Hamlet bájtokban – Ericsson C++ programozóverseny

forrás Prim Online, 2011. december 7. 08:03

Több mint 400-an vettek részt az Ericsson Magyarország kutatási, fejlesztési központjának első C++ programozóversenyén, amelyet egyetemisták és frissdiplomások számára hirdetett meg a vállalat. A 135 csapat nevezett a vetélkedőre, a legtöbb az ELTE-ről és a BME-ről érkezett; a többi az informatikai képzést nyújtó hazai felsőoktatási intézményekből, valamint Romániából.

A versenyt azért hirdette meg a vállalat, mert a múlt három évben 600 munkatárssal bővítette munkatársainak körét, az újonnan érkezettek nagy többsége pedig a szoftverfejlesztésen kapott állást. Az Ericsson problémák megoldását várta a bajnokság részvevőitől, amelyekkel megismertetheti a cég működése közben előforduló kihívásokkal a jövő szakembereit. A csapatoknak a két webes előszűrő és a döntő alatt összesen 11 feladat megoldásával kellett bizonyítania programozási tudását. A döntős tíz csapatot az Ericsson K+F központjába hívták meg, hogy helyben és egyidejűleg mérje össze tudását. A feladatokat az Ericsson szoftvertechnológiáért felelős munkatársai állították össze dr. Porkoláb Zoltán vezetésével. Ők feleltek a feladatok megfogalmazásáért, ellenőrzéséért és a teljes kivitelezésért.

A Magyarországon közismert és kedvelt informatikai versenyeken gyakran előforduló feladatok sokszor az algoritmusok megalkotására koncentrálnak, kevéssé jut szerephez a programozói, szoftvertechnológiai tudás, az etikus hackelés. A mostani versenyen ez utóbbi is fontos volt, minként az olyan feladat, amelyben egy elveszett forráskódot kellett visszaállítani a futtatható binárisból. Az egyik feladatban egy Shakespeare-idézetet kellett kiírni a Hamletből – minél rövidebb forráskóddal. A legjobb megoldások mérete bőven a kiírt idézet bájtszáma alatt volt. A lelkes versenyzők gyakran olyan megoldásokkal is meglepték a szervezőket, melyekre ők nem is gondoltak volna, bizonyítékául a hazai informatikus hallgatók tudására és kiemelkedő kreativitására.

A csapatok a döntőbe jutásukkal már bizonyították szakmai érdeklődésüket és hozzáértésüket, ezért az Ericsson úgy döntött, hogy ők mentesülnek a szakmai felvételi feladatok elvégzése alól. Emellett természetesen a dobogós csapatok tagjait értékes tárgynyereményekkel, stockholmi utazással jutalmazták.Az első helyezettek az ELTE-ről érkeztek: Dankovics Attila (elsőéves), Nagy Gergely és Szalkai Balázs (negyedéves) matematikushallgató.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

A jövő szakmáinak 85%-át még fel sem találták

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az emberi agy működését utánzó számítástechnika az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben átalakítják majd az életünket és a munkánkat. Az Institute for the Future legutóbbi jelentése pedig még erőteljesebben fogalmaz, szerintük a „2030-ban létező állások 85 százalékát még fel sem találták, így az új tudás megszerzésének a képessége értékesebbé válik, mint a tudás maga”. Ezért is egyre fontosabb kérdés a felsőfokú tanulmányaikat megkezdő hallgatók számára, hogy valóban jövőbiztos tudást adó szakot válasszanak.

2024. február 7. 09:57

Képes Gábor a Neumann Társaság új ügyvezetője

2024. február 1-től Képes Gábor, a Neumann Társaság korábbi marketingigazgatója tölti be a társaság ügyvezetői posztját, miután elődje, Szalay Imre nyugdíjba vonul. 2019-től Szalay Imre vezetése alatt valósult meg az NJSZT digitális átállása az ICDL automatikus vizsgarendszer bevezetésével, a társaság stratégiáját is modernizálta, és a 2023-as nagyszabású Neumann 120 emlékév lebonyolítását is ő koordinálta. A 2001 óta Neumann-tag Képes Gábor építeni kíván a Magyarország legrégebbi IT tudományos egyesületénél összegyűlt tudásra, valamint kiemelkedően fontosnak tartja a tehetséggondozást, közösségépítést.

2024. január 25. 11:29

Fiatalok számára hirdet 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatot a Vodafone Alapítvány

A Vodafone Magyarország Alapítvány második alkalommal hirdette meg Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatát, amelyre két korcsoportban várja a fiatalok jelentkezését. Az Alapítvány idén a fenntarthatóságot jelölte meg oktatási projektjei központi témájának, ennek megfelelően a pályázó csapatok 5, erre reflektáló kategóriában adhatják le ötleteiket. A szervezők hangsúlyozzák: a versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. január 24. 19:55

CES 2024: A mindennapokba beszökött a jövő

Mesterséges intelligencia, mobilitás, robotok ... csak egy pár kulcsszó a Szilícium völgyben egy évtizede megálmodott jövőből, ami most – a CES 2024 tanúsága szerint – gyakorlatilag már itt van a mindennapi világunkban, beszökött, miként Adynál az ősz...

2024. január 12. 15:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07