Így fest az ipari és logisztikai ingatlanpiac a CEE-12 országaiban

forrás: Prím Online, 2023. július 11. 17:35

Az ExCEEding Borders tanulmánysorozat legfrissebb összeállításában a CEE régió 12 országában vette mélyebben szemügyre a Colliers az ipari és logisztikai ingatlanpiac fejlődését. A régióban – amelyhez Albánia, Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia tartozik – az összes ipari- és logisztikai állomány meghaladta immár a 65 millió négyzetmétert.

A Colliers az ExCEEding Borders „Ipari és logisztikai ingatlanpiac a CEE-12 régióban” című tanulmánya megerősíti, hogy a szektor továbbra is kiemelkedően teljesít. A 65 millió négyzetméteres gyártási és raktározási állományból 25 millió négyzetméter koncentrálódik jellemzően a fővárosokra és azok környékére. Lengyelország, mint a régió legnagyobb országa, továbbra is őrzi vezető szerepét, az ingatlanállomány tekintetében pedig már megközelítette a 30 millió négyzetmétert.

 

Miközben még a pandémia hatásait igyekezett a piac ellensúlyozni, az ukrajnai háború új kihívások elé állította Európát, különösen a CEE-12 országait. A globális ellátási láncok zavarán túl az inflációs hullám sodorta nehéz helyzetbe az európai gazdaságokat. 2022 első hónapjait követő időszakban a CEE régió permanens küzdelmet vívott a növekvő üzemanyag-, energia-, munkaerő- és anyagárakkal. 2022 végére az árak elkezdtek stabilizálódni, és néhány esetben megközelítették a 2022 januárihoz közelítő szinteket. Ez reményt adhat arra, hogy 2023-ban a piac visszatérhet a stabilitáshoz.

 

 

A jelentésében a Colliers a CEE-12 országaiban jellemző szektoriális trendeket helyezi fókuszba. Rávilágít arra, hogy bár az e-kereskedelmi bérlők 2022-ben továbbra is aktívak voltak a piacon, de már nem olyan intenzitással jelentek meg, mint a járvány első két évében. A raktározási piac vizsgálata mellett a gyártási szektorra is összpontosít a tanulmány: rámutat arra, milyen nagy ez a szektor, mely iparágak a legfejlettebbek, és mit várhatunk a közeljövőben. 

 

Az egyik kiemelkedő ágazat az autóipar, ahol szinte minden CEE-12 országban növekvő aktivitás tapasztalható. Ennek az ágazatnak a népszerűsége részben az elektromobilitás irányába mutató trendekhez kapcsolódik. A CEE-12 országaiba számos vállalattól érkeztek megkeresések elektromos autók akkumulátorainak gyártásával kapcsolatban.

 

Egy másik említésre méltó ágazat az élelmiszeripar. A gyártói létesítmények fejlesztői és tulajdonosai arról számoltak be, hogy az egyik ígéretes trend az ún. „közeli gyártás” (nearshoring) lehet. Igaz, hogy ez jelenleg még nem formálja jelentős mértékben a piac arculatát, de mégis a trend megerősödésére számítanak idővel. A Colliers szakemberei is úgy látják, hogy ezzel új lehetőségek nyílhatnak meg a befektetők, bérlők és fejlesztők számára egyaránt.

 

 

 

Főbb megállapítások a Colliers „ExCEEding Borders” jelentéséből:

• A CEE-12 régióban az összes ipari és logisztikai ingatlanállomány meghaladja a 65 millió négyzetmétert, amelyből 25 millió négyzetméter kötődik a 12 főváros, illetve azok környékének piacához.

• Lengyelország – a csoportban szereplő legnagyobb ország – rendelkezik a legnagyobb ipari és logisztikai ingatlanpiac állománnyal, közel 30 millió négyzetméterrel.

• A CEE-12 régió összes országában jelentős mértékben emelkedtek a bérleti díjak az elmúlt év során. Ennek ellenére a régió továbbra is versenyképes a nyugat-európai országokkal szemben a bérleti díjak tekintetében. 

• Az Eurostat adatai szerint a gyártási szektorban a legnagyobb volumen Lengyelországhoz köthető (kb. 38%-át tette ki a régió forgalmának). 

• Az egyik legfejlettebb gyártási ágazat a CEE-12 régióban az autóipar, miközben az élelmiszeriparban a „nearshoring” (közeli gyártás) trendje indukálhat újabb piaci lehetőségeket a befektetők, bérlők és fejlesztők számára egyaránt.

• A CEE-12 országaiban az ESG (környezeti, társadalmi és kormányzati) szempontokhoz kapcsolódó megoldások egyre népszerűbbek, a bérlők egyre inkább követelik az ESG  kompatibilitást fejlesztőktől, illetve a tulajdonosoktól. 

• Az utóbbi időben számottevően megnőtt az érdeklődés az ipari területek iránt, elsősorban az Ázsiából érkező bérlők részéről (főként Kínából és Dél-Koreából). 

• Az ukrajnai háború jelentős kihívásokat okozott az ipari és logisztikai ingatlanok piacán is, beleértve a globális ellátási láncok zavarát, az üzemanyag-, energia-, munkaerő- és anyagárak emelkedését. A legtöbb esetben azonban a helyzet stabilizálódni kezdett 2022 végére.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG két kutatási beszámolóját mutatták be egy AI technológiai konferencián

Május 7-11. között, a Bécsben megrendezett International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 konferencián mutathatta be kutatási eredményeit az LG Electronics (LG). A rengeteg beérkezett pályamű közül az LG kutatási dokumentumait a legjobb egy százalék közé választották, így bekerültek a konferencia programjába. Mindez jól szemlélteti az LG kutatási erőfeszítéseinek jelentőségét, és megerősíti a cég pozícióját a kulcsfontosságú AI technológiák fejlesztésének éllovasaként az olyan területeken, mint például a robotika, a metaversum és az intelligens otthonok.

2024. május 28. 16:11

Felforgatja a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak – derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből, mely 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését elemezte.

2024. május 28. 14:40

Megbízható Munkaadó 2024-26 címet kapott az SAP

Az SAP Hungary Kft. elnyerte a "Megbízható Munkaadó 2024-26" címet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésén. A díjat olyan cégek kapják, amelyek kiemelkedő HR-gyakorlatot folytatnak, és példaértékű módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről.

2024. május 28. 13:07

Megjelent az első magyar kiberbiztonsági labor az IECEE CB séma alatt

A CCLab Kft. sikeresen teljesített a CBTL auditon és a nemzetközi IECEE CB Rendszerben CB Testing Laboratory (CBTL) jogosultságot szerzett. A magyarországi székhelyű CCLab hivatalosan 2024. május 24-én sikeresen kiterjesztette kiberbiztonsági tesztelői, értékelői és tanúsítási képességét a fogyasztói IoT eszközökre készült ETSI EN 303 645 és az ipari automatizálási és vezérlőrendszerekre szakosodott IEC 62443-4-1 / -4-2 szabványokra az IECEE CB séma keretén belül. A CB séma alatt kiadott tanúsítványokat jelenleg több mint 50 országban fogadják el. 

2024. május 28. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52