Korszerűsítették több Békés megyei könyvtár digitális szolgáltatását

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 26. 13:17

Megközelítőleg 100 millió forintból korszerűsítették több Békés megyei könyvtár digitális szolgáltatását - közölte az MTI-vel a megyei tudásház és könyvtár könyvtári szolgáltatásokért felelős igazgató-helyettese.

Rakonczás Szilvia elmondta: a megyei könyvtár fenntartójának közreműködésével nyújtották be az összehangolt, közös könyvtári infrastruktúrafejlesztés támogatásáról szóló pályázatukat, és nyerték el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében a támogatást.

A projekt megvalósítása során 102 számítógépet vásárolhattak az együttműködő partnerek, köztük a gyulai, a szarvasi és a békési városi könyvtár is. A tudásdepóexpressz nevű fejlesztés részeként számtalan más kiegészítő szoftvereket és hardvereket is beszerezhettek, amelyeknek célja az volt, hogy megteremtsék a műszaki feltételeit az információáramlásnak, az akadálymentes könyvtári szolgáltatásoknak a feltételeit a megye egészében.

A számítógépes háttér kialakításával párhuzamosan már fut egy másik, több mint 80 millió forintos, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TÁMOP) által finanszírozott projektjük is, amely immár az országos egységes lelőhely-nyilvántartáshoz kapcsolódó elektronikus könyvtári katalógushoz való kapcsolódást, és az elsősorban a megyei adatbázisokhoz való hozzáférést segíti elő.

Czégény Gyula, a fenntartó megyei önkormányzat képviselője az MTI-nek elmondta: a megye komolyan gondolja, hogy az egykori könyvtárat korszerű, a XXI. század követélményeinek megfelelni képes intézménnyé fejleszti tovább, ahol a legfontosabb feladat egy olyan
hálózatba szervezett számítógépes tudásbázis létrehozása, amely Békés megye minden polgára számára egyenlő hozzáférést biztosít az információ megszerzéséhez.

Kulcsszavak: könyvtár

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Helyi rugalmassági piacot tesztelnek Róma villamosenergia-hálózatán

A Róma áramellátását biztosító hálózat csúcsigénye a következő tíz évben várhatóan 2200 MW-ról 3300 MW-ra fog nőni. Ezzel a kihívással nincs egyedül az olasz főváros: a növekvő energiaigények és a megváltozó fogyasztói szokások miatt világszerte és Magyarországon is egyre szükségesebb a villamos hálózatok kapacitásának bővítése.

2024. február 28. 10:13

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

Hogyan járul hozzá a digitalizáció az energiaköltségek csökkentéséhez?

A digitalizáció már elkerülhetetlen, legyen szó akár irodáról, akár oktatási intézményről. Az átállást erősen sürgeti az egyre inkább elterjedő környezettudatos trend, de nyomós érv mellette az energiaárak kiugróan magas megemelkedése is. Hogy milyen eszközökben érdemes gondolkodnunk és azok milyen megtérülést hozhatnak már néhány éven belül, abba Herczog Gábor, a Legamaster magyarországi forgalmazójának, a Stiefel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Urbán Tamás vizuáltechnika üzletágvezető nyújtott betekintést.

2024. február 27. 11:26

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30