Ötdimenziós adattárolás: 300 DVD egyetlen korongon

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 21. 21:40

Egy új optikai rendszer segítségével egyetlen lemezen megdöbbentő mennyiségű adat, 1,6 terabájt tárolására leszünk képesek.

A DVD bármilyen előrelépés is volt annak idején a CD-ken tárolható adatmennyiséghez képest, lassan a nyugdíjazására készül. Míg a filmek számára elegendő lehet a mai piros-lézeres DVD-k néhányszorosát tárolni képes Blu-ray rendszer, az adatok terén már elterjedése előtt elavult ez az adathordozó. A megoldást csak egy nagyságrendekkel nagyobb kapacitást kínáló rendszer jelentheti, és a Swinburne egyetem kutatócsoportja éppen ilyen technológiát dolgozott ki, ahol a MB-ok, majd GB-ok után a terabájtok világa érkezik el egyetlen lemezre, egészen pontosan 1,6 terabájt.

Az ötlet lényege, hogy az eddigi leginkább többréteges írás helyett egyetlen, de többdimenziós réteget alkottak meg. A rendszer alapját nem apró kiégetett gödröcskék biztosítják, mint a mai CD, DVD, Blu-ray technológiáknál, hanem nanoméretű rudacskák. Ezek azután több oldalról megvilágítva őrizhetik meg a kódolt információt, vagyis a többrétegű tárolás tulajdonképpen egyetlen többdimenziós rétegben zajlik, a mit a kutatók úgy írnak le, mint három további dimenzió hozzáadása a jelenlegi kettőhöz. A további dimenziók között van a szín, a polarizációs információ, valamint az egy rétegként kezelhető, de valójában 10 réteges felépítés is. A különböző színű, hullámhosszú fénnyel megjelölt rudacskákat igazi áttörésnek tekintik, így az 5D rendszer nevét érdemes megjegyezni, hiszen könnyen lehet, hogy a közeljövőben még sokat hallunk róla.

Kulcsszavak: DVD adattárolás

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A személyes adataink 5 legnagyobb ellensége

Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, amely adataink védelmére, és az ehhez kapcsolódó ismeretek fontosságára hívja fel a figyelmünket. Az idei világnap mégis más, mint a többi, hiszen az elmúlt egy évben az életterünk még inkább az online világ köré fonódott. A megnövekedett digitális jelenléttel egyenes arányban nőtt a kibertámadások száma is, amelyek során illetéktelen kezekbe kerültek a felhasználók érzékeny adatai. Ezt támasztja alá az ESET kiberbiztonsági jelentése is, mely szerint globális szinten 37%-kal nőtt az otthoni munkavállalókat érő kibertámadások száma. 

2021. január 28. 09:33

Praktikus fejlesztések a LIFEBOOK modelleknél

A világjárvány idején tervezett, új generációs Fujitsu LIFEBOOK U9311 segítségével a cégvezetők az új normalitásnak megfelelően végezhetik munkájukat. A LIFEBOOK termékcsalád 11. generációs Intel vPro platformra épülő, új zászlóshajó modelljei még vékonyabbak, nagyobb teljesítményűek, tartósabbak és könnyebbek, mint elődeik (súlyuk mindössze 885 gramm). A Fujitsu LIFBEOOK U9311 új alapokra helyezi a kompromisszumoktól mentes munkavégzés gyakorlatát.  

2021. január 27. 19:47

Megújult dizájnnal erősítenek a Zyxel hozzáférési pontjai

A megváltozott ügyféligények miatt az NWA1123 hozzáférési pont sorozatának legújabb verziójával a Zyxel egy új, modernebb megjelenést vezet be a piacon.

2021. január 26. 12:35

Itt a vakcina az adatok védelmére

Robbanásszerűen nő az adatok mennyisége, és ezek védelmére egyre szigorúbb előírások vonatkoznak. Az adatok védelméért felelős szakemberek ezért évek óta komoly kihívásokkal küzdenek, és 2020 az ő dolgukat sem könnyítette meg. Tavaly ugyanis hirtelen rengetegen álltak át otthoni munkavégzésre, így távolról kell hozzáférniük a napi teendőkhöz szükséges fájlokhoz, ami növeli az adatbiztonsági kockázatokat. A Micro Focus szakértői szerint az intelligens tartalomkezelési megoldások nyújtják a megfelelő választ az érzékeny információk automatikus felderítésére és biztonságba helyezésére.

2021. január 26. 09:46

Itt a Samsung legsikeresebb SATA SSD sorozatának legújabb tagja

A Samsung, a memóriatechnológiák nemzetközi szakértője, bemutatja legkeresettebb SATA SSD szériájának legújabb tagját, a 870 EVO SSD modellt* . Az új meghajtó kiemelkedő teljesítményének és megbízhatóságának köszönhetően számos felhasználónak jelenthet ideális megoldást személyes vagy üzleti adattárolási kérdésekben.

2021. január 25. 12:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás