Szoftverfejlesztői konferencia Prágában magyar résztvevőkkel

forrás Prim Online, 2003. július 16. 18:47
A Hewlett-Packard, az Intel, a Microsoft és az Oracle támogatásával a közelmúltban három napos találkozóra hívta a kelet-európai régió szoftverfejlesztőit Prágába. A cseh fővárosban a fejlesztők megismerték az Itanium2 alapú környezet újdonságait és bemutatták egymásnak eddig elkészült Itanium / Itanium2 alapú, HP-UX, Linux és Windows Server 2003 rendszereken futó megoldásaikat.
A magyar szoftveriparágat az EasTron Kft., a Grepton Rt., a Montana Rt és a VirusBuster Kft. képviselte. A fejlesztések támogatására az eseményen a HP minden résztvevő partnernek felajánlott egy-egy ingyenesen használható rx2600 Itanium2 szervert.

A HP 2003. június 30-án jelentette be az Intel Madison alapú, új Itanium2 processzorral szerelt szervereit. A HP az egyetlen hardverszállító, aki üzleti kritikus környezetben egyetlen szerverrel megoldja a HP–UX, Linux és Windows 2003 operációs rendszerek párhuzamos futtatását. A HP ezt a Madison processzorral párhuzamosan bejelentett, az Adaptív Infrastruktúra kezdeményezés szerves részét képező, Itanium lapkával szállított Superdome szerver bejelentésével is bizonyította. Továbbá, a HP az egyetlen szállító, aki ügyfelei már meglévő PA-RISC eszközeit egy egyszerű processzor cserével Itanium-alapú szerverekké képes bővíteni.

Az új generációs kiszolgálók bemutatójának nyitányaként szervezték meg a prágai ISV konferenciát, ahol a résztvevő szoftverfejlesztők az új technológiák lehetőségeinek gyakorlati előnyeiről tájékozódtak. Az Intel képviselője előadásában kitért vállalata és a HP szoros együttműködésére a fejlesztés és termékbevezetés terén.

A csehországi regionális találkozón kiderült, hogy a legnagyobb ISV-k 90%-a elkötelezte magát az Itanium platform mellett. A legtöbb vezető alkalmazást már portolták, illetve jelenleg is dolgoznak az Itanium platformra való átírásán, s a résztvevők is ebben a munkában vesznek részt. A vezető ISV-k, mint Oracle, vagy az SAP már a nyár és az ősz folyamán elkészülnek az új platformon futó termékeik végleges verziójával.

A Microsoft vezető előadói külön napot szántak a Windows Server 2003 és az SQL Server új, 64-bites kiadása előnyeinek ismertetésére. A Microsoft fokozott figyelme az új terület felé érthető, hiszen a gyors lebegőpontos számítás mellett a 64-bites architektúra előnyeit jól kihasználva az eddigieknél lényegesebben nagyobb adatbázisok kezelésére lesz lehetőség. A HP Superdome szerverének felhasználói akár 64 processzort és 256 GB memóriát is használhatnak a Windows Server 2003 64-bites operációs rendszerrel.

A hazai szoftverfejlesztők első alkalmazásai már megjelentek az új 64 bites Windows 2003 rendszeren, illetve dolgoznak alkalmazásaik portolásán. Az EasTron nagy biztonságú folyamatirányítási alkalmazást, a Grepton ügyviteli alkalmazást, a Montana iratkezelő iktatórendszert, a VirusBuster viruskereső alkalmazást mutatott be a konferencián.

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Reprezentatív kutatás a magyarok klímavásárlási szokásairól

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 20:15

AOMEI Partition Assistant Standard Edition 10.4.0

Az ingyenes partíciókezelő program képes a partíciónkat átméretezni, másolni, egy partíciót külön részekre osztani, klónozni, törölni stb.

2024. május 2. 20:09

Screamer Radio 2.8884.18519.0 (2024-04-28)

A Screamer Radio segítségével több ezer online rádiócsatorna műsorából válogathatunk, ezekből lehetőségünk van kedvencek létrehozására. A különböző csatornák között kereshetünk név, műfaj vagy ország szerint is.

2024. május 2. 20:06

Titkosítási tanácsok a Kingstontól

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 2. 19:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14