Vietnam cáfolja a Google szoftvertámadással kapcsolatos vádjait

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 7. 09:22

Vietnam visszautasította a Google internetes kereső és a McAfee számítástechnikai biztonsági cég vádját, miszerint a kommunista ország rosszindulatú szoftvereket használt internetes oldalak meghackelésére és politikai ellenvélemények utáni kémkedésre.

"Ezek a kijelentések alaptalanok" - áll Nguyen Phuong Nga külügyminisztériumi szóvivő hétfőn éjjel közzétett közleményben.

 A Google internetes szolgáltató online-biztonsági kérdésekkel foglalkozó blogjának egyik múlt bejegyzése szerint rosszindulatú szoftverrel támadtak meg világszerte feltehetően több tízezer vietnami internetezőt. A számítógépes behatolók olyan felhasználókat támadtak meg, akik az internetről letöltöttek egy szoftvert, hogy a vietnami nyelvnek megfelelő karakterekkel tudjanak írni a billentyűzeten. A rosszindulatú szoftverrel fertőzött gépeket a támadók arra használhatták, hogy megfigyeljék a felhasználókat, és további támadásokat indítsanak politikai ellenvéleményeket tartalmazó blogok ellen - írta Neel Mehta, a Google munkatársa.

 A bejegyzés szerint a támadások célja elsősorban az lehetett, hogy elnyomják a vietnamiak ellenkezését egy vitatott bauxitbánya megépítésével kapcsolatban. A szóban forgó bánya kínai beruházásban épülne meg az indokínai országban. Vietnamban sokan ellenzik a bánya megépítését, attól tartva, hogy súlyos környezeti károkat okozna, és kínai vendégmunkások árasztanák el a környékét.

 A McAfee számítástechnikai biztonsági vállalat egy keddi blogbejegyzésben ugyancsak foglalkozott a vietnami internetezőket ért támadással. George Kurtz, a McAfee munkatársa úgy vélte, elképzelhető, hogy a behatolóknak politikai indítékuk volt, s valamilyen módon kapcsolatban állhattak a vietnami kormánnyal.

 Tavaly a vietnami kormány őrizetbe vett több olyan blogírót, aki bírálta a bauxitbányát, decemberben pedig meghackelték a terv ellenzőinek milliók által látogatott bauxitvietnam.info nevű honlapját.

 A Facebook közösségi portál tavaly óta elérhetetlen Vietnamban. Míg a kormány nem ismeri el, hogy blokkolják a portált, két állami ellenőrzés alatt álló internetszolgáltató viszont elmondta, hogy utasítást kapott erre. A kormány fenntartja magának a jogot, hogy megakadályozza az általa a nemzetbiztonsági szempontjából veszélyesnek tartott honlapokhoz való hozzáférést.
 

Kulcsszavak: hacker security McAfee Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás