Álreklámmal törték fel a The New York Times oldalát

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 14. 08:20

A fizetős tartalom bevezetését fontolgató újság weboldalát egy hamis reklám elhelyezésével törték fel, mely vírusriasztás után fertőzött oldalra tereli a látogatókat.

A The New York Times legutóbb akkor került a figyelem kereszttüzébe, amikor a válság által erősen megtépázott újság, mely korábban éppen az ingyenes online tartalmak élharcosa volt, bejelentette, több elképzelése is van oldalainak legalább egy részének fizetőssé tételére, mivel szerintük a jelenlegi reklámokra épülő üzleti modell nem tartható fent, és a minőségi újságírásért igenis fizetni kell. A cégnek most is a reklámokkal gyűlt meg a baja, ám most egy hacker támadása következtében. A rendszert feltörő elkövető logikus módon nem az egész oldalt bénította meg, mivel az szinte azonnal kiderül, és a szerverek leállításához vezet. Helyette sokkal kifizetődőbb, és lassabban észlelhető megoldást választott. Az oldal kódjának feltörése után egy hamis reklámot helyezett el a szervereken, melyek arról tájékoztatják az újságolvasót, hogy gépe vírustámadás áldozata lett. A hiteles forrásnak tartott újságról érkező üzenetet sokan komolyan veszik, és a máris megoldást kínáló weboldal felé veszik az irányt. Ez a jelenlegi információk szerint nem fertőzött oldal, ám hamis biztonsági szoftvereket árul, melyek természetesen fizetősek. Az esetből jól látható, hogy ezúttal nem feltűnési vágy, vagy politikai célok, hanem az anyagiak vezérelték a hackert. A The New York Times már eltávolította a rosszindulatú álhirdetést, de azért figyelmeztetik olvasóikat, hogy ha mégis hasonló tartalmú hirdetés jelenne meg, nem dőljenek be, zárják be böngészőjüket, majd indítsák újra a szoftvert.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Cégvezetők utolsó mondatai mielőtt súlyos árat fizetnek az IT rendszereik hiányosságai miatt

Az IT-biztonsági hiányosságokért, az adatok kiszivárgásáért, a vállalatokat ért presztízsveszteségekért, az adatok eltűnéséért vagy (ideiglenes) eltüntetéséért, az IT-rendszerekre épülő folyamatok leállásáért rendkívül nagy árat kell fizetniük manapság a vállalatoknak. 

2022. december 8. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55