sándor, a Sprinter Kiadói Csoport vezetője az MTI-nek elmondta: meggyőződése szerint nem követtek el jogsértést, mert a www.magyarhelyesiras.hu-n olvasható anyagot az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) honlapjáról vették le, ahonnan azt "mindenki ingyenesen letöltheti". Ráadásul ez még csak egy "tesztverzió" - tette hozzá Radván Sándor. Mint elmondta, ők is dolgoztak az anyagon, finomítottak rajta és rátöltötték az ingyenesen látogatható www.magyarhelyesiras.hu honlapra.

 Megkapták egyébként az Akadémiai Kiadó levelét, amelyben jogsértéssel vádolják őket, de "nem csatolta a kiadó e levél mellé azt a szerződést, amely bebizonyítaná, hogy egyedüli tulajdonosa a kiadási jogoknak" - hangoztatta Radván Sándor. Hozzátette, hogy "az MTA Nyelvtudományi Intézete is számos esetben az OSZK-ra hivatkozik". Radván Sándor azt is közölte, hogy amíg nem tisztázódik a vita, addig felfüggesztették honlapjukon a szabálygyűjtemény elérhetőségét, csak a szótár érhető el.

 Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó Nyelvi Szerkesztőségének igazgatója arról tájékoztatta csütörtökön az MTI-t, hogy a kiadó sajtófigyelő szolgálata figyelt fel az online helyesírási szabályzat és szótár megjelenéséről szóló hírre. Nagyon érdekesnek találták a témát és megnézték magát az internetes oldalt, ahol felfedezték, hogy az teljes tartalmában azonos az Akadémiai Kiadó helyesírási példatárával és szabálygyűjteményével. Magyarázata szerint a magyar helyesírás szabályai egyrészt egy 299 pontból álló szabályzatból, valamint az ahhoz szervesen hozzátartozó szótárból állnak. Utóbbiban azokra a pontokra hivatkoznak, amelyek alapján kell valamit így vagy úgy írni.

 "Ez a kettő nem választható el egymástól. Mi a magyar helyesírási szabályzat 11. kiadását jelentetjük meg. A szabályzat nem változott, s ehhez adtunk ki szeptember elején egy CD-t, hogy egy kattintással el lehessen érni akár a szabályzati pontokat, akár a szótárrészt, a megfelelő szót" - mondta Pomázi Gyöngyi. Hozzátette: Az összehasonlítás során észlelték, hogy a kettő teljesen azonos, egyeznek a példák, ahogy az egész kiadvány is. "Ez sérti kiadói érdekeinket" - hangsúlyozta Pomázi Gyöngyi. Tájékoztatása szerint az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványban szerzőként a Magyar Tudományos Akadémia szerepel. Ez a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási szabályzata, osztatlan egészként a példatárral együtt.

 "Egy kiadónak sohasem nem lehet szerzői joga, csupán felhasználói joga. A felhasználás a kiadásra vonatkozik, amely meghatározott időre szól. A szerzői jog mindig is a szerzőé, amelyet egy kiadó sohasem szerezhet meg. Távol álljon az Akadémiai Kiadótól bármelyik fél befeketítése, mi azt tudjuk, hogy milyen szerződéseink vannak. A felhasználói jog az Akadémiai Kiadóé, azt szeretnénk kideríteni, hogy milyen jogosítványokkal rendelkezik a másik kiadó" - hangsúlyozta Pomázi Gyöngyi.

Kulcsszavak: jog szerzői jog média

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05