Négyszáz fős létszámleépítés a Magyar Telekomnál

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 17. 08:15

A Magyar Telekom megállapodott az érdekképviseletekkel a jövő évi anyavállalati bérfejlesztésről, egy 400 fős létszámleépítésről és a béren felüli juttatások csökkentéséről. Egyezség született arról is, hogy a kollektív szerződés alapján fizetett többlet-végkielégítést 2011-2014 között több lépésben az egyharmadára mérséklik.

A társaság közleménye szerint a megállapodás értelmében 2010-ben 1,5 százalékos bérfejlesztésnek megfelelő mértékű éves célprémium keretet adnak a dolgozóknak.

A létszámleépítésben 400 munkavállaló érintett, ez a szám viszont nem tartalmazza egyebek mellett a vezetői és a nyugdíjazással megvalósítható munkaviszony-megszüntetéseket. A Magyar Telekom csoport 2009. június végén 10 ezer 809 embert alkalmazott, 2,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A létszám döntő többségét az anyavállalat alkalmazza.

Az elbocsátási költségek teljes összege megközelítőleg 7 milliárd forintot tesz ki, aminek döntő hányadát 2009. negyedik negyedévben könyvelik le, kisebb hányada pedig a 2010. évet terheli.

A leépítés pontos létszámát és az elbocsátási költségek pontos összegét az év végén, a részletek ismeretében hozza nyilvánosságra a társaság.

A közlemény szerint a döntés eredményeként 2010-re mintegy 6,5 milliárd forint megtakarítást ér el a cég a 2008. évi, végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások nélküli teljes munkaerő menedzsment (tmm) költségekhez képest, ami több mint 5 százalékos költségcsökkentés két év alatt. 2008-ban az anyavállalatnál, valamint a magyar leányvállalatoknál a tmm költség 121 milliárd forintot tett ki a végkielégítések nélkül.

A közlemény szerint a tervezett megtakarítás tükrözi a 2009-től bevezetett tmm rendszer eredményeit: a hatékonyabb erőforrás menedzsmentnek és létszámleépítéseknek köszönhetően az éves, 2009-ben 5,6 százalékos, 2010-ben 1,5 százalékos bérfejlesztések ellenére csökken az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó költségek szintje.

A Magyar Telekom 2009 elején vezette be a tmm rendszert annak érdekében, hogy az emberi erőforrás menedzsment fókuszában ne csupán a létszám illetve a személyi jellegű kiadások álljanak, hanem az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó összes költség. A rendszer lehetővé teszi a vállalat számára, hogy rugalmasabban és hatékonyabban menedzselje az emberi erőforrásokhoz köthető összes költséget, ideértve a megbízási jogviszony alapján foglalkoztatott, kölcsönzött munkavállalókat, valamint a kiszervezett, illetve vállalkozói szerződés alapján történő foglalkoztatást is. Ezáltal az egyes foglalkoztatási formák közötti átcsoportosításra is lehetőség nyílik a költséghatékonyság növelése érdekében.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem kell már protekció, hogy egy beszállító elérje a HR-es döntéshozókat

Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? A kiválasztási és árajánlatadási, valamint elfogadási folyamat végeláthatatlan és időigényes útvesztőjében gyakran el is tévednek mind a szolgáltatók, mind pedig a kiválasztást végző cégek HR-esei. Ráadásul sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül lehetetlen eljutni a megfelelő illetékesig, aki dönthet a beszállítóval kapcsolatban. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform, ami összeköti a HR-eseket és a beszállítókat.

2023. május 31. 11:18

Magyar társasházi beléptetőrendszer hódíthatja meg a kanadai és az észak-amerikai piacot

A Chameleon Smart Home Nyrt., a vezető magyar okosotthon-startup és az UpHome Canada Ltd. megállapodást kötött, amelyek keretében a kanadai vállalat kizárólagos jogot kapott a Chameleon Smart Home rendszereinek forgalmazására Kanadában és az észak-amerikai piacon. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA kanadai Partnerirodájának közreműködésével létrejött disztribúciós együttműködés tovább erősíti a tőzsdei okosotthoncég pozícióját Kanadában és lehetőséget biztosít az új piacok irányába történő további terjeszkedéshez. 

2023. május 30. 20:11

Egyszerre használ digitális és offline megoldásokat a megújult budaörsi áruház

Digitálisan kiterjesztett vásárlói zónák, QR-kódos összekötés a webshoppal és egy teljesen újragondolt, a valós felhasználói környezetet idéző vevői tér – az Euronics megújult budaörsi áruházában online és offline eszközök egyszerre segítik a vásárlót, egyedülálló ügyfélélményt kínálva. Az üzletben szinte minden elem úgy lett kitalálva, hogy vezesse a betérőket, akik az áruházban tett látogatásukat később akár online is folytathatják.

2023. május 30. 18:27

Új értékesítési vezető a Schneider Electricnél

Hadobás Tibort nevezték ki a Schneider Electric ipari automatizációért felelős magyarországi értékesítési vezetőjének. A 27 éve a vállalatnál dolgozó szakember új pozíciójában gépgyártó, rendszerintegrátor és végfelhasználói területekért felel majd. 

2023. május 30. 12:41

760 milliárd forintos keret a hazai digitalizációs fejlesztésekre

Több mint 760 milliárd Ft támogatás lesz elérhető a 2021-27. között a DIMOP Pluszból digitalizációs fejlesztésekre Magyarországon. A szupergyors Internet Program (SZIP) folytatásaként indul a Gigabit Magyarország Program.

2023. május 30. 11:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39