A Google a Yahoo és a Facebook kezdi az IPv6-os webcímek tesztelését

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 17. 09:16

A Google, a Yahoo és a Facebook közreműködésével június 8-ra tervezik az új IPv6-os internetcímek világméretű tesztelését, miután az idén végleg elfogynak a hetvenes évek végétől rendszeresített IPv4-es címek.

Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) dél-amerikai részlegének kommunikációs igazgatója decemberben jelentette be, hogy az internetforgalom túlnyomó részét kitevő IPv4-es (4-es verziószámú internetprotokoll), azaz a 32-bites címrendszer fel nem használt elemei várhatóan januárban elfogynak. A BBC beszámolója szerint a mintegy 4 milliárd egyedi címet biztosító rendszer utolsó, még fel nem használt címei legfeljebb novemberig fognak kitartani.

 Az internet robbanásszerű fejlődésével már az ezredfordulón nyilvánvalóvá vált, hogy hamarosan új címzési rendszerre lesz szükség. Az akkor kidolgozott 6-os verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra.

 A váltás azonban mindezidáig nem történt meg, és hogy az esetleges hibák ne az utolsó pillanatban okozzanak fennakadást, az Internet Society (ISOC) nevű nonprofit szervezet június 8-ára tervezi az első világméretű IPv6-os tesztnapot.

 Az internetszabványokkal foglalkozó társaság honlapján, a www.isoc.org címen hálózatüzemeltetők és weblaptulajdonosok jelentkezését várják, de egy hivatkozásra kattintva a hétköznapi felhasználó is ellenőrizheti, hogy készen áll-e az új szabványra.

 "A felhasználók a váltásból szinte semmit sem fognak észrevenni, mert a netes eszközök 99,95 százaléka támogatja már az IPv6-os protokollt, legfeljebb néhány felhasználó a rosszul beállított modemek vagy routerek miatt tapasztalhat kisebb kapcsolódási problémát - írta a Google hivatalos blogjában Lorenzo Colitti hálózati mérnök.

 Az IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.
 

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje

Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje, a fejlesztés eredményeként az ország csaknem teljes területén megvalósult a szupergyors internet kiépítése, így ma már a háztartások közel 97 százaléka hozzáférhet a legmodernebb hálózati kapcsolathoz. A projekt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szakmai irányításával több mint 3 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból valósult meg – közölte a KIFÜ az MTI-vel csütörtökön.

2023. november 24. 17:31

Az 5G-hálózat jelenleg legfejlettebb változatát indítja ügyfelei számára a Yettel

Magyarországon elsőként – és világviszonylatban is az élmezőnyben – nyilvános ajánlatban tette elérhetővé ügyfelei számára a „standalone” azaz önálló 5G technológiát a Yettel. Az újdonság lényege, hogy míg a jelenleg elterjedt 5G-hálózatok a kapcsolat felépítésében még a 4G-re is támaszkodnak, addig a most bevezetett önálló 5G esetében már a mobil kapcsolat minden eleme 5G-n zajlik és kizárólag az 5G számára kijelölt frekvenciákat használja.

2023. november 20. 19:18

A világ internetárainak ranglistája. Hogyan szerepelt Magyarország?

A Picodi Magyarország elemzői csapata 364 internetszolgáltató árlistáját 85 országban ellenőrizte, és rangsort készített a leginkább és legkevésbé megfizethető internet-hozzáférésű országokról.

2023. november 16. 17:30

Így helyezd el a lakásban a routert, ha jó internetelérést szeretnél

Mi kell ahhoz, hogy minél jobban hasítson az otthoni mobilnetünk, és akadozás nélkül nézhessük kedvenc sorozatunkat? A megfelelő térerő és a jó router a szolgáltatón múlik, de érdemes tudni, hogy az is sokat számít, hová tesszük a mobilnetes routert a lakásban. A Yettel most ehhez ad tanácsokat.

2023. október 3. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27