Az adóellenőrök az e-számlával ismerkednek

forrás Prim Online, 2012. július 29. 08:57

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) belső továbbképzésein az elektronikus számlázással kapcsolatos gyakorlati ismereteket a Számlázz.hu webalapú számlázórendszer használatával sajátítják el a NAV erre a célra kiválasztott, tapasztalt ellenőrei. Magyarország egyelőre le van maradva az EU-hoz képest ezen a területen, de - különösen az e-kereskedelem és e-szolgáltatások terjedésének köszönhetően - egyre több e-számla készül, így az adóellenőröket is fel kell készíteni e formátum sajátosságaira.

„Az adóellenőröknek tartott továbbképzéseink májustól új szakaszba léptek azzal, hogy az oktatás során internetkapcsolattal rendelkező számítógép előtt ülnek a revizoraink” - mondta el Czöndör Szabolcs, a NAV főosztályvezetője. Egyelőre a már tapasztalt, 3-5 éves gyakorlattal rendelkező ellenőröknek tartanak e-számla továbbképzést, ahol nem csak a jogi és technikai háttérrel és az e-számlák hitelességének ellenőrzési módszereivel ismerkednek meg a résztvevők, de a Számlázz.hu segítségével azt is kipróbálhatják, hogy lehet e-számlát készíteni. Az ellenőrök feladata számlák előállítása, majd azok technikai ellenőrzése. Czöndör Szabolcstól megtudtuk, hogy ennek során azokat a sarokpontokat is végigveszik, amelyeket a gyakorlatban célszerű alaposan megvizsgálni egy revizornak. Paradox módon erre nem azért van szükség, mert az elektronikus számla kiemelt kockázati tényező lenne, sőt, a papírszámlázhoz képest sokkal biztonságosabb és hitelesebb, viszont a napi munkájuk során még annyira ritkán találkozhatnak vele az ellenőrök, hogy nem tudják a szükséges rutint megszerezni.

Mivel az elektronikus számla általában elektronikus ügyvitel eredményeként jön létre egy vállalkozás működésében, a képzés a különböző számlázási rendszerekkel kapcsolatos problémákra, valamint az elektronikus számlázáshoz kapcsolódó egyéb alkalmazásokra - mint például az elektronikus másodpéldány, vagy a digitális archiválás - is kiterjedt. A főosztályvezető elmondta, a NAV választása azért esett a Számlázz.hu-ra, mert olyan működő számlázórendszert kerestek, amelynek használata nem igényel külön szoftvertelepítést és az interneten keresztül egyszerűen használható. A Számlázz.hu a képzéshez tesztfiókokat biztosít, ahol az ellenőrök a valódi számlákkal technikailag teljesen megegyező tesztszámlákat készíthetnek.
 

Kulcsszavak: e-számlázás NAV APEH

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

A HONOR új kampánya összehozza az ENSZ kultúráit

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének központjában indította el „Sárkányok egyesítik a világot” kiállítását még február 9-én a HONOR az ENSZ Kínai Könyv Szövetségével, a Global Webbel és a Kínai Központi Szépművészeti Akadémiával együttműködve, az ENSZ állandó kínai képviselete támogatásával. A kínai holdújév végéig, tehát még ezen a héten is futó kiállítás a nemzetközi egységet és művészetek közti kapcsolatokat szimbolizálja.

2024. február 20. 17:41

Az ABB megerősíti vezető szerepét a következő generációs MI-alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

2024. február 20. 16:07

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40