A Motorola bemutatta Linuxos készülékét

Kollár Csaba, 2003. február 13. 23:20
A híradásokban nem hivatalosan már többször szerepelt, hogy a Motorola Linuxos készülékeket fejleszt, most azonban hivatalosan is bejelentette, hogy a világon elsőként indít útjára olyan kézieszközt, amelyik alapját a Linux nyílt forráskódú rendszere jelenti.
Az A760 típusjelzésű modell a Linux mellett támogatja a Java szoftvertechnológiát, és a Motorola bízik abban, hogy a két rendszer kombinálása lehetővé teszi, hogy a fejlesztők ugyan azokat a programokat futtassák bármely Linux-alapú platformon. Ez a gyakorlatban megannyi új alkalmazás megjelenését jelenti, egy olyan környezetben, ahol eddig a vezeték nélküli PC-alapú üzleti (fizetős) szoftverek uralták a piacot.

A legtöbb vállalati alkalmazásszolgáltató, mint pl. az IBM dollármilliárdokat fordít a fejlesztésekre annak érdekében, hogy Linuxos szoftverek is megjelenjenek az e-business alkalmazásokban. A nyílt forráskódú operációs rendszer hatalmas előnyökkel bír, többek között a Microsoft Windows platformjával szemben, ugyanis lehetővé teszi, hogy a fejlesztők testre szabhassák, illetve megoszthassák egymással az alkalmazásokat.

Elemzők szerint azok a vállalatok, melyek jelentős kérdésnek tekintik a technológiai fejlesztéseket, egyre gyakrabban invesztálnak vezeték nélküli mobil platformokba, mellyel a jövőben a technikai, technológiai környezetben komoly előnyre tehetnek szert.

A Motorola rámutat arra, hogy az A760 a sorozatnak csak az első darabja annak a sorozatnak, melynek többi tagja is a vállalat Linux-alapú stratégiáját példázza. Az A760-at elsőként az ázsiai régióban mutatják be 2003 első felében. Az új készülék többek között beépített kamerával, videolejátszóval, MP3 lejátszóval, illetve Bluetooth-kompatibilitással verseng majd a fogyasztó kegyeiért.

Kulcsszavak: Motorola Linux pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14