Cisco hálózati eszközöket nyert tizenhárom magyar felsőoktatási intézmény

forrás Prim Online, 2003. július 8. 22:22
A Cisco Systems Magyarország és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) ma ünnepélyes keretek között adta át a XII. Networkshop konferencián meghirdetett WLAN (vezeték nélküli hálózat) pályázat díjait.
A tizenhárom győztes pályázó egyetem és főiskola között összesen 40 db Wireless Access Point és 200 db Wireless hálózati kártya került kiosztásra. A pályázat célja a felsőoktatási intézmények informatikai rendszereinek fejlesztése volt, vezeték nélküli hálózatok és internet hozzáférési technológiák bevezetésével. Az átadásra a NIIFI központjában került sor.

A Networkshop konferenciát – amelynek immár második éve a Cisco Systems Magyarország a fő támogatója – idén áprilisban a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karán rendezte meg a NIIFI a Hungarnet Egyesülettel és a Magyar Internet Társasággal karöltve. A rendezvényen a Cisco Systems és a NIIFI közösen hirdették meg „A Vezeték nélküli (wireless) hálózati és Internet hozzáférési technológiák bevezetésének elősegítése a magyarországi felsőoktatási intézmények körében" című pályázatot, amelynek keretében 20 darab Wireless csomagot ajánlottak fel a nyertesek számára. Az egyenként két Cisco Aironet 1120 Acces pointból és tíz PCMCIA wireless kártyából álló csomagokat a pályázat bíráló bizottsága döntése értelmében 13 intézmény kapta meg. Ezek a BKÁE, a BMF, az ELTE, a SZIE, a Debreceni, a Kaposvári, az Iparművészeti, a Széchenyi István és a Zrínyi Miklós Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi, a Kecskeméti és a Tessedik Sámuel Főiskola.

A pályázatnak tartalmaznia kellett, hogy miként képzeli el az intézmény a vezeték nélküli hálózati technológiák és szolgáltatások jövőbeni bevezetését, a wireless megoldások beillesztését a meglévő vezetékes hálózatába és szolgáltatásaiba, valamint hogy milyen lehetőségeket lát a vezeték nélküli és mobil kommunikációs technológiák intézményi alkalmazásában. Az anyagnak ki kellett térnie arra is, hogy milyen előnyökkel járna az intézmény számítógépes hálózatának kibővítése vezeték nélküli hozzáférési technológiákkal, illetve milyen módon tudnák támogatni a hallgatókat a mobil számítástechnikai eszközök használatában.

A pályázó felsőoktatási intézmények mindenekelőtt a vezeték nélküli hálózatok nyújtotta rugalmasságot, az internet kapcsolat gyors, költséghatékony kiépítésének lehetőségét emelték ki pályázataikban. Vezeték nélküli eszközök segítségével az internet kapcsolat olyan tantermekben is megteremthető, ahol a vezetékes hálózat kiépítése túlságosan költséges lenne, vagy technikai nehézségekbe ütközik. A hallgatói géptermek általában túlterheltek, nincs elég csatlakozási pont, ami a beiratkozási, tárgyfelvételi időszakokban, illetve a vizsgára jelentkezések idején különösen komoly gondot jelent. Számos intézmény működik műemlék épületekben, ahol a vezeték nélküli hálózat segítségével elkerülhetők a kábelezéssel járó építési munkálatok. Az intézmények könyvtárakban, aulákban, zsibongókban, kollégiumi épületekben tervezik vezeték nélküli hozzáférési pontok – ún. Hot spotok - kialakítását, ahol a hallgatók és oktatók saját laptopjaikról férhetnek hozzá az intézményi hálózathoz és a világhálóhoz. Az intézmények adatai szerint – bár az ellátottság jelentős eltéréseket mutat - jelenleg a hallgatók és oktatók kb. 5%-a használ laptopot. A várakozások szerint az elkövetkező években ez az arány ugrásszerűen nő. Jóval magasabb a laptop-használati arány a posztgraduális hallgatók esetében. Az egyetemek, főiskolák gyakran adnak otthont konferenciáknak, kiállításoknak, állásbörzéknek, szakmai szimpóziumoknak, ahol a vezeték nélküli hálózati eszközök segítségével pillanatok alatt kiépíthető az ideiglenes hálózat.

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

A Xiaomi megerősítette a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 17:25

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14