Észak-Koreát gyanúsítják a kormányzati honlapok elleni támadással

Hackertámadás miatt leállt több dél-koreai kormányzati honlap is

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 9. 10:18

Hackertámadás érte a dél-koreai elnöki hivatal, több kormányzati ügynökség és magánvállalat internetes oldalát; a honlapokat órákon keresztül nem lehetett elérni - jelentette be szerdán a dél-koreai távközlési hatóság. Hasonló támadás ért egyes amerikai internetes oldalakat is, ideértve a Fehér Ház honlapját.

Parlamenti képviselők tájékoztatása szerint a dél-koreai hírszerzés Észak-Koreát, vagy vele szimpatizálókat gyanít a támadás mögött. A hackerek helyi idő szerint kedd este törtek be egyebek mellett a dél-koreai elnöki hivatal, a parlament és a védelmi minisztérium, valamint a Shinhan Bank és a Korea Exchange Bank honlapjára. A virtuális támadás fennakadást okozott az ország legnépszerűbb keresőportáljának, a Navernek az elektronikus levelezőrendszerében, illetve az eBay online aukciós oldal dél-koreai honlapján is.

 Az úgynevezett megosztott szolgáltatás-megtagadással (DDoS) járó támadás áldozatául esett internetes oldalak többsége már zavartalanul működik, de néhány honlap - köztük az elnöki hivatal oldala - továbbra sem volt hozzáférhető szerda reggel - közölték a hatóságok. A támadások során hatalmas mennyiségű, káros adat áramlott a célba vett oldalakra, amelyek hozzáférhetősége lelassult vagy teljesen leállt. Dél-Koreában különösen sokat használják a világhálót, az emberek kétharmada rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel.

 A nemzeti hírszerző szolgálat jelentése szerint egy szervezet, esetleg egy állam áll a támadás mögött, amelyet "aprólékos gonddal készítettek elő". A jelentés nem nevezi meg a támadókat, de parlamenti képviselők a szolgálattal való konzultáció után azt mondták a sajtónak, hogy a hírszerzés Észak-Koreára vagy annak segítőire gyanakszik.

 Ha ez igaznak bizonyul, akkor még inkább kiéleződik a helyzet, amelyet Phenjan májusi atomrobbantása és az azt követő északi rakétakísérletek már feszültté tettek. Észak-Koreában szinte senki sem férhet hozzá az internethez, de hírszerzési források azt állítják, hogy az állam létrehozott egy alakulatot virtuális támadások végrehajtására.
 

Kulcsszavak: hacker security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50