Ötdimenziós adattárolás: 300 DVD egyetlen korongon

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 21. 21:40

Egy új optikai rendszer segítségével egyetlen lemezen megdöbbentő mennyiségű adat, 1,6 terabájt tárolására leszünk képesek.

A DVD bármilyen előrelépés is volt annak idején a CD-ken tárolható adatmennyiséghez képest, lassan a nyugdíjazására készül. Míg a filmek számára elegendő lehet a mai piros-lézeres DVD-k néhányszorosát tárolni képes Blu-ray rendszer, az adatok terén már elterjedése előtt elavult ez az adathordozó. A megoldást csak egy nagyságrendekkel nagyobb kapacitást kínáló rendszer jelentheti, és a Swinburne egyetem kutatócsoportja éppen ilyen technológiát dolgozott ki, ahol a MB-ok, majd GB-ok után a terabájtok világa érkezik el egyetlen lemezre, egészen pontosan 1,6 terabájt.

Az ötlet lényege, hogy az eddigi leginkább többréteges írás helyett egyetlen, de többdimenziós réteget alkottak meg. A rendszer alapját nem apró kiégetett gödröcskék biztosítják, mint a mai CD, DVD, Blu-ray technológiáknál, hanem nanoméretű rudacskák. Ezek azután több oldalról megvilágítva őrizhetik meg a kódolt információt, vagyis a többrétegű tárolás tulajdonképpen egyetlen többdimenziós rétegben zajlik, a mit a kutatók úgy írnak le, mint három további dimenzió hozzáadása a jelenlegi kettőhöz. A további dimenziók között van a szín, a polarizációs információ, valamint az egy rétegként kezelhető, de valójában 10 réteges felépítés is. A különböző színű, hullámhosszú fénnyel megjelölt rudacskákat igazi áttörésnek tekintik, így az 5D rendszer nevét érdemes megjegyezni, hiszen könnyen lehet, hogy a közeljövőben még sokat hallunk róla.

Kulcsszavak: DVD adattárolás

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködik a Vantage Towers és az Antenna Hungária

A Vantage Towers és az Antenna Hungária együttműködési megállapodást írt alá azzal a céllal, hogy a bázisállomások hatékony kihasználásával közösen javíthassák Magyarország hálózati lefedettségét. A megállapodás értelmében az Antenna Hungária a Vantage Towers tornyain hírközlési szolgáltatásaihoz szükséges berendezéseket fog elhelyezni és beüzemelni.

2021. március 3. 13:24

A Check Point CloudGuard megvédi a hibrid felhőket

A Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat ismertette a Forrester Consulting által, független megbízás alapján végzett tanulmányt, mely a vállalat CloudGuard Cloud Network Security megoldásának használatából származó Total Economic Impact (TEI – teljes gazdasági hatás) vizsgálatát foglalta össze. A tanulmány szerint a CloudGuard 3 hónap alatt hozta vissza az elsőkörös befektetést, 3 év alatt pedig 169%-os ROI (befektetés megtérülése) eredményt produkál az alkalmazottak jobb termelékenysége, az alacsonyabb adatszivárgással kapcsolatos költségek, a fejlesztők időmegtakarítása, illetve az alacsonyabb megfeleltetési és audit költségek nyomán.

2021. március 3. 10:57

Kiváló vizuális élmény kívül-belül

A monitorok szakértőjeként ismert AOC bemutatja új monitorcsaládját, a V4 sorozatot, amely QHD és UHD felbontást kínál 23,8”/60,5 cm, 27”/68,6 cm és 31,5”/80 cm panelméretekben. Az egyszerű, de mégis vonzó, háromoldalon keret nélküli kialakításuknak köszönhetően ezek a modellek tökéletes választásnak bizonyulnak azon költségtudatos otthoni felhasználók számára, akiknek fontos a külalak is. 

2021. március 2. 14:59

Jelentősen nőtt a kibertámadások száma

2020 második fél évében 85 százalékkal több támadást regisztráltak a G DATA szakemberei, mint az év első 6 hónapjában. A legtöbb támadásért az Emotet hálózat volt felelős, amelynek hatástalanítása után új kártevők megjelenésére számíthatunk.

2021. március 2. 09:43

Minden eddiginél több optikai elérést épített tavaly a Telekom

A pandémia ellenére tavaly az eredeti tervek szerint zajlott a Magyar Telekom vezetékes hálózatfejlesztése. Minden korábbi évnél többet, összesen 377 ezer új optikai elérést épített a vállalat egy év leforgása alatt (azt megelőzően 2019-ben 342 ezret). Emellett 117 ezer kábeles elérési pontot is gigabites képességűvé fejlesztett. Így már közel 2,5 millió otthonban és vállalkozásban kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 58%-a már képes az elméleti gigabites sebességre. 

2021. március 1. 16:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55