Az Intel-konkurencia korlátozása miatt meghekkelték a Skype-t

Genda Csongor Zoltán, 2006. március 7. 19:15
A Skype 2.0 videó-képes verzió megjelenése óta a VoIP-szoftver lehetővé teszi, hogy maximálisan tíz személy folytathasson egyidejűleg konferenciabeszélgetést. Ez azonban csakis olyan felhasználók esetében lehetséges, akik számítógépeinek magját valamely az Inteltől származó kétmagos lapka képezi, a hasonló teljesítményű AMD-processzorokkal működő komputerekkel pedig csupán maximálisan öt résztvevő egyidejű kommunikálása valósítható meg. Köszönhető mindez annak, hogy a Skype és a vezető csipgyártó nemrég partnerségre lépett az internetes hang- és mozgókép átviteli funkciók minőségi paramétereinek a javítását illetően, mely együttműködést rossz szemmel nézi a konkurens Advanced Micro Devices, és magyarázatot követelnek ez ügyben a VoIP-szolgáltatótól.
Egy magát Maxxus-nak nevező hekkernek azonban sikerült kiiktatnia a 2.0-ás verzió AMD-limitjét, és bebizonyította, hogy a szoftverrel más, nem Intel-alapú környezetben is megvalósítható a tíz résztvevős konferenciabeszélgetés.

Korábban a Skype képviselői kifejtették, hogy csakis a legújabb Intel-csipek felelnek meg a szoftver támasztotta magas erőforrás-követelményeknek, amely kijelentés valós voltát azonban kétségbe vonta Maxxus. Ezt követően a hekker a kódvisszafejtő technika segítségével górcső alá vette a VoIP-klienst, és megfejtette a titkot; ezek szerint a szoftver egyszerűen ellenőrzi, hogy a felhasználó számítógépében kétmagos Intel-lapka van-e vagy nem. Ha igen, akkor megengedi a tíz személyes részvételt, ha pedig valamely más processzorral van felvértezve az illető rendszer, akkor életbe lép az öt-fős korlátozás. A kódvisszafejtés technikát alkalmazva Maxxus feloldotta a zárat, és létrehozott egy három bájtot megváltoztató javítófoltot, amelyet közzé is tett weboldalán (http://maxxuss.com/home/skype.html- pillanatnyilag nem elérhető).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50