Mostantól bárki lehet hollywood-i filmkészítő

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 18. 08:51

Az Amazon.com "megnyitotta" saját online filmstúdióját, amelyre bárki feltöltheti produkcióját és forgatókönyvét; az anyagokból havonta választják ki és jutalmazzák a legjobbakat, amelyekből végül valódi hollywoodi film is születhet.

Az Amazon Stúdió célja - az anyagi megfontolásokon túl -, hogy utat nyisson az új tehetségeknek, és a potenciális filmeket az internetes közönség előtt tesztelje.

 A virtuális stúdióba érkező filmekből és forgatókönyvekből a közönség visszajelzése alapján januártól kezdve havonta választják ki a legjobbat, amely garantált pénzjutalomban részesül. Ez a forgatókönyvek esetében 20 ezer dollár (4 millió forint), a filmek esetében százezer dollár (20 millió forint).

 A következő év végén egy forgatókönyvet, illetve egy filmet – a 2011. december 31-ig benyújtott alkotások közül - az év abszolút győztesének választanak. Az év szkriptje százezer dollár (20 millió forint), az év filmje egymillió dolláros (200 millió forintos) jutalmat kap.

 Az Amazon Stúdió egyúttal arra bátorítja a jelentkezőket, hogy a közönségvisszhang, illetve újabb ötleteik nyomán az alkotók maguk is fejlesszék tovább a már benyújtott produkcióikat, és az újabb fázisokat is töltsék fel a honlapra.

 Az Amazon.com a Warner Bros stúdióval kötött megállapodás alapján a hollywoodi stúdiónak elsőbbséget biztosít annak a filmnek a leforgatására, amit az Amazon Stúdió erre alkalmasnak tart. Ám ha a Warnert nem érdekli a produkció, az Amazonnak jogában áll más stúdióra bízni a gyártást. A beküldött munkákra az Amazon Stúdiónak 18 hónapos opciója van, de ha az alkotó igényi, ez az időszak meghosszabbítható.

 A megvalósult film után az eredeti alkotó vagy forgatókönyvíró 200 ezer dolláros (40 millió forintos) szerzői díjat kap. Amennyiben a produkció hatvanmillió dollárnál nagyobb bevételt hoz Észak-Amerikában, további 400 ezer dolláros bónusz jár a filmesnek, illetve a szerzőnek.

 "Mindenki az új Irving Thalbergre vadászik. De mi van, ha az új Irving Thalberg nem más, mint hatmillió mozirajongó?" - tette fel a kérdést Roy Price, az Amazon Stúdió igazgatója, utalva az amerikai film kezdeteinek legendás producerére, aki csalhatatlan ösztönnel választotta ki a jó forgatókönyveket, színészeket és stábot nagy sikerű produkciókra.

 Az Amazon Stúdióban egy szakértői testület értékeli a beérkezett munkák piacképességét. A testület egyik tagja, Jack Epps jr. (a Top Gun forgatókönyvírója) szerint a visszajelzés alapvető fontosságú az alkotók számára ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni. Mint mondta, az Amazon Stúdió valóban kitárta az ajtót Hollywood felé, mivel bárki lehetőséget kap arra, hogy filmje vagy forgatókönyve komoly produkcióként kerüljön megmérettetésre.

Kulcsszavak: web2 film amazon.com

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átírja a trendeket a digitális élményplatformok megjelenése a gyártási ágazatban

Az IDC és a Liferay közösen készített tanulmánya szerint 2020-ra a világ legjelentősebb 2000 gyártó vállalatának mintegy 60 százaléka áll át a “smart-manufacturing” elvére és olyan digitális platformokba fog beruházni, amelyek legalább 30 százalékkal képesek növelni bevételeiket.

2019. november 12. 15:27

Ez vár ránk 2020-ban: szofisztikáltabb támadások

A Sophos közzétette a 2020-as fenyegetettségi jelentését, amely betekintést nyújt a gyorsan fejlődő digitális veszélyek helyzetébe. Az elemzés az elmúlt 12 hónap fenyegetéseit mutatja be, illetve kifejti, hogy a trendek milyen hatással lehetnek a digitális biztonságra 2020-ban.

2019. november 12. 13:40

Öt általános hiba, melyet mindannyian elkövetünk a közösségi média használatakor

A Facebook, a Twitter és az Instagram a világ 10 leglátogatottabb webhelye közé tartozik a legutóbbi jelentés szerint. Bár emberek milliárdjai naponta több ezer órát töltenek ezeken a közösségi média platformokon, nem sokan gondolják ezt a tevékenységet kockázatosnak. A kockázat az olyan meggondolatlan online tevékenységekből származik, melynek során olykor elfeledkezünk az adatvédelemről.

2019. november 12. 11:52

Új szolgáltatást vezetett be a UPC Direct

A UPC Direct új, innovatív TV Everywhere szolgáltatást vezet be, amellyel a tévénézés még könnyebben hozzáférhető lesz és még több élményt kínál. Az új UPC Direct Now alkalmazással rendelkezők bárhol megnézhetik kedvenc műsoraikat. A UPC Direct új szolgáltatása akár 50 csatorna elérését biztosítja a meglévő műholdas termék kiegészítőjeként. Az applikációt a UPC Direct előfizetők díjmentesen tölthetik le. 

2019. november 12. 10:25

A Techradar szakértői díjazták a Huawei P30 Pro-t

A Huawei Technologies Fogyasztói Üzletága két szakmai díjjal gazdagodott az idei TechRadar Mobile Choice Consumer Awards eseményen. A tizenkilencedik alkalommal megrendezett eseményen a P30 Pro elnyerte a Legjobb Kamerás Okostelefon (Best Camera Phone) díját, a P Smart 2019 pedig a Legjobb Értékű Okostelefon (200 font alatt) díját. 

2019. november 12. 08:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás