Virtualizáció és grid technológia az IDC tároló témájú konferenciáján

Kovács Attila, 2006. május 16. 14:35
"Használja memóriáját! - EU szabályok és adattárolás az új Európában" mottóval, mintegy száz résztvevővel tartotta május 16-án budapesti tároló témakörű félnapos konferenciáját az IDC. A programban 5 előadás (IDC, Cisco, HP, EMC, APC), 3 esettanulmány (T-Online, ZF, CIB Bank) és egy kerekasztal-beszélgetés hangzott el.
"Megatrendek a tároló-piacon" című előadásában Marosvári Gábor, az IDC Magyarország vezető elemzője röviden felvázolta azokat a kulcsfontosságú világpiaci tendenciákat, amelyek a storage iparágat jelenleg jellemzik, illetve ismertette az IDC 10 legfontosabb tároló-piaci előrejelzését. A trendek: az új technológiák (SATA, SAS, iSCSI, VTL - Virtual Tape Library) térnyerése folytatódik; megindult egy gyártói akvizíciós hullám; növekszik a vállalatok igénye a tároló-virtualizációra; hangsúlyos kérdés az adatvédelem, új funkciók (távoli replikáció, beágyazott biztonság, adatosztályozás) jelentek meg; nő az ILM - information lifecycle management - fontossága; bővül a kkv-piac.

A globális versenyhelyzet 2005-ben storage hardver (23,7 milliárd dolláros globális forgalom és éves 5%-os növekedés mellett) téren: HP 24%, IBM 20%, EMC 14%, Dell 9%, Hitachi 6%, Sun 5%, egyéb 22%; ugyanez a tároló szoftver piacon (2005: 8,9 milliárd dollár, 12,6%-os éves növekedés): EMC 29%, Symantec 20%, IBM 11%, HP és Network Appliance 7-7%, egyéb 26%.

IDC top 10, a tárolókat érintő előrejelzése: katasztrófa-tűrő távoli alközpontok; biztonsági tárolás mint kritikus elem többrétegű architektúrák térhódítása (D-D, D-D-T);  a kisebb SAN tárolók alapban támogatják a Windowst, fájl alapú távoli szolgáltatások szerepének növekedése; távoli virtualizáció; új adat- és információ-menedzsment szállítók megjelenése; szalagkönyvtárak terjedésének felgyorsulása; a soros interfészű diszkeladások idén megelőzik a párhuzamos illesztő egységűekét; kék lézer technológia népszerűsége alacsony marad.

Hosszú távon az IDC előrejelzése szerint megjelennek és elterjednek a grid távoli architektúrák; a megjelenő 10 Gbites Ethernet eszközök áresése kaput nyit az iSCSI-nek; beindul az InfiniBand és SAS piaca; komoly menedzselési gondok jelentkeznek az SAN eszközöknél; előtérbe kerülnek az ASP, SSP stb, típusú szolgáltatók; beindul a tárolók magánfelhasználói piaca.

Zeisel Tamás, a Cisco Systems Magyarország Kft. rendszermérnöke előadásában ismertette a Cisco SAN hálózati termékcsaládjának elemeit, kihangsúlyozva annak architektúrális és funkcionális jellemzőit. Bemutatta a Virtuális SAN hálózatok kialakításából származó előnyöket és az egyes VSAN-ok összekapcsolására szolgáló Inter VSAN routing technológiát, továbbá a most megjelenő, 4 illetve 10Gbps sebességű Fiber Channel megoldásaikat. Különös figyelmet szentelt a redundáns adatközpontok összekapcsolásánál fellépő technikai követelményekre és megoldásokra, különös tekintettel az IP alapú SAN összekötési megoldásokra.

"Reference Information Storage System - Éles bevetésen a HP Storage Grid technológiája" című előadásában Varsányi András, a HP Magyarország technikai konzultánsa egyebek között arról szólt, hogy a diszributált rendszerek erőforrásainak hatékonyabb kihasználását és biztonságosabb működését lehetővé tevő Grid technológia mostanáig a nagy teljesítményű műszaki számítástechnikai (HPTC) rendszerek kiváltságának számított. A világ első "aktív archiválási" megoldásának, a HP Reference Information Storage Systemnek (RISS) köszönhetően azonban immár azon felhasználók számára is elérhető, akik iparági szabvány alapokon kívánják kiépíteni adattárolási infrastruktúrájukat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36