Lehallgathatóak beszélgetéseink: elkészült a 4 milliárd mobilt védő kód törése

Kiss Ádám Zoltán, 2009. december 30. 10:39

Egy német kutató részelteket közölt az általa kifejlesztett szoftverről, ami a GSM hálózatok titkosítását oldja fel.

Karsten Nohl titkosítási szakértő bemutatta a beszédhívásokat jelenleg védő titkosítás feltörésének módját. Mint ismeretes, a GSM őskorában nem volt semmilyen titkosítás, így egy jobb rádióval a megfelelő sávra tekerve egyszerűen kihallgathattunk a közelben telefonálók beszélgetéseit. Így volt ez Magyarországon is az első rádiótelefonok, ahogy akkoriban leginkább emlegették a technológiát, bevezetésekor, ám hamarosan titkosították a beszélgetéseket. Az úgynevezett A5/1 titkosítási technológiát a GSM Association fejlesztette ki, ez tulajdonképpen egy 64 bites bináris kód. Karsten Nohl célja ennek a titkosítási rendszernek, és a hasonló megoldásoknak a sérülékenységét bemutatni, az első ilyen akcióját még 2008-ben tartotta, amikor az otthoni vezetéknélküli telefonok titkosítását vizsgálta, és ezek frissítésére akarta rávenni a gyártókat. A 800 millió felhasználó által kedvelt otthoni vezetéknélküli telefonoknál jóval több felhasználót érint a GSM technológia, közel 4 milliárd telefonálót. A berlini Chaos Computer Congress hackertalálkozón hatszáz ember előtt bemutatott törés is a figyelemfelkeltést célozta, a GSM Association-t szeretnék rávenni a változtatásra. A szervezet szerint a rendszer megbízható, ám ennek ellentmond Karsten bemutatója, valamint az, hogy azért a kormányszerveket felkérték a biztonsági színt ellenőrzésére. A megoldás a 3G rendszerek elterjedése lehet, mivel a harmadik generációs hálózatok már eleve 128 bites titkosítást használnak egy A5/3-as névre hallgató algoritmus képben. Kérdés azonban, hogy a drágább technológia mennyire gyorsan terjed el, hiszen a gyors sikernek várt 3G eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, lassan adaptálják, így még ma is viszonylag költséges telepítése és használata is.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem az online oktatási időszakban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője fontosnak tartja a gyerekek online biztonságát, így a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt otthoni oktatásban részt vevő gyerekek online biztonságát. Éppen ezért a gyermekek vonatkozásában a korábban sokszor emlegetett adatvédelem kérdése újra terítékre kerül, sőt mi több, a távoktatás miatt a gyermekekre vonatkozó adatvédelem még fontosabb, mint korábban. 

2020. április 4. 09:31

A HP egyedülálló innovációkkal emeli új szintre a kiberbiztonságot

A HP bemutatja továbbfejlesztett biztonsági megoldásait, amelyek teljeskörű védelmet nyújtanak a vállalkozások és távoli munkát végzők számára. A vállalat legújabb termékei közé tartozik a HP Pro Security Edition, a HP Proactive Security és a HP Sure Click Enterprise. A HP a járvány miatt otthonról dolgozó munkavállalók adatainak védelmére ingyenesen elérhetővé teszi a Sure Click Pro védelmi szolgáltatást. 

2020. április 3. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás