Állásajánlattal akarták tőrbe csalni a hackert

Genda Csongor Zoltán, 2008. november 15. 18:10

Az FBI a Valve Software céggel karöltve egy rendkívül furfangos csapdát állított az egyik német hackernek, akit egy kecsegtető munkaajánlattal az Egyesült Államokba akartak csalogatni.

A játékfejlesztő Axel Ago G.-t gyanúsítja a Half Life 2 forráskódjának az elrablásával és világhálón való közzétételével, ezért a cég a Szövetségi Nyomozó Irodával együttműködve egy elmés tervet eszelt ki az internetes bűnöző kézre kerítésére. Axel még 2003-ban hatolt be a Valve számítógépes rendszerébe, ezt követően pedig ő maga jelentkezett a cégnél, hogy szabadkozzon és bocsánatot kérjen tette miatt. A játékfejlesztő azonban csak színlelte a megbocsátást, és az FBI tanácsára felajánlott a hackernek egy komoly javadalmazással járó állást. Axel rá is harapott a csalira, és megígérte, hogy elmegy az interjúra, erre azonban nem került sor, ugyanis még elutazása előtt előzetes letartóztatásba helyezték őt a német hatóságok.
A mostani eset nem tekinthető egyedinek, mivel az FBI máskor is élt már ezzel a jól bevált trükkel, 2004-ben két orosz hackert csalogattak az USA-ba, akik az anyagi jólétet biztosító munkahely helyett bilincset kaptak.

Kulcsszavak: hacker security FBI

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az IT menedzserek nehezen birkóznak meg a digitális támadásokkal

A hálózati és endpoint védelem ágazatában globális vezető szerepet betöltő Sophos ismertette a The Impossible Puzzle of Cybersecurity felmérésének eredményeit. A felmérés arra mutat rá, hogy az IT menedzsereket elárasztják a minden irányból érkező digitális támadások és nehezen birkóznak meg a helyzettel a biztonsági szakértelem, a költségvetés és a korszerű technológia hiánya miatt. A felmérésben 3100 középvállalkozásokban dolgozó IT döntéshozó vett rész.

2019. július 15. 15:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05
online sportfogadás