Mostantól bárki lehet hollywood-i filmkészítő

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 18. 08:51

Az Amazon.com "megnyitotta" saját online filmstúdióját, amelyre bárki feltöltheti produkcióját és forgatókönyvét; az anyagokból havonta választják ki és jutalmazzák a legjobbakat, amelyekből végül valódi hollywoodi film is születhet.

Az Amazon Stúdió célja - az anyagi megfontolásokon túl -, hogy utat nyisson az új tehetségeknek, és a potenciális filmeket az internetes közönség előtt tesztelje.

 A virtuális stúdióba érkező filmekből és forgatókönyvekből a közönség visszajelzése alapján januártól kezdve havonta választják ki a legjobbat, amely garantált pénzjutalomban részesül. Ez a forgatókönyvek esetében 20 ezer dollár (4 millió forint), a filmek esetében százezer dollár (20 millió forint).

 A következő év végén egy forgatókönyvet, illetve egy filmet – a 2011. december 31-ig benyújtott alkotások közül - az év abszolút győztesének választanak. Az év szkriptje százezer dollár (20 millió forint), az év filmje egymillió dolláros (200 millió forintos) jutalmat kap.

 Az Amazon Stúdió egyúttal arra bátorítja a jelentkezőket, hogy a közönségvisszhang, illetve újabb ötleteik nyomán az alkotók maguk is fejlesszék tovább a már benyújtott produkcióikat, és az újabb fázisokat is töltsék fel a honlapra.

 Az Amazon.com a Warner Bros stúdióval kötött megállapodás alapján a hollywoodi stúdiónak elsőbbséget biztosít annak a filmnek a leforgatására, amit az Amazon Stúdió erre alkalmasnak tart. Ám ha a Warnert nem érdekli a produkció, az Amazonnak jogában áll más stúdióra bízni a gyártást. A beküldött munkákra az Amazon Stúdiónak 18 hónapos opciója van, de ha az alkotó igényi, ez az időszak meghosszabbítható.

 A megvalósult film után az eredeti alkotó vagy forgatókönyvíró 200 ezer dolláros (40 millió forintos) szerzői díjat kap. Amennyiben a produkció hatvanmillió dollárnál nagyobb bevételt hoz Észak-Amerikában, további 400 ezer dolláros bónusz jár a filmesnek, illetve a szerzőnek.

 "Mindenki az új Irving Thalbergre vadászik. De mi van, ha az új Irving Thalberg nem más, mint hatmillió mozirajongó?" - tette fel a kérdést Roy Price, az Amazon Stúdió igazgatója, utalva az amerikai film kezdeteinek legendás producerére, aki csalhatatlan ösztönnel választotta ki a jó forgatókönyveket, színészeket és stábot nagy sikerű produkciókra.

 Az Amazon Stúdióban egy szakértői testület értékeli a beérkezett munkák piacképességét. A testület egyik tagja, Jack Epps jr. (a Top Gun forgatókönyvírója) szerint a visszajelzés alapvető fontosságú az alkotók számára ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni. Mint mondta, az Amazon Stúdió valóban kitárta az ajtót Hollywood felé, mivel bárki lehetőséget kap arra, hogy filmje vagy forgatókönyve komoly produkcióként kerüljön megmérettetésre.

Kulcsszavak: web2 film amazon.com

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Éles üzemben is kiválóan teljesített a Remote Tower

Három napon át, december 9. és 11. között az úgynevezett távoli toronyból irányították a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér le- és felszálló forgalmát a HungaroControl légiforgalmi irányítói. A Remote Tower ezt megelőzően még soha nem üzemelt ilyen hosszú ideig folyamatosan. 

2019. december 15. 12:54

Mennyiért neteznek a felhasználók világszerte?

Húsz évvel ezelőtt a világnépesség mindössze 4,1 százaléka használta az internetet, 2019-re ez a szám elérte a 4,5 milliárd főt, ami a Föld teljes lakosságának 58,8 százalékát jelenti.
Alább a Picodi.com felmérését olvashatják.

2019. december 15. 10:39

Izgatottan várja a KLM, mit hoz a 2020-as év a technológia és a repülés világában

Az utasok keresési, foglalási és utazási szokásai folytonos mozgásban vannak. De hogyan is fogja a technológia és a fogyasztó megváltoztatni az utazást 2020-ban? A KLM Holland Királyi Légitársaság alábbi előrejelzésében a turizmus jövőjébe nyerhetünk betekintést a hangfelismeréssel támogatott foglalási rendszereken, a fenntartható megoldásokon és a vasúton át egészen az arcfelismerő biztonsági ellenőrzésekig. 

2019. december 14. 12:17

Eljön az érzékek internetének kora

A felhasználói elvárások szerint a hálózatba kapcsolt technológiák 2030-ra már hétköznapi szinten is képesek lesznek mind az öt emberi érzékszervvel interakcióba lépni, a látáson és halláson felül az ízlelést, a szaglást és a tapintást is stimulálni. Ennek köszönhetően számos új szolgáltatás jelenhet meg a piacon. Az érzékek internetére vonatkozó fogyasztói elvárásokat az Ericsson ConsumerLab kilencedik alkalommal megjelenő, Legfontosabb fogyasztói trendek című jelentése taglalja.

2019. december 14. 10:26

A Facebook-nak ki kell fizetni az 1,2 milliárdos büntetést Magyarországnak

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértő magatartást tanúsított azzal, hogy szolgáltatását éveken át ingyenesen hirdette. Bár a fogyasztóknak a szó szoros értelmében nem kell díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, azonban megadott és felhasználói aktivitásukból nyert adataik jelentős üzleti hasznot generálnak a vállalkozás számára, tehát tulajdonképpen adatainkkal fizetünk a szolgáltatásért. A GVH rekordméretű, 1.2 milliárd Ft összegű bírságot szabott ki a Facebook-ra, az esetet Dr. Bitai Zsófia reklámjogász elemzi. 

2019. december 13. 18:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás