A Firefox-szal kipróbálható a cenzúrázott net

Milkovits Gábor, 2008. október 27. 20:23

A Hong Kong-i China Channel egy olyan bővítményt adott ki a Firefox böngészőhöz, amivel bárki bárhonnan kipróbálhatja, milyen lehet Kínában internetezni, különös tekintettel az állami cenzúrára.

Ha valaki hamis nosztalgiát érez a néhai létező szocializmus iránt, vagy éppen kíváncsi arra, milyen lehet az információáramlás állami korlátozása egy diktatúrában, annak érdekes élményt kínálhat a „China Channel” nevű Firefox-bővítmény. Telepítése és elindítása után a kis alkalmazás úgy állítja be a böngészőt, hogy az egy véletlenszerűen kiválasztott kínai proxy szerveren keresztül navigáljon a neten. Ezután jöhet a kísérletezés: ha olyan weboldalt akarunk betölteni, amelynek látogatása Kínában nem engedélyezett, működésbe lép a „Nagy Tűzfal” és letiltja a kapcsolatot. Szerencsére ebben a verzióban csak nagyjából 15 percre, ezután újra lehet kezdeni a böngészést egy másik IP-n keresztül.

Miközben ma már a kínai a legnagyobb online közösség a világon, az állam technikai módszerekkel szigorúan korlátozza a hozzáférést bizonyos politikailag veszélyesnek ítélt tartalmakhoz, illetve a kínai állampolgárok szólásszabadságának is határokat szab a világhálón. Léteznek ugyan különféle szoftverek, amelyekkel megkerülhető ez a cenzúra, a széles tömegek számára azonban ezek nem jelentenek megoldást, mivel a szegényebbek internet-kávézókban szörfölnek, ahol még szigorúbb az ellenőrzés. Az 1997 óta ismét Kínához tartozó, különleges státuszú Hong Kong-ban, ahonnan a bővítmény származik, jóval enyhébbek a szabályok. Az érdekes alkalmazás a http://chinachannel.hk/ címről tölthető le.

Média ROVAT TOVÁBBI HÍREI

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás