Felmérés a vírusirtók lakossági piacáról

forrás Prim Online, 2007. december 2. 10:12

Az otthoni számítógép-használók 93%-a telepített valamilyen vírusirtó programot, ezek közül 43%-os részesedéssel a NOD32 a piacvezető – derült ki az NRC Piackutató felméréséből, melyben a vírusirtók lakossági piacát vizsgálta. A megkérdezettek a biztonsági problémák legfőbb okainak a nem megfelelő védelmi programokat, valamint a hackereket tartják.

Magyarországon az otthoni számítógép-használók 93%-a, mintegy 4 253 000 ember használ valamilyen vírusirtó programot. Az NRC Piackutató reprezentatív felmérésének eredményei szerint a vírusirtó-használók 43%-a NOD32 antivírus rendszert telepített számítógépére. A szlovák vírusirtót két ingyenes (cseh) antivírus követi, az avast! 14, illetve az AVG 11%-os részesedéssel. A negyedik helyre a Norton Antivirus került 8%-kal.

A sebesség a legfontosabb

A vírusirtó kiválasztásakor a legfontosabb információforrást a különböző személyek – szakemberek és ismerősök – ajánlásai jelentik, a megkérdezetteknek csupán 3%-a válaszolt úgy, hogy a döntésben hirdetések befolyásolták. A legmeghatározóbb szempont, hogy a biztonsági szoftver ne terhelje, ne lassítsa le a számítógépet, majd ezt követi az ár.
A vírusirtó-használók 17%-a fizetett a programért, 9% boltban, míg 8% az interneten keresztül vásárolta meg. Emellett 11% azoknak az aránya, akik valamilyen más módon – például a megvásárolt számítógéppel együtt – jutottak teljes értékű fizetős szoftverhez. A felhasználók 50%-a ugyanakkor valamilyen ingyenes szoftvert, vagy egy fizetős vírusirtó próbaváltozatát telepítette. Végül 22% azon felhasználók aránya, akik nem tudták megmondani, hogy milyen változat fut náluk, vagy „valamilyen más” verziót használnak - ebbe a csoportba mintegy 935 000 ember tartozik.
A márkától függetlenül a felhasználók többnyire meg vannak elégedve vírusirtójukkal, de leginkább azok elégedettek, akik a piacvezető NOD32 vírusirtót telepítették. Különösen a gyorsaság dimenziójában kiemelkedő a márka megítélése, de fontos szempont az is, hogy a vírusirtó magyar nyelvű kezelőfelülettel, kezelési útmutatóval és ügyfélszolgálattal rendelkezik. A szoftver népszerűségét mutatja, hogy a NOD32 magyarországi forgalmazója, a Sicontact Kft. 2006-ban 734 millió forintos árbevételt realizált, míg 2007-ben forgalma várhatóan meghaladja az 1 milliárd forintot.

Gyakori a számítógépes fertőzés

Az otthoni számítógép-használók 71%-ával fordult már elő valamilyen fertőzés, ennek legjellemzőbb következménye a számítógép újratelepítése (80%), valamint egyes dokumentumok sérülése (37%) volt, 9%-uknak pedig kisebb-nagyobb összeget is kellett fizetniük a vírusmentesítésért.
A felhasználók többsége így leginkább attól tart, hogy a számítógépen tárolt adatok elvesznek egy vírustámadás miatt. Ezt a félelmüket erősítheti, hogy 45%-uk nyilatkozott úgy, hogy otthoni számítógépén vannak olyan bizalmas dokumentumok, melyek illetéktelen kezekbe kerülése kellemetlenül érintené. A válaszadók a biztonsági problémák legfőbb okainak a nem megfelelő védelmi programokat, valamint a hackereket tartják. A veszélyek ellen a vírusirtó program használata mellett leginkább tűzfallal (82%), spamszűrővel (51%) és kémprogram eltávolítóval (39%) védekeznek.

 

 

 

otthoni számítógéppel rendelkező

n = 1800

vírusirtó-használó

n = 1660

NOD32 40% 43%
avast!         13%  14% 
AVG        10%   11% 
Norton           8% 8%
Kaspersky  3% 3% 
F-Secure             2% 2%
Panda          2% 2%
VirusBuster            2% 2%
Avira            1% 1%
McAfee             1% 1%
F-PROT            0,4% 0,4%
Bit Defender             0,4% 0,4%
ClamAV             0,3% 0,2%
CA       0,2%   0,2%  
Sophos            0,1% 0,1%
Trend Micro          0,1% 0,1% 
egyéb vírusirtó        4% 4%   
nem tudja            7% 6%
nem használ vírusirtót            7% -
összesen            100% 100%

 

A felmérést 1 800 fő online megkérdezésével az NRC 2007 szeptemberében végezte a NOD32 magyarországi forgalmazója, a Sicontact Kft. megbízásából. A minta reprezentatív a 18-69 éves otthoni számítógép-használókra (mintegy 4 574 000 fő) nem, életkori csoportok, településtípus, valamint végzettség szerint az NRC-TNS Interbus kutatás adatai alapján.

Kulcsszavak: felmérés NRC Eset NOD32

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55