A Google a Yahoo és a Facebook kezdi az IPv6-os webcímek tesztelését

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 17. 09:16

A Google, a Yahoo és a Facebook közreműködésével június 8-ra tervezik az új IPv6-os internetcímek világméretű tesztelését, miután az idén végleg elfogynak a hetvenes évek végétől rendszeresített IPv4-es címek.

Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) dél-amerikai részlegének kommunikációs igazgatója decemberben jelentette be, hogy az internetforgalom túlnyomó részét kitevő IPv4-es (4-es verziószámú internetprotokoll), azaz a 32-bites címrendszer fel nem használt elemei várhatóan januárban elfogynak. A BBC beszámolója szerint a mintegy 4 milliárd egyedi címet biztosító rendszer utolsó, még fel nem használt címei legfeljebb novemberig fognak kitartani.

 Az internet robbanásszerű fejlődésével már az ezredfordulón nyilvánvalóvá vált, hogy hamarosan új címzési rendszerre lesz szükség. Az akkor kidolgozott 6-os verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra.

 A váltás azonban mindezidáig nem történt meg, és hogy az esetleges hibák ne az utolsó pillanatban okozzanak fennakadást, az Internet Society (ISOC) nevű nonprofit szervezet június 8-ára tervezi az első világméretű IPv6-os tesztnapot.

 Az internetszabványokkal foglalkozó társaság honlapján, a www.isoc.org címen hálózatüzemeltetők és weblaptulajdonosok jelentkezését várják, de egy hivatkozásra kattintva a hétköznapi felhasználó is ellenőrizheti, hogy készen áll-e az új szabványra.

 "A felhasználók a váltásból szinte semmit sem fognak észrevenni, mert a netes eszközök 99,95 százaléka támogatja már az IPv6-os protokollt, legfeljebb néhány felhasználó a rosszul beállított modemek vagy routerek miatt tapasztalhat kisebb kapcsolódási problémát - írta a Google hivatalos blogjában Lorenzo Colitti hálózati mérnök.

 Az IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.
 

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan alakul az üvegszálas adatátvitel technológia jövője?

Jelenleg vitathatatlan az üvegszálas technológiák szerepe a szélessávú internethálózatokban. Azonban ezek a hálózatok elsősorban a nagyvárosokat és környéküket szolgálják ki, így jogos a kérdés, hogyan fejlődik majd ez az iparág a következő években 2030-ig. A Deloitte tanulmánya négy szélsőséges forgatókönyvet vázol fel a piac fejlődésével kapcsolatban, melyekben azt igyekeztek megbecsülni, milyen irányt vehet az üvegszálas adatátvitel technológia jövője, kik lehetnek a legfontosabb szereplők, illetve hogyan alakulhatnak a fogyasztói szokások. 

2021. december 4. 11:54

Egymillió oktatási intézmény internethozzáférését térképezték fel az Ericsson segítségével

Egy évvel azután, hogy az Ericsson globális partnerségre lépve támogatni kezdte a Giga Kezdeményezés elnevezésű, az iskolai internetellátottságot feltérképező programot, mérföldkőhöz érkezett a közös munka, hiszen világszerte egymillió iskola internet hozzáférési lehetőségeit sikerült már felmérni.

2021. november 4. 21:25

Évi kétmillió mérés az NMHH független netsebességmérő oldalán

Ha az internetsebességünk rendszeresen elmarad a szolgáltató által garantált értékektől, érdemes a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  mérőszolgálatához fordulnunk. A Szélessáv.net oldalon elérhető internetsebességmérő most megújult, pontosabban dokumentált mérési jegyzőkönyvvel segíti a fogyasztó védelmét. Az elmúlt évben a külső felhasználók több mint kétmillió mérést végeztek el a független hatósági felületen.

2021. október 21. 15:38

Bemutatja 10 Gbit/s sávszélességű lakossági szolgáltatását a DIGI

A DIGI Magyarországon elsőként indítja el a 10 Gbit/s sávszélességet biztosító szolgáltatását, a jelenlegi piacon legnagyobb sávszélességgel bíró Fiberlink 10G-t. A fejlesztésnek köszönhetően a vállalat az első magyarországi távközlési szolgáltató, amely 10 Gbit/s-ot elérő szolgáltatást biztosít, ezzel a technológiai fejlődés új fejezetét elindítva a piacon.

2021. október 19. 18:42

A 3G küszöbön álló búcsúja során a hírközlési hatóság a fogyasztók védelmére összpontosít

A mobiltelefon-hálózatokban használt 3G-technológia felett eljárt az idő, lassú, drága és nem hatékony – ezt erősítették meg a mobilszolgáltatók és az állami szereplők is a 3G jövőjéről szervezett konferencián csütörtökön. A kivezetés időpontjáról a szolgáltatók döntenek, a hatóság célja a fogyasztók védelme, a tudatos döntésekhez szükséges információ biztosítása – mondta Kollár Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértője.  

2021. október 1. 18:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58