Asus barebone-ok, kompakt megoldás

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 17. 09:15

Az egyszerűen konfigurálható számítógépvázak keveset fogyasztanak, mégis jó teljesítményt nyújtanak az átlagos irodai vagy otthoni felhasználáshoz, vagy néhány részegység beszerelésével nagyszerű PC készíthető belőlük.

Az ASUS új V6-os és V7-es barebone-ok, a technológiából adódó előnyök miatt, a szokásos midi házaknál is kicsit kisebbek: 168mm (szélesség) x 354mm (magasság) x 380mm (mély) . Így ott is elférnek, ahol egy szokásos midi ház már nem. Sokszor kerülünk olyan helyzetbe a lakberendezés során, hogy csak pár centin múlik, hogy megvalósítsuk az elképzelésünket. Hát a PC méretén már nem múlik. Az ASUS barebone-ok alaplapjai hatfokozatú energiagazdálkodási rendszerrel gondoskodnak arról, hogy mindig rendelkezésünkre álljon a megfelelő teljesítmény, de ezzel összhangban takarékoskodhassunk a felhasznált árammal amikor csak lehetséges. A processzort és a többi alkatrészt az ASUS EPU az igényeinknek megfelelően hajtja meg vagy fogja vissza.
 
A barebone a beépíthető alkatrészek széles skáláját támogatja, így olyan gépet csinálhatunk magunknak, amilyet csak szeretnénk. Alapból a V6-os DirectX 9 kompatibilis, integrált Intel GMA 3100-as grafikus kártyát tartalmaz, amire D-SUB csatlakozóval kapcsolhatjuk a monitorunkat. Tipikusan átlagos, tehát nem kimondottan multimédiás vagy játékközpontú gép készíthető belőle. A G31-es chipset DDR2 800-as vagy 667-es memóriákat kezel és 800, 1066 vagy 1333 MHz-es Intel processzorokat fogad el, akár egy régebbi desktop PC-ből megmaradt D sorozatú PIV-et is. A V6-ost olyan irodákban vagy otthonokban képzelhetjük el, ahol nem szélsőséges teljesítményt várnak el a PC-től. A barebone hűtése, éppen a kis mérete miatt, nem veszi fel a versenyt a nagyobb, jobban szellőző házakkal. Szerencsére a processzor az oldalsó rácson át, egy kürtőn keresztül jut friss levegőhöz. A grafikus kártya és a meghajtók, a winchester és az optika, viszont kénytelen megosztozni a kis térben levő levegőn. Azonban egy napi munkához, tanuláshoz használt számítógép a napja nagy részét csökkentett módban tölti, ezért nem is melegszik annyira, mint egy játék PC.
 
Jó hír azonban, hogy a manapság megszokott audió és két USB csatlakozó is felkerült a V6 előlapjára. Ha szűkös helyre tettük be a gépünket, akkor ez aranyat ér. A fényes fekete, lakkozott V7-es a G41-es chipkészlete révén komolyabb teljesítményre is képes. Az 1066-os vagy 1333-as két- illetve négymagos Intel processzorok mellé DDR3-as memóriákat pakolhatunk. A két memória slot-ban levő, dual chanelben hajtott 1066/1333 MHz-es memóriák és az alaplapi DirectX 10 kompatibilis Intel GMA X4500 grafikus kártya már komolyabb 3D-s alkalmazásokkal is könnyedén elbánik. És – az előbb említett hűtési megfontolások miatt – még mindig nem a játékokra gondolunk első sorban. A gyors és erős 3D-s rendszer Vista vagy W7 alá is jól jön, mondjuk egy több ezer soros Excel táblázat szín szerinti sorba rendezéséhez. Mindemellett a multimédiáról sem kell lemondanunk. Ebben az árkategóriában komolynak mondható hangrendszer háttér zenehallgatáshoz vagy filmekhez kiváló, várakozó üzemmódban 30 dB-nél kevesebb zajt bocsát ki, csendesen dolgozik.

Kulcsszavak: Asus PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új minősítés: szemkímélő kijelző

Komoly elismerésben részesültek az LG OLED paneljei: a kijelzők teljesítették a független minősítési eljárások globális vezető vállalata, a német TÜV Rheinland szigorú feltételeit, így kiérdemelték a szervezet „szemkímélő kijelző” minősítését.

 

2019. szeptember 18. 10:59

Magyar IT-fejlesztéssel elemzik az afrikai és ázsiai gyerekek kézmosási szokásait

A vezető hazai big data cég, a Starschema intelligens adatelemző rendszerét használja a seattle-i székhelyű Splash, amely világszerte közel félmillió, mélyszegénységben élő gyermek számára biztosít tiszta ivóvizet és tisztálkodási lehetőséget. Az amerikai non-profit szervezet a budapesti csapat megoldása révén kap pontos képet arról, hogy tevékenysége milyen hatást gyakorol a gyermekek higiéniai szokásaira, általános egészségi állapotára és az iskolai hiányzásokra.

2019. szeptember 17. 10:12

Okosautós infotainment-rendszert mutatott be az LG

Az LG az idei Frankfurti Autószalonon (IAA) mutatja be a Microsoft hálózatba kapcsolt járműplatformját (Microsoft Connected Vehicle Platform, MCVP) integráló, járművekbe szánt új LG webOS infotainment-rendszert (Auto In-Vehicle Infotainment, IVI). A webOS Auto és az MCVP kombinált erősségeinek kihasználásával az IVI sokféle információt gyűjt és továbbít többek között a vezető állapotáról, az ajtó helyzetéről vagy akár az alkalmazáshasználatról.

2019. szeptember 16. 08:18

5 tipp a digitális útonállók elkerülésére

A legtöbb vállalatnál napjaink slágertémájának számít a digitális átalakulás, mivel a modern megoldások segítségével a szervezetek jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek. Ez azonban biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a digitális térben a támadási felület is nagyobb a kiberbűnözők számára. A Micro Focus szakértői bemutatják azt az öt lépést, amelyek segítségével a szervezetek jelentősen csökkenthetik a digitális átállással járó veszélyek számát.  

2019. szeptember 15. 08:14

A PSD2 feltételeinek is megfelel a Trident HSM védelmi megoldása

Az i4p HSM modulja egyedüli hazai fejlesztésű termékként kínál olyan szintű adatvédelmet, amely megfelel az eIDAS és a hamarosan Magyarországon is alkalmazandó PSD2 feltételeinek.

2019. szeptember 13. 08:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás