Mobilitás és multimédia-platform: 36,7 milliós NKTH-támogatás

MTI Sajtóadatbank, 2008. június 17. 09:02

Mintegy 40 infokommunikációs kutató-fejlesztő társaság, illetve szervezet létrehozta a Mobilitás és Multimédia Nemzeti Technológiai Platformot, amit a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 36,7 millió forinttal támogat.

Pukler Gábor, a Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a platform létrehozatalában jelentős szerepet játszott a 2007. december 17-én alakult klaszter, amely tavaly év végén indult az NKTH által, a nemzeti technológiai platformok létrehozatalára kiírt pályázaton.

A pályázatra beérkezett 61 pályaműből a klaszter technológiai platformra vonatkozó pályázata nyerte el a támogatást.

Az elnök elmondta: a platform szorosan együttműködik a klaszterral, amely mint egy menedzsment szervezet, megvalósítja a platform által kidolgozott stratégiát.

Az eseményen közölték: a klaszter megalakulása óta 10 kutatás-fejlesztési, főként az egészségüggyel, ezen belül az idősgondozással, illetve a helyfüggő, például közlekedési informatikai szolgáltatásokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztési programot indított el, amit a tagok saját forrásból finanszíroznak.

A klaszter további célja, hogy kidolgozzon egy több évre, 2012-2015-re vonatkozó programot, ami segítené például a döntéshozókat abban, hogyan változtassanak a jogszabályokon és a szabványosítás folyamatán.

A Mobilitás és Multimédia Klasztert a magyar infokommunikációs iparág cégei, illetve több oktatási intézmény, valamint kis- és közepes vállalkozás alapította: a klaszterben a szervezetek egyesítik kutatásfejlesztési erőforrásaikat, illetve érétkesítik a közösen létrehozott szolgáltatásokat és eredményeket.

A klaszternek, illetve a platformnak jelenleg mintegy 40 társaság és szervezet a tagja, amelyek az alapkutatástól a piaci bevezetésig lefedik a teljes innovációs értékláncot.

A klaszter elsősorban a mobiltechnológiára épülő alkalmazásokkal, így például a mobiltévével kapcsolatos szolgáltatásokkal, a multimédiás tartalomszolgáltatással, az elektronikus egészségüggyel, illetve az intelligens közlekedéssel, a helyfüggő szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztéseket végez.

A klaszter és a platform tagjai között megtalálható például a Magyar Telekom Nyrt., az Ericsson, a HP, a SUN Microsytems, a GTS-Datanet magyar leányvállalata, az Albacomp, az Origo, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem, a Közlekedéstudományi Intézet Kht., a Kitchen Budapest Innováció Kft., az InnoHost Kutatás-Fejlesztési Alapítvány, valamint a kis- és középvállalkozások közül az Innomed, a Kirowski, a Netvisor, az Adverticum és a Bird Telecom.

Kulcsszavak: NKTH pályázat k+f Adverticum

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38