Jön a nyár, csökkennek az árak

Tóth Kristóf, 2003. május 21. 09:31
A szokásosan gyenge PC-s eladási mutatókat felmutató első negyedév végeztével az ebben a piaci szegmensben érdekelt gyártók a második negyedév első felében végre egy kicsit fellélegezhettek, ugyanis eladásaik általánosságban véve megfeleltek a korábbi előrejelzéseknek. A gyártóknak azonban hamarosan újabb kihívásokkal kell szembenézniük.
Közeleg a nyári időszak, amikor is az emberek többsége nem éppen számítógépének fejlesztésével, illetve új PC vásárlásával foglalatoskodik, hanem sokkal inkább nyaralását tervezgeti, illetve élvezi szabadnapjait.

A cégek természetesen tisztában vannak azzal, hogy nyáron a piaci eladások jelentős mértékben visszaesnek, éppen ezért megpróbálnak előre gondolkozni, és még a nyári hónapok előtt megkísérlik kiüríteni raktáraikat. Ennek jele, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is már április végén megkezdődtek a nagy árcsökkentések, melyek májusban, júniusban és júliusban várhatóan tovább fognak folytatódni. Elemzők szerint a legnagyobb árcsökkentések az alaplapok piacán várhatók, melyre jó példa az ASRock, mely cég az elmúlt napokban lényegében a gyártási költségek szintjére csökkentette különböző termékeinek árát.

Tajvani források szerint az ASRock most tavasz végén, illetve nyár elején rendkívül agresszív piaci stratégiát kíván folytatni annak érdekében, hogy mihamarabb kiürítse raktárkészleteit, ily módon gondoskodva arról, hogy számára a nyári hónapok a legnagyobb nyugalomban teljenek el. A VIA Technologies-féle P4X266A, illetve P4M266A típusjelzésű chipkészletek köré épülő ASRock alaplapok ára nemrégiben 5 dollárral csökkent, így egy-egy ilyen alaplapért jelenleg már csak mintegy 36-37 dollárt kell fizetni. Szakértők szerint biztosra vehető, hogy a konkurens alaplapgyártók sem hagyják majd válasz nélkül az ASRock lépését, azonban ezen cégek az említett kategóriába tartozó alaplapjaik esetében nem valószínű, hogy 41-43 dollár alá fognak tudni menni. Említésre méltó, hogy alaplapok tekintetében a legnagyobb árzuhanásokra most elsősorban az európai piacokon lehet számítani, de kisebb-nagyobb árcsökkentésekkel világszerte számolni lehet, függetlenül attól, hogy Intel vagy éppen AMD processzoros alaplapokról van szó.
Kulcsszavak: Asrock AMD Intel VIA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55