Computerworld ICT Day 2015 – terítéken napjaink trendjei, megoldásai (1. rész)

Czipperer Dia, 2015. február 12. 17:51

Az infokommunikációs trendekre fókuszálva rendezték meg a Computerworld ICT Day konferenciát, ahol számos technológia, megoldás terítékre került, azonban a biztonsági kérdések mellett sem mentek el szó nélkül a szakértők.

Ami az internetre egyszer felkerült, azt már nem lehet onnan kitörölni – hangsúlyozta Braun Péter nyitóelőadásában, amely önmagában fémjelzi azt, milyen jelentős hatást gyakorol az életünkre digitális lábnyomunk. Az internet szőtte hálóban vergődünk, új technológiák hada igyekszik beférkőzni mindennapjainkba, de vajon melyek életképesek és biztonságosak ezek közül?

 

Néhány éve még a laptopok is újdonságnak számítottak a mindennapok során, ma pedig más az okostelefon, táblagép és notebook is életünk szerves részét képezi. A fejlődés immáron olyan irányba mutat, amelyet a 90-es évek sci-fijeiben láthattunk, néhány év múlva pedig természetessé válhat.

 


Még sok olyan újítás van, melyről nehezen hisszük, hogy hamarosan a hétköznapjainkba is beszivárognak, de valójában olyan gyorsan történik majd mindez, hogy szinte észre sem vesszük. Pont úgy, ahogy a 2000-res évek óta tapasztaljuk. Elektromos autók, okosórák, okosszemüvegek, okosotthonok és társaik – mind mind olyan dolgok, melyek eddig csak a képzeletünk szüleményét képezhették, ma pedig már ott kopogtatnak az ajtón, bebocsátásra várva.

 

A digitális átalakulás sodrában

 

Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatója szerint sok olyan kis újdonság van jelenleg, amely összeadódik, ezek egymást erősítik. Sőt, az üzlet is szolgáltatássá válik. Valójában egy új digitális átalakulási hullám zajlik a szemünk előtt, és új piaci szereplők jelennek meg, akik teljesen felforgathatják a piacot. Erre példákat is felsorakoztatott.

 

Ott van például a Google vezető nélküli autója, amely tavaly év végén már lerótta első tesztköreit San Hoséban. Van még mit csiszolgatni, nem kérdés, de már jelen van, és nem csak a képzelet szüleménye.
 

 

De gondoljunk csak a hétköznapokban is tetten érhető változásokra. Ott van például az ételrendelés vagy az utazásfoglalás és az internetes vásárlás is. A telefonos ügyintézés már a múlté, szinte minden ilyen lépést az interneten oldunk meg. Ahogy a tartalomfogyasztási szokások is jelentősen megváltoztak, hogy az automatizálásról, robotikai rendszerekről már ne is beszéljünk.

 

Az egyes iparágak digitális átalakulása is a szemünk előtt zajlik. Jó példa erre a Porsche, aki egyre jobban nyit az informatika felé. A terület szerepe az évek során jelentősen megváltozott, és a folyamattámogatás mellett az üzleti oldal támogatása is szerepet kapott. Online showroomok jöttek létre, melyben az informatika már front end szerepben tündökölt, ma pedig már ott tartunk, hogy a connected car koncepciójával kapcsolatban is megértették, hogy ez egy teljesen új fejlesztési irány, és újfajta szolgáltatásokat lehet erre építeni.

 

Ez a néhány kiemelt terület is jól mutatja, mennyire átszövik életünket az új trendek, technológiák, sokszor anélkül, hogy észrevennénk, valójában mennyire átformálta azt. A változásokra azonban fel kell készülni minden iparágnak, hiszen az új szereplők megjelenése, innovációi új üzleti modelleket is teremtenek.

 

A biztonság kulcskérdés, mégsem fontos

 

Keleti Artúr biztonsági szakértő más oldalról közelítette meg a változásokat: inkább a biztonsági kérdésekre fókuszált előadásában. A szakember úgy véli, a biztonság területén van még mit fejlődni, hiszen a Sony rendszerét is gond nélkül fel tudták törni tavaly év végén – még ma sem tudják, kiáll mögötte valójában. Vagy ott volt például a Kaspersky Lab által felfedezett Careto biztonsági „gonosztevő” csoport. Egy 2007 óta aktívan működő biztonsági hibákat kihasználó, valószínűleg állam által szponzorált kémtevékenységet folytató szervezetről és a hozzá tartozó kémszoftverekről van szó.

 

A baj csak az, hogy ezek a rejtőzködő alkalmazásokból sokáig mit sem észlelünk, addig pedig szépen csendben végzik „dolgukat”. A Catero például a létező biztonsági alkalmazásokat is kijátszotta, amely már elég horrorisztikusnak tűnik.

 

De nem csak a különféle programok jelentenek veszélyt, hanem ott vannak azok a megoldások, amelyek valamilyen technológiákhoz kapcsolódnak: például az IoT eszközök feltörése is komoly problémát és biztonsági kihívást jelent.

 

Sok esetben azonban a felhasználók sem ártatlanok ezen a téren, hiszen a biztonság még mindig nem számít kiemelt területnek. Sokan nem érzik ennek a súlyát, nem tudják, hogyan kell védekezni, pedig az élet más területein mégis nagy hangsúlyt kap. Kezdetnek egy-egy biztonságos jelszó is sokat segíthet a tudatosság útjára lépve, de Keleti Artúr szerint siralmas a helyzet ezen a téren is.
 

 

Elsősorban a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatni, és több pénzt fektetni az IT biztonság területébe. Csak ehhez azt kell tudatosítanunk magunkban, attól, hogy valamit nem látunk, még létezik, és veszélyes. Ám a legfontosabb, hogy szakemberek feleljenek ezeket a területért. Nálunk sajnos ez még kevésbé bevett gyakorlat. Van még mit tanulnunk ezen a fronton.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

Komoly szakmai kritériumok alapján választotta ki a világ 250 legjobb EdTech cégét a TIME magazin és a Statista. A hétezer cégből két pillérre – a pénzügyi erősségre és az iparági hatásra – épülő pontrendszer alapján állították össze a listát, amelyen a magyar Xeropan az előkelő 35. helyet szerezte meg, az európai cégek között pedig a 11. lett és egyben az egyetlen magyar vállalat a nemzetközi ranglistában.

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak a középiskolások a CEU digitális oktatási platformján. Ürge-Vorsatz Diana, Barabási Albert-László, Spiró György, Pléh Csaba, Falus András, Csaba László, Bányai Éva. Csak néhány név azok közül, akik előadásait a középiskolai pedagógusok segítségül hívhatják a tanítás során a tananyag kiegészítéséhez.

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

A Continental technológiai vállalat a 2024-es Consumer Electronics Show-n mutatta be új kijelzőjét, az úgynevezett Crystal Center Display-t. A prémium kategóriás járművekbe gyártott terméket egy elegáns, keret nélküli, félig átlátszó kristályba ágyazták, mely megjelenésével teljesen új lehetőségeket nyújt a minimalista luxus integrálására. 

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

A csevegőprogramok térhódításának folyamatát vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása. A hagyományos telekommunikációs eszközök folyamatos visszaszorulása évről évre megfigyelhető, és mára eljutottunk oda, hogy a „– Holnap hívlak. – Melyiken?” –párbeszéd már nem a vezetékes vagy mobiltelefonra vonatkozik, hanem valamelyik csevegőfelületre vagy alkalmazásra.

2024. április 2. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17