Asus barebone-ok, kompakt megoldás

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 17. 09:15

Az egyszerűen konfigurálható számítógépvázak keveset fogyasztanak, mégis jó teljesítményt nyújtanak az átlagos irodai vagy otthoni felhasználáshoz, vagy néhány részegység beszerelésével nagyszerű PC készíthető belőlük.

Az ASUS új V6-os és V7-es barebone-ok, a technológiából adódó előnyök miatt, a szokásos midi házaknál is kicsit kisebbek: 168mm (szélesség) x 354mm (magasság) x 380mm (mély) . Így ott is elférnek, ahol egy szokásos midi ház már nem. Sokszor kerülünk olyan helyzetbe a lakberendezés során, hogy csak pár centin múlik, hogy megvalósítsuk az elképzelésünket. Hát a PC méretén már nem múlik. Az ASUS barebone-ok alaplapjai hatfokozatú energiagazdálkodási rendszerrel gondoskodnak arról, hogy mindig rendelkezésünkre álljon a megfelelő teljesítmény, de ezzel összhangban takarékoskodhassunk a felhasznált árammal amikor csak lehetséges. A processzort és a többi alkatrészt az ASUS EPU az igényeinknek megfelelően hajtja meg vagy fogja vissza.
 
A barebone a beépíthető alkatrészek széles skáláját támogatja, így olyan gépet csinálhatunk magunknak, amilyet csak szeretnénk. Alapból a V6-os DirectX 9 kompatibilis, integrált Intel GMA 3100-as grafikus kártyát tartalmaz, amire D-SUB csatlakozóval kapcsolhatjuk a monitorunkat. Tipikusan átlagos, tehát nem kimondottan multimédiás vagy játékközpontú gép készíthető belőle. A G31-es chipset DDR2 800-as vagy 667-es memóriákat kezel és 800, 1066 vagy 1333 MHz-es Intel processzorokat fogad el, akár egy régebbi desktop PC-ből megmaradt D sorozatú PIV-et is. A V6-ost olyan irodákban vagy otthonokban képzelhetjük el, ahol nem szélsőséges teljesítményt várnak el a PC-től. A barebone hűtése, éppen a kis mérete miatt, nem veszi fel a versenyt a nagyobb, jobban szellőző házakkal. Szerencsére a processzor az oldalsó rácson át, egy kürtőn keresztül jut friss levegőhöz. A grafikus kártya és a meghajtók, a winchester és az optika, viszont kénytelen megosztozni a kis térben levő levegőn. Azonban egy napi munkához, tanuláshoz használt számítógép a napja nagy részét csökkentett módban tölti, ezért nem is melegszik annyira, mint egy játék PC.
 
Jó hír azonban, hogy a manapság megszokott audió és két USB csatlakozó is felkerült a V6 előlapjára. Ha szűkös helyre tettük be a gépünket, akkor ez aranyat ér. A fényes fekete, lakkozott V7-es a G41-es chipkészlete révén komolyabb teljesítményre is képes. Az 1066-os vagy 1333-as két- illetve négymagos Intel processzorok mellé DDR3-as memóriákat pakolhatunk. A két memória slot-ban levő, dual chanelben hajtott 1066/1333 MHz-es memóriák és az alaplapi DirectX 10 kompatibilis Intel GMA X4500 grafikus kártya már komolyabb 3D-s alkalmazásokkal is könnyedén elbánik. És – az előbb említett hűtési megfontolások miatt – még mindig nem a játékokra gondolunk első sorban. A gyors és erős 3D-s rendszer Vista vagy W7 alá is jól jön, mondjuk egy több ezer soros Excel táblázat szín szerinti sorba rendezéséhez. Mindemellett a multimédiáról sem kell lemondanunk. Ebben az árkategóriában komolynak mondható hangrendszer háttér zenehallgatáshoz vagy filmekhez kiváló, várakozó üzemmódban 30 dB-nél kevesebb zajt bocsát ki, csendesen dolgozik.

Kulcsszavak: Asus PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tudd meg mi a különbség a NAS, a DAS és a SAN között!

Manapság több száz különböző típusú tárolómegoldás létezik, azonban a technológia fejlődésével napról napra, szignifikánsan nő a nagyobb tárhely iránti igény. Az USB-merevlemezek és a nyilvános felhőszolgáltatások mellett a dedikált személyes tárhely létrehozása és a megfelelő biztonsági mentési megoldás bonyolultabb választásnak tűnhet. Szintén nehézséget okozhatnak a DAS, a NAS és a SAN elnevezések is, amelyek nagyon hasonlóak, viszont eltérő funkcionalitással rendelkeznek.

2024. február 24. 11:57

Az utazások elengedhetetlen kelléke – BOOX Palma!

A BOOX tavaly szeptemberben mutatta be legújabb mobil e-papír készülékét, amely a csúcsteljesítményt az E-Ink kijelzővel és a telefon méretű dizájnnal ötvözi, így tökéletes választást jelent útközben is.

2024. február 22. 12:56

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Informatikai alapú megoldások fejlesztése az ELTE-n

Második évét zárta a Biztonságkritikus nemzeti szolgáltatások és ipari infrastruktúrák védelme kiberbiztonsági, technológiai és szabályozási eszközökkel című Tématerületi Kiválósági projekt az ELTE-n.

2024. február 18. 15:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07