A Huawei-é a második legtöbb szabadalom Európában

forrás: Prím Online, 2019. március 18. 19:30

Európában a Huawei Technologies nyújtotta be a második legtöbb új szabadalmat tavaly. A vállalat mintegy 2500 szabadalmi bejelentésével az egyetlen kínai cég lett, amely idén a lista dobogósai között végzett. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) múlt héten közzétett éves jelentése szerint Európában 2018-ban minden eddiginél több, összesen közel 174 ezer szabadalmi bejelentést tettek, ami közel öt százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az Európai Szabadalmi Hivatal idén is nyilvánosságra hozta az elmúlt év legtöbb technológiai szabadalmát benyújtó országok és vállalatok rangsorát. A Huawei Technologies közel 2500 szabadalmi bejelentésével az előkelő második helyen végzett 2018-ban. Az EPO szerint a Huawei előkelő helye az Európában szabadalmat benyújtó vállalatok között bebizonyította, hogy a kínai gyártó kiemelkedően aktív a technológiai licenszek, ezen belül is a digitális és telekommunikációs fejlesztések bejelentésében.

 

A Huawei okoskészülékeit számos szabadalmaztatott technológia alkotja, többek között a mesterséges intelligenciát használó processzorok vagy kamerák. A Huawei Mate 20 Pro okostelefon például több ezer technológiát alkalmaz, amelyek az adatátviteli képességekhez, vezeték nélküli technológiához, az alkalmazásokhoz, a félvezetőkhöz vagy a képernyő-megjelenítéshez kapcsolódó szabadalmakon alapulnak. 

 

A Huawei árbevételének – iparági szinten kimagaslónak tekinthető – 11-13 százalékát fordítja a legújabb technológiák kutatására. Ezeknek a befektetéseknek köszönhető, hogy a vállalat az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok– és eszközök fejlesztésében és kiépítésében globálisan vezető szerepet tölt be. A Huawei világszerte 16 K+F központot működtet, valamint világszerte 80 ezer elfogadott szabadalommal rendelkezik, ami nyolc százalékos növekedés a tavalyi eredményhez képest. Ezek többsége találmányi szabadalom. 

 

Az EPO-hoz tavaly benyújtott szabadalmak száma minden eddiginél magasabb, összesen 174.000 volt, beleértve a kínai gyártók licensz bejelentéseit is, melyek 2018-ban elérték a kilenc százalékot. A legtöbb szabadalmi bejelentést az orvosi technológiák, a digitális kommunikáció és a számítógépes technológia területén nyújtották be. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05