Az internet biztonsága és a serdülők

forrás Prim Online, 2007. június 24. 19:45

A Harris Interactive által 2007 februárjában lefolytatott közvélemény-kutatás rámutatott, hogy tíz kamasz közül nagyjából négy (43%) szerint szülei többnyire tudják, mit tesznek a neten, de semmilyen szabályhoz nem kötik azt, míg 37 százalékuk szerint a szüleiknek fogalmuk sincs erről. Ráadásul tíz kamasz közül nagyjából négy (43%) azt is jelezte, hogy az internetes durvaság valamilyen formájával találkozott az elmúlt évben. 

Mire középiskolások lesznek, a gyerekek valószínűleg legalább annyit, de még inkább többet tudnak az internetről, mint a szüleik. A kamaszok tanuláshoz, kommunikációhoz és társadalmi kapcsolataikhoz egyaránt használják az internetet, zenét keresnek és töltenek le, játszanak, és a ruhától az elektronikai termékekig mindenfélét vásárolnak az interneten. Habár ismerik az internet kezelését, de ítélőképesség szempontjából és érzelmileg nem eléggé érettek ahhoz, hogy elkerüljék a bajt. A serdülők végül is gyerekek. A gyerekek pedig sebezhetők. Itt lép be Ön a képbe.

Hogy tisztában lehessen azzal, miért is van szüksége kamaszkorú gyerekének az Ön netes segítségére és felügyeletére, álljon itt néhány, a 13-17 évesek körében az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, a Cox Broadcasting és a gyermekek elleni bűnök New Hampshire-i kutatóközpontja friss felméréseiből válogatott statisztikai adat.

A serdülőkre leselkedő netes veszélyek

  • 71%-uk kapott számára ismeretlentől üzenetet a neten.
  • 45%-tól kértek ismeretlenek személyes adatokat.
  • 61%-uk adta meg a különféle közösségi webhelyeken (MySpace, Friendster és Xanga) személyes adatait, és felük képet is töltött fel magáról.
  • 34%-uk látott akaratlanul szexuális anyagot a neten.
  • 13%-uktól kértek szexszel kapcsolatos dolgot a neten.
  • 9%-ukat más módon zaklatták.


Mit gondolnak, és mit tesznek a serdülők

  • 40%-uk úgy véli, hogy nyugodtan válaszolhat ismeretleneknek vagy cseveghet velük.
  • 20%-uk szerint veszélytelen a személyes információk közzététele egy nyilvános közösségi webhelyen.
  • 30%-uk gondolt arra, hogy találkozna valakivel, akit a neten ismert meg.
  • A 13-15 évesek 9%-a már találkozott személyesen olyasvalakivel, akit előbb a neten ismert meg.


Amiről lehet, hogy nem tudnak a szülők

  • A kamaszok 33%-a szerint szüleik semmit vagy alig valamit tudnak arról, mit is tesznek ők a neten.
  • A kamaszok 22%-a azt mondta, hogy szüleik sosem beszélgettek velük az internetes biztonságról.
  • A szülők 51%-a nem tudja, hogy van-e olyan szoftver a számítógépén, amellyel ellenőrizheti, merre járt gyereke a neten.
  • A szülők 42%-a nem figyeli, mit ír vagy olvas gyereke a csevegőszobákban.
  • A szülők 95%-a nem érti a gyerekek által a csevegőszobákban használt rövidítésnyelvet, pl. ”A/S/L” (age/sex/location=korod/nemed/hol vagy), vagy ”P911” (parent over shoulder=les az ősöm)


A szülőknek gyerekeiknek számítástechnikai biztonságra való tanításának megsegítésére a Symantec elindított egy, a szülők számára az alábbi témákban útmutatást, segédeszközöket és információt tartalmazó weblapot a www.norton.com/familyresource címen.

Hogyan védjük magunkat és családunkat? – A MySpace-szel, a YouTube-bal és a többi kapcsolatépítő hellyel, az internetes morállal, a titkossággal, a biztonságos böngészéssel, a közvetlen üzenetekkel és a netes játékokkal kapcsolatos tanácsok.

Beszéljük meg a gyerekkel! – A különböző korú gyerekekkel megbeszélendő, internetbiztonsággal kapcsolatos témáknak a felsorolása.

Szülői segédeszközök – A biztonságos böngészéssel és kereséssel kapcsolatos legfrissebb hírekkel, jelentésekkel és információkkal, köztük egy havonta megjelenő biztonsági beszámolóval, a pénzügyi adatok ellopása utáni helyzet helyrehozásához szükséges gyakorlati tanácsokkal, az adathalászat elleni javaslatokkal, valamint a vírusoktól, veszélyforrásokról és egyéb támadásokról szóló legfrissebb hírekkel vértezi fel a szülőket.


Beszélgessen el serdülőkorú középiskolás gyerekével az internet biztonságáról! Értesse meg vele a biztonságos és a veszélyes netes viselkedés közti különbséget! Így történik ez a való világ dolgaival kapcsolatban, hát legyen ez így a virtuális világ esetében is! Mindkét helyen ugyanazok az alapszabályok érvényesek. Meg kell tanítani a gyereket arra, hogy ne álljon szóba idegennel, ne mutatkozzon be neki, ne adja meg a telefonszámát, és ne mondja meg, hogy hol lakik. El kell magyarázni a gyereknek, hogy miért. El kell magyarázni, hogy ugyanezek a szabályok vonatkoznak a netre is, és azt is, hogy miért.

Kérje meg, hogy mutassa meg az általa felkeresett webhelyeket! Kérdezze meg, hogy hol cseveg a neten! Kérje meg, hogy mutassa meg a saját MySpace-lapját, vagy az azon a közösségi webhelyén levőt, amelyre bejelentkezett! Kérje meg, hogy mutassa meg csevegőpartnereinek listáját, mondja el, ki kicsoda, és hogyan ismerkedtek meg! Figyelmeztesse a személyes adatok bárki számára hozzáférhető, nyilvános webhelyen történő megadásának veszélyeire!

A fentebb idézett kutatások arra is rámutattak, hogy azok a kamaszok, akikkel szüleik rendszeresen beszélgetnek a biztonságos internetezésről, sokkal kevésbé viselkednek önveszélyesen a neten. A kamaszok 98%-a például – mielőtt szülei erről beszélgettek volna vele –meg volt győződve arról, hogy veszélytelen dolog feltenni a fényképét a netre, de a biztonságos internetezésről szóló beszélgetést követően már csak 25%-uk vélekedett így. A kézenfekvő feladat: beszélgessen el serdülőkorú gyerekével az internet biztonságáról! Ez nagyon sokat jelent.

Amellett, hogy elbeszélgetünk a középiskolás kamasszal, arra is oda kell figyelni, hogy mit tesz a neten. Ennek számos módja van. Az egyik legegyszerűbb dolog az, hogy a gyerek által használt számítógépet nem a gyerek saját szobájába, hanem a lakás egy közös, szem előtt levő részén helyezzük el. Sokkal kisebb a valószínűsége, hogy óvatlanul járjon el a gyerek, ha a gép ott van, ahol bármikor rá lehet nézni.

  • Legyen tájékozott! Ismerje meg jobban az internetet, különösen a csevegőszobák világát és a közösségi webhelyeket. Kérje meg a gyereket, hogy mutassa meg ezeket a helyeket, hadd láthassa, hogyan is működnek ezek, hogy könnyebben tisztába jöhessen azzal, hogyan is lehet ezekkel visszaélni! Ismerje meg azokat a számítógépprogramokat és módszereket, amellyel korlátozhatja, hogy merre járhat gyermeke a neten! Ismerje meg, hogyan ellenőrizheti, hogy merre járt és mit csinált gyermeke az interneten! A webböngésző előzmény-nyilvántartásában például megtalálhatók a gyermeke által meglátogatott helyek. A közvetlenüzenet-programok megmutatják, kivel csevegett. Emellett vannak olyan programok, amelyekkel sokkal alaposabban megfigyelhető az internetes ténykedés.


A lényeg: A virtuális világ alkalmasint nem veszélyesebb a valódinál. Meg szokta beszélni kamasz gyermekével a való világ dolgait. Felállítja a korlátokat, és megtanítja a megfelelő viselkedés szabályait. El is magyarázza ennek miértjét. Tegye hát ezt a virtuális világgal is! Az internet a valódi élethez hasonlóan remek hely, ahol a tinik tanulhatnak, tapasztalatokat szerezhetnek, és kapcsolatban lehetnek. Ha Ön is segít, nem is lesz belőle más.

Kulcsszavak: security Symantec

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50