Büntetővámok bevezetését tervezi az EU a kínai elektromos autók importjára

forrás: Prím Online, 2024. június 30. 13:40

Jelentősen drágulhatnak a kínai elektromos autók, ugyanis az Európai Bizottság bejelentette, hogy büntetővámokat vetne ki a Kínában gyártott és az Európai Unió piacára behozni szándékozott akkumulátoros elektromos gépjárművekre.

Az Európai Bizottság 2023. október 4-én indított szubvencióellenes vizsgálatot a kínai elektromos autógyártók jelentős állami támogatásának gyanúja miatt, amely – indokolása szerint – gazdasági károk veszélyeit hordozza az Európai Uniós elektromos autógyártókra nézve, ami egyúttal hatással van az importőrökre, a felhasználókra és a fogyasztókra is.

 

A vizsgálattal összefüggésben 2024. június 12-én az Európai Bizottság előzetesen közzétette a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára vonatkozó ideiglenes kiegyenlítő vámok tervezett mértékét:

 

• Egyéni vámok három kínai autógyártó vállalatra: 17,4%, 20% és 38,1%

• A vizsgálatban közreműködő többi kínai autógyártó esetén: 21%

• Egyéb autógyártók esetében, akik nem működtek együtt: 38,1 %

 

Ezeket az extra vámtételeket a jelenleg is alkalmazott 10%-os import vámtételen felül kellene megfizetniük az importőröknek. 

 

 

Az ideiglenes kiegyenlítő vámok hatálya alá az alábbi jellemzőkkel rendelkező gépjárművek tartoznak:

 

• új akkumulátoros elektromos járművek, 

• melyeket 9 vagy annál kevesebb személy szállítására terveztek, 

• kizárólag egy vagy több villanymotor hajt, beleértve a belső égésű motorral működő, hatótávnövelővel (segédhajtóművel) ellátott járműveket is,

• a 8703 80 10 KN kód (vámtarifaszám) alá tartoznak,

• a Kínai Népköztársaságból származnak.

 

Az Európai Bizottság felvette a kapcsolatot a kínai hatóságokkal a vizsgálati megállapítások megvitatása és a feltárt problémák megoldása érdekében.

 

Abban az esetben, ha nem sikerül egyezségre jutniuk a feleknek, az említett ideiglenes kiegyenlítő vámokat 2024. július 4-től garanciával vezetnék be. A garancia alkalmazása azt jelentené, hogy a szabad forgalomba bocsátás időpontjában az importőrnek még csak biztosítékot (garanciát) kell nyújtaniuk az ideiglenes kiegyenlítő vám összegére. Annak tényleges beszedésére a végleges intézkedések bevezetésekor kerülne sor.

 

Az Európai Bizottságnak a végleges intézkedéseket az ideiglenes kiegyenlítő vámok – várhatóan 2024. július 4-től történő – alkalmazásától számított 4 hónapon belül kell bevezetnie.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az új Mercedes-AMG G63 gyári, első szereléssel kizárólagosan General Tire gumiabroncsaival érhető el

A General Tire biztosítja a gyári gumiabroncsokat az új Mercedes-AMG G63 modellhez, mely a Mercedes-Benz G-osztályának sportváltozata. Az AMG tuningműhelyéből származó ultranagy teljesítményű SUV-ot gyárilag kizárólag a 20 colos General Tire Grabber HTS60 nyári gumikkal látják el. Az abroncsot úgy tervezték, hogy maximális biztonságot nyújtson közúton és terepen egyaránt.

2024. július 2. 10:12

Bemutatta autóját az ART: magabiztosan várja a versenyeket a Széchenyi-egyetem csapata

Kisebb tömeg, nagyobb megbízhatóság – így jellemezhető a fennállásának tizedik évét ünneplő Arrabona Racing Team (ART) idei autója. A győri Széchenyi István Egyetem Formula Student-csapata rollout rendezvényén mutatta be új járművét, amellyel a tavalyi szezon tapasztalatait hasznosítva ismét az élmezőnybe kerülhet.

2024. július 1. 11:28

Büntetővámok bevezetését tervezi az EU a kínai elektromos autók importjára

Jelentősen drágulhatnak a kínai elektromos autók, ugyanis az Európai Bizottság bejelentette, hogy büntetővámokat vetne ki a Kínában gyártott és az Európai Unió piacára behozni szándékozott akkumulátoros elektromos gépjárművekre.

2024. június 30. 13:40

Itt a Bridgestone új négyévszakos defekttűrő gumiabroncsa

A Bridgestone továbbfejlesztette a prémiumkategóriás négyévszakos túraautó-abroncsát az egyedülálló DriveGuard Run-Flat (RFT) defekttűrő technológia beépítésével. Ezen újításnak köszönhetően a járművezetők egy defekt esetén még további 80 kilométert is megtehetnek akár 80 km/órás sebességgel, így biztosítva számukra a teljes biztonságot, kényelmet és nyugalmat. Az elektromos járművekre is alkalmas Turanza All Season 6 ENLITEN a DriveGuard RFT-vel felszerelve kiváló fékteljesítményt nyújt bármely évszakban, különösképp hó- és futásteljesítményt tekintve.

2024. június 25. 13:49

A Continental élesben teszteli szuperszámítógépét

A Continental első alkalommal építette be tesztjárműbe, nagy teljesítményű számítógépét (HPC). Ezzel lehetővé vált számos funkciónak, mint például a vezetésbiztonsági rendszerek, az automatizált parkolás, vagy a holisztikus mozgásvezérlés egy járműalkalmazásban történő elhelyezése. 

2024. június 21. 13:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43