A Firefox-szal kipróbálható a cenzúrázott net

Milkovits Gábor, 2008. október 27. 20:23

A Hong Kong-i China Channel egy olyan bővítményt adott ki a Firefox böngészőhöz, amivel bárki bárhonnan kipróbálhatja, milyen lehet Kínában internetezni, különös tekintettel az állami cenzúrára.

Ha valaki hamis nosztalgiát érez a néhai létező szocializmus iránt, vagy éppen kíváncsi arra, milyen lehet az információáramlás állami korlátozása egy diktatúrában, annak érdekes élményt kínálhat a „China Channel” nevű Firefox-bővítmény. Telepítése és elindítása után a kis alkalmazás úgy állítja be a böngészőt, hogy az egy véletlenszerűen kiválasztott kínai proxy szerveren keresztül navigáljon a neten. Ezután jöhet a kísérletezés: ha olyan weboldalt akarunk betölteni, amelynek látogatása Kínában nem engedélyezett, működésbe lép a „Nagy Tűzfal” és letiltja a kapcsolatot. Szerencsére ebben a verzióban csak nagyjából 15 percre, ezután újra lehet kezdeni a böngészést egy másik IP-n keresztül.

Miközben ma már a kínai a legnagyobb online közösség a világon, az állam technikai módszerekkel szigorúan korlátozza a hozzáférést bizonyos politikailag veszélyesnek ítélt tartalmakhoz, illetve a kínai állampolgárok szólásszabadságának is határokat szab a világhálón. Léteznek ugyan különféle szoftverek, amelyekkel megkerülhető ez a cenzúra, a széles tömegek számára azonban ezek nem jelentenek megoldást, mivel a szegényebbek internet-kávézókban szörfölnek, ahol még szigorúbb az ellenőrzés. Az 1997 óta ismét Kínához tartozó, különleges státuszú Hong Kong-ban, ahonnan a bővítmény származik, jóval enyhébbek a szabályok. Az érdekes alkalmazás a http://chinachannel.hk/ címről tölthető le.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01