Hogyan védjük meg digitális életünket a villámokkal szemben?

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 13. 12:31

Az idei nyár folyamán a globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárás nem kímélte sem Magyarországot, sem Európát. A heves viharok következtében sok esetben kidőlt fák, leszakadt villamos vezetékek, árvíz lepte el az utcákat. A pár hetes szélcsend után az előrejelzések szerint augusztus második felében ismét megszaporodnak majd a villámlással járó nyári zivatarok, ezért fontos, hogy időben felkészüljünk ezekre. Mit tehetünk otthoni elektronikai berendezéseink védelme érdekében, ha villámok záporoznak az égből és mi épp kedvenc sorozatunkat nézzük vagy egy fontos prezentációt készítünk a másnapi előadásunkra? És mi történik akkor, ha pont nem tartózkodunk otthon? Az APC by Schneider Electric szünetmentes tápegységeinek és túlfeszültségvédőinek segítségével nem kell aggódnunk a hirtelen jött viharok miatt sem. Íme, néhány villám tipp, amellyel kivédhetjük a feszültséggel teli találkozást:

1.    Alkalmazhatjuk azt a bevett technikát, hogy vihar esetén a szórakoztatóelektronikai és háztartási eszközeink kábeleit kihúzzuk a konnektorból, ez azonban nem csak időigényes, de a váratlanul lecsapó villámokkal szemben sem véd igazán. Biztonságosan felkészülhetünk azonban a szélsőséges időjárási körülményekre, ha berendezéseinket túlfeszültségvédőkkel csatlakoztatjuk az áramforráshoz, így a dugók kihúzására sincs szükség.

2.    A házak tetején elhelyezett villámhárító hasznos találmány, hiszen segít a becsapódó villámnak megtalálni a helyes utat ahelyett, hogy otthonunkat venné célba. Így megelőzhetők a villámok okozta tűzesetek. Ám az egyre növekvő számú és különösen érzékeny elektronikai eszközeinket nem vértezi fel a kósza villamos feszültségekkel szemben. A szünetmentes tápegységek és tüskeszűrők viszont megfelelő védelmet biztosítanak készülékeinknek.

3.    Tévhit, hogy a túlfeszültségvédők minden egyes villámcsapással megrongálódnak.
Ezek az eszközök automatikusan levezetik a keletkezett túlfeszültséget, újra és újra. Várható élettartamuk nagyjából megegyezik az egyéb védelmi eszközökével, mint pl. a kismegszakítókéval vagy a hibaáram kapcsolókéval. A Schneider Electric ugyanakkor élettartamra szóló berendezésbiztosítást garantál ezen termékei mellé.

4.    A nyugodt családi filmnézés vagy a barátokkal való önfeledt skype csevegés érdekében nem elég csupán beszerezni egy túlfeszültségvédelmi eszközt, a helyes üzembe helyezés is kritikus fontosságú. A telepítésnek meg kell felelnie bizonyos alapvető szabályoknak. Az egyik ilyen, hogy az eszközt a villamos hálózattal összekötő kábel hossza minél rövidebb legyen.


5.    A legfontosabb elektronikai berendezéseink és saját testi épségünk érdekében egyaránt fontos, hogy tudjuk, milyen környezetben hogyan reagáljunk. Nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat, ha a váratlan villámcsapások idején épp a fürdőszobában szárítjuk a hajunkat, vízpart közelében tartózkodunk, vagy úton vagyunk. A 30-30-as szabály szerint, ha a villámlás és a mennydörgés között kevesebb, mint 30 másodperc telik el, érdemes védett helyre húzódnunk, és az utolsó villámlás után még várni fél órát, amíg újra kimerészkedünk a szabadba.

Az APC by Schneider Electric egyszerűen alkalmazható és költséghatékony túlfeszültségvédelmi megoldásokat kínál, amelyek védelmet nyújtanak a kritikus fontosságú hálózati kapcsolatok számára, így egy pillanatra sem kell kilépned a digitális világból. Csak csatlakoztasd a modemet, a routert, és más, alacsony fogyasztású eszközt, mint például az okostelefon vagy tablet töltődet, és nyerj többórányi használati időt, áramszünet esetén is.
 

Kulcsszavak: UPS security APC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50