Veszélyben az Apple felhasználók

forrás: Prím Online, 2013. július 23. 08:11

A Kaspersky Lab közzétette legújabb jelentését, amelyből kiderül, hogy a kiberbűnözők körében egyre népszerűbbek az Apple ID-k és a hozzájuk tartozó számla információk ellopása, melyeket az apple.com weboldalának másolatával szereznek meg. Az adathalász támadások során a bűnözők az oldallal teljesen azonos weboldalt hoznak létre, aminek köszönhetően könnyű szerrel megtudják szerezni a felhasználók összes személyes- és banki adatát, valamint az iCloud és az iTunes azonosítóit.

 

A felhő alapú Kaspersky Security Network (KSN) rendszere 2012 január és 2013 május között átlagosan napi 200 000 adathalász weboldalt azonosított. 2011-hez képest megtöbbszöröződött az adathalász weboldalak száma, hiszen míg 2011-ben átlagosan napi 1000 hamis adathalász weboldalt azonosítottak, addig ez a szám 2013-ban meghaladta a napi kétszázezret.

 

 

Adathalászat - kimutatás

 

A Kaspersky Lab szakértőinek elemzése szerint megfigyelhető, hogy a kiberbűnözők aktivitása nagyban összefüggött az Apple nagyobb eseményeivel. Az egyik legkiemelkedőbb példára 2012. december 6-án került sor, amikor is az Apple egyszerre 52 országban nyitotta meg iTunes üzleteit, amelyet követően világszerte több mint 900 000 adathalász kísérletet azonosítottak a kutatók.

 

A kiberbűnözők egyik fő módszere, hogy hamis Apple weboldalakat hoznak létre, ahol túlnyomórészt az Apple Support e-mail elérhetőségét látják el hamis címmel, mint például: „services@apple.com”. Az e-mail üzenetekre továbbá jellemző, hogy a rendszer automatikusan kéri a felhasználótól, hogy azonosítsa magát a saját Apple ID segítségével. Ezek a rendszerüzenetek a megtévesztésig hasonlítanak a hiteles társaikhoz, beleértve az Apple logót, valamint a vállalat arculatát is.

 

Az adathalász támadások másik változata, amikor is az e-mailek segítségével ellopják az Apple felhasználók hitelkártya adatait. Ennek a mechanizmusa hasonló az előző módszerhez, a csalóktól kap egy hamis e-mailt a felhasználó, amelyben arra kéri, hogy frissítse és ellenőrizze a hitelkártya adatait, amelyet egy linkre kattintva érhet el. A hivatkozás ezt követően egy adathalász webhelyre irányítja a felhasználót, amely a megtévesztésig hasonlít az Apple hivatalos felületéhez, ahol a rendszer elkéri a hitelkártya minden adatát, valamint a felhasználó személyes adatait is.

 

Annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges károkat nem árt óvatosnak lennünk és figyelnünk a részletekre. Először is mindenképpen nézzük meg a címsorban található webcímet, mivel a hamis oldalakon az „apple.com” webcím mellett más URL karakterek is találhatóak, szemben a hivatalos weboldallal. Ahhoz, hogy biztonságba tudhassuk az Apple azonosítónkat és a személyes adatainkat minden esetben ellenőrizzük le az e-mail feladóját, rákattintva a feladó mezőre, amely megmutatja a feladó teljes címét.

 

A csalások elkerülésének érdekében az Apple kidolgozott egy kétlépcsős hitelesítési folyamatot, amelynek segítségével a rendszer egy négyjegyű kódot biztosít a felhasználó számára. Ez a biztonsági megoldás megakadályoz olyan nem kívánt változásokat a „My Apple ID” oldalon, mint például egy harmadik fél jogosulatlan vásárlása.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások az utóbbi egy évben

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások, az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült időben felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz. 

2023. március 22. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48