Szuperszámítógép segíti a rákkutatók munkáját

forrás: Prím Online, 2015. október 3. 10:32

Időben észrevenni és megfelelően kezelni. Legyen szó bármilyen betegségről, minél gyorsabban felismerjük, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Kutatóorvosok sora dolgozik megállás nélkül azon, hogy közelebb kerüljenek a hatékony gyógymódokhoz. Miként segíti munkájukat egy extrém kapacitással rendelkező szuperszámítógép?

Októberben számos egészségügyi világnap hangsúlyozza a betegségmegelőzés fontosságát. Elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja volt, ebből az alkalomból a hétvégén országszerte rendezvényekkel, kezdeményezésekkel hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálatokra és arra, hogy mennyire számít, hogy időben cselekedjünk. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) szuperszámítógép szolgáltatása elképesztő számítási kapacitásával – többek között – azt a célt is szolgálja, hogy a rákkutatás során minél gyorsabban szülessenek meg a tudományos áttörések.

 


Legyen szó orvostudományról, genetikáról, kémiáról vagy éppen a magfizikáról, a szuperszámítógépek a kutatás szinte minden területén felhasználhatóak. A rendkívül nagy kapacitású rendszerek a tudományos munkát a rákkutatás és a gyógyszerfejlesztés terén is gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszik. Nem véletlen, hogy orvos-biológusok számos kutatás során alkalmazzák nagy sikerrel.

 

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, a „TIOP-1.3.2 Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projekt keretén belül 2015 novemberére akár duplájára is növekedhet az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének számítási kapacitása, amely a Debreceni Egyetemen kezdte meg működését még 2015 júniusában.

 

A szuperszámítástechnika extrém feldolgozó és tároló kapacitásával olcsóbbá, gyorsabbá és ezáltal hatékonyabbá teszi a tudomány valamennyi területén a kutatói munkát, amely a rákkutatás eredményeiben is előrelépést hozhat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09