Újabb tízezrek adatai a neten, érintett a Yahoo és a Gmail is

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 7. 08:02

A legtöbb levelezőszolgáltatót érintő átfogó adatlopási ügyben újabb 30 ezer felhasználó adatai tűntek fel ezúttal a Yahoo és az AOL ügyfeleié, de a Google mail is érintett.

A hét tegnapi tízezres Hotmail adatszivárgás során már felmerült, hogy vélhetően nem a Microsoft egyszeri hibájából sikerült tízezer fölötti számban A és B betűvel kezdődő nevű felhasználók adatait megszerezni, hanem esetleg valamilyen átfogó, iparági szintű támadásról van szó. Ezt igazolja az is, hogy most 30 ezer Yahoo és AOL felhasználó adatai kerültek fel a világhálóra. A Google is bejelentette, hogy érintettek az ügyben, ám állításuk szerint mindössze 500 felhasználójukról van szó, és az érintett fiókokat szemmel tartják. Az ügy egyik problematikus vonatkozása, hogy a biztonságtechnikai szakértőknek fogalmuk sincs róla, hogy mi történik, illetve történt, az adatokat egyszerre, vagy lassan gyűjtögetve szerezték meg, pontosan milyen technikával, és vajon vége-e már a támadássorozatnak, vagy bármikor újabb tízezres lista láthat napvilágot. A másik nagyon aggasztó oldala az eseményeknek, hogy mivel a felhasználók 40 százaléka szinte minden általa látogatott oldalon ugyanazt a belépőkódot használja, legyen szó szórakozásról, vagy éppen bankügyekről, az ilyen adatszivárgás a kiváló zsarolási lehetőséget nyújtó levéltitoksértéstől egészen a bankszámlák tömeges kifosztásáig vezethet.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem az online oktatási időszakban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője fontosnak tartja a gyerekek online biztonságát, így a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt otthoni oktatásban részt vevő gyerekek online biztonságát. Éppen ezért a gyermekek vonatkozásában a korábban sokszor emlegetett adatvédelem kérdése újra terítékre kerül, sőt mi több, a távoktatás miatt a gyermekekre vonatkozó adatvédelem még fontosabb, mint korábban. 

2020. április 4. 09:31

A HP egyedülálló innovációkkal emeli új szintre a kiberbiztonságot

A HP bemutatja továbbfejlesztett biztonsági megoldásait, amelyek teljeskörű védelmet nyújtanak a vállalkozások és távoli munkát végzők számára. A vállalat legújabb termékei közé tartozik a HP Pro Security Edition, a HP Proactive Security és a HP Sure Click Enterprise. A HP a járvány miatt otthonról dolgozó munkavállalók adatainak védelmére ingyenesen elérhetővé teszi a Sure Click Pro védelmi szolgáltatást. 

2020. április 3. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás