Asus barebone-ok, kompakt megoldás

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 17. 09:15

Az egyszerűen konfigurálható számítógépvázak keveset fogyasztanak, mégis jó teljesítményt nyújtanak az átlagos irodai vagy otthoni felhasználáshoz, vagy néhány részegység beszerelésével nagyszerű PC készíthető belőlük.

Az ASUS új V6-os és V7-es barebone-ok, a technológiából adódó előnyök miatt, a szokásos midi házaknál is kicsit kisebbek: 168mm (szélesség) x 354mm (magasság) x 380mm (mély) . Így ott is elférnek, ahol egy szokásos midi ház már nem. Sokszor kerülünk olyan helyzetbe a lakberendezés során, hogy csak pár centin múlik, hogy megvalósítsuk az elképzelésünket. Hát a PC méretén már nem múlik. Az ASUS barebone-ok alaplapjai hatfokozatú energiagazdálkodási rendszerrel gondoskodnak arról, hogy mindig rendelkezésünkre álljon a megfelelő teljesítmény, de ezzel összhangban takarékoskodhassunk a felhasznált árammal amikor csak lehetséges. A processzort és a többi alkatrészt az ASUS EPU az igényeinknek megfelelően hajtja meg vagy fogja vissza.
 
A barebone a beépíthető alkatrészek széles skáláját támogatja, így olyan gépet csinálhatunk magunknak, amilyet csak szeretnénk. Alapból a V6-os DirectX 9 kompatibilis, integrált Intel GMA 3100-as grafikus kártyát tartalmaz, amire D-SUB csatlakozóval kapcsolhatjuk a monitorunkat. Tipikusan átlagos, tehát nem kimondottan multimédiás vagy játékközpontú gép készíthető belőle. A G31-es chipset DDR2 800-as vagy 667-es memóriákat kezel és 800, 1066 vagy 1333 MHz-es Intel processzorokat fogad el, akár egy régebbi desktop PC-ből megmaradt D sorozatú PIV-et is. A V6-ost olyan irodákban vagy otthonokban képzelhetjük el, ahol nem szélsőséges teljesítményt várnak el a PC-től. A barebone hűtése, éppen a kis mérete miatt, nem veszi fel a versenyt a nagyobb, jobban szellőző házakkal. Szerencsére a processzor az oldalsó rácson át, egy kürtőn keresztül jut friss levegőhöz. A grafikus kártya és a meghajtók, a winchester és az optika, viszont kénytelen megosztozni a kis térben levő levegőn. Azonban egy napi munkához, tanuláshoz használt számítógép a napja nagy részét csökkentett módban tölti, ezért nem is melegszik annyira, mint egy játék PC.
 
Jó hír azonban, hogy a manapság megszokott audió és két USB csatlakozó is felkerült a V6 előlapjára. Ha szűkös helyre tettük be a gépünket, akkor ez aranyat ér. A fényes fekete, lakkozott V7-es a G41-es chipkészlete révén komolyabb teljesítményre is képes. Az 1066-os vagy 1333-as két- illetve négymagos Intel processzorok mellé DDR3-as memóriákat pakolhatunk. A két memória slot-ban levő, dual chanelben hajtott 1066/1333 MHz-es memóriák és az alaplapi DirectX 10 kompatibilis Intel GMA X4500 grafikus kártya már komolyabb 3D-s alkalmazásokkal is könnyedén elbánik. És – az előbb említett hűtési megfontolások miatt – még mindig nem a játékokra gondolunk első sorban. A gyors és erős 3D-s rendszer Vista vagy W7 alá is jól jön, mondjuk egy több ezer soros Excel táblázat szín szerinti sorba rendezéséhez. Mindemellett a multimédiáról sem kell lemondanunk. Ebben az árkategóriában komolynak mondható hangrendszer háttér zenehallgatáshoz vagy filmekhez kiváló, várakozó üzemmódban 30 dB-nél kevesebb zajt bocsát ki, csendesen dolgozik.

Kulcsszavak: Asus PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50