Hétfőn érkezik a Pentium4 Extreme Edition

Tóth Kristóf, 2003. november 2. 22:30

Az Intel hétfőn szállítja az első P4EE processzorait, amelyet rossz nyelvek már csak Extremely Expensive-nek, vagyis extrém drágának becézgetnek.
A cég a processzort kifejezetten a high-end rendszerekbe és megszállott játékosok számára dobja piacra.

A processzort még a szeptemberi Intel Developer Forumon mutatták be, és a kifejezetten az AMD Athlon64 ellen akarják piacra dobni. Kétségkívül ez a legnagyobb szálka jelenleg az Intel szemében, főleg a Prescott körüli technológiai problémákat tekintve. Jelenleg ugyanis az Intel Pentium4 processzora nem képes lépést tartani még 32biten sem az AMD üdvöskéjével, valamint ár/teljesítmény arányát tekintve sem nagy ellenfél neki. Az FX-51 előnye, az azonos teljesítmény kategóriájú 3,2 GHz-es P4 processzorral szemben nagyjából 3 és 22% között van, alkalmazástól függően.

Az Athlon64 FX-51-hez hasonlóan a P4EE is a felső kategóriás rendszerekbe készül. Hasonlóan az AMD chipjéhez, alapjait tekintve ez is egy szerverprocesszor, méghozzá egy átcímkézett Xeon. Ennek megfelelően 2MB integrált harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz pluszban, a sima Pentium4-hez képest, amely különbség is csak néhány alkalmazásban fog észrevehető gyorsulást eredményezni. Az Extreme Edition P4 első példányai egyébként ugyanúgy 3.2GHz-en futnak, amin a várva várt Prescott is állítólag debütál majd.

Természetesen ez a ráncfelvarrott Pentium4 leginkább csak Prescott késéséről szándékozik elterelni a figyelmet, ugyanis nem valószínű, hogy meglehetősen borsos ára miatt széles körben elterjedne. Apropó ár. A P4 „Extremely Expensive" verziója több mint 500 dollárral kerül többe a „mezei" P4 3,2 GHz-es modellnél, vagyis 925 dollárba fog kerülni, amely átszámítva mintegy 220 ezer forintnak felel meg.
Kulcsszavak: Intel AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55