Földi szimulációs holdjáró a a Puli csapattól

forrás Prim Online, 2012. szeptember 24. 14:04

A Puli Space csapat földi szimulációs tesztrovere lassan elnyeri végső formáját, és bemutatkozik a nagyközönségnek. Nagy elismerés, hogy a rovert beválogatták az ÖWF (Osztrák Űrfórum) MARS2013 Mars-szimuláció kísérletsorozatába, ahol a marokkói sivatagban kell majd bizonyítania. A Puli Space ismeretterjesztő tevékenysége is elismerésben részesült, blogjukat választotta a Goldenblog zsűrije az idei év legjobb szakértői blogjának.

Az Iteráció 2 munkanéven futó földi tesztrover a következő nagy lépés a Puli Hold felé vezető útján, a Google Lunar X PRIZE kihívás keretében. Ez az első prototípus, amellyel a gyakorlatban lehet tesztelni a csapat mérnökeinek innovatív megoldásait a terepen való mozgástól az áramellátásig és a kommunikációig. A rover az ősz folyamán számos teszten esik majd át, például különböző terepviszonyokkal kell megküzdenie, amíg elnyeri végső formáját. A kíváncsiabbak már majdnem kész állapotában is találkozhattak vele a Jövő Hídján, és ott lesz a Kutatók Éjszakáján, 2012. szeptember 28-án, Budapesten, a TIT Planetárium körfolyosóján is. Ugyanaznap a csapat vezetője és alapítója, Dr. Pacher Tibor a Pozsonyi Magyar Intézetben fogja bemutatni a Puli Space csapat terveit a határon túli érdeklődőknek.



A földi szimulációs tesztroverre a legnagyobb megpróbáltatás 2013. februárjában vár. Nagy elismerésül szolgált a csapatnak, hogy a rovert beválogatták az Osztrák Űrfórum (ÖWF) által szervezett, MARS2013 kísérletsorozatba. A MARS2013 egy egy hónapon át tartó, szimulált marsi küldetés, amely során számos kísérletet hajtanak végre a marokkói sivatagban. Bár a Puli nem a Marsra, hanem a Holdra készül, ez egy nagyon jó alkalom a csapat mérnökei számára, hogy a rover stabilitását és megbízhatóságát teszteljék. A csapattagok itthonról irányítják majd a rovert, sztereó kamerák segítségével fogják feltérképezni a környezetét és meghatározni az útvonalát – épp, ahogy a Hold esetében is tervezik.

A mérnöki munkán túl a Puli a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett az ismeretterjesztésre is, és nagy örömére szolgált a csapatnak, hogy nemrégiben ezen a téren is elismerésben részesült. A Puli Space magyar nyelvű blogját (pulispace.blog.hu) választotta a Goldenblog verseny zsűrije 2012 legjobb szakértői blogjának. A blog szerzője, Huszta Krisztián számos témát dolgozott fel, a Google Lunar X PRIZE verseny hátterétől a csapat hírein át az Apollo asztronauták és Hold-missziók történetéig.

A földi tesztrover további fejlesztéséhez, teszteléséhez, illetve a már űrbéli viszonyokra is felkészített következő prototípus fejlesztéséhez továbbra is nagy szüksége van a Pulinak támogatókra. A Puli Hold-misszióját és ismeretterjesztéssel kapcsolatos elképzeléseit bárki támogathatja a legkisebb, ezer forintos felajánlással a Kis Lépés Klub tagságával, komolyabb felajánlással pedig a Puli Indítóállás közösség tagjaként, vagy egyéb szponzoráció formájában.

 

Kulcsszavak: űrkutatás űr

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50