Kirobbanó növekedés a technológiai kiadásokban: jön az IT befektetések aranykora

forrás: Prím Online, 2023. október 26. 16:00

Folyamatosan emelkedik a technológiai beruházások aránya a vállalatok költségvetésén belül. Ahogy a cégek évről-évre többet költenek informatikára, úgy az informatikai vezetők szerepe a szervezeti stratégia formálásában is egyre kritikusabb. Az IT beruházási stratégia alapvetően befolyásolja a vállalat jövőbeli képességeit és versenyhelyzetét, a célok megvalósításhoz azonban fontos a fejlesztések hatásának mérése és kommunikációja, illetve a költségvetés rugalmas tervezhetősége – állapítja meg a Deloitte Technology Leadership Study kutatása.

A várakozások alapján 2024-ben rekordszintet ér a vállalatok globális technológiai kiadása és meghaladja az 5 milliárd dollárt, ami 8,6 százalékos emelkedést jelent 2023-hoz képest. Pedig a cégek már idén is jelentősen növelik IT kiadásaikat, 2023 egészére 5,5%-os növekedés várható, a Gartner prognózisa szerint. 

 

A 2024-es előrejelzéshez hasonló mértékű kiugrás utoljára 2021-ben volt, a világjárvány hatására felgyorsuló digitalizációnak és az új működést támogató stabilizációs fejlesztéseknek köszönhetően. A növekedés üteme Magyarországon is közelít a globális átlaghoz, a nyugati és közép-európai régiós átlagnál a Gartner adatai szerint csupán pár százalékponttal alacsonyabb.

 

Jelentős változás tapasztalható a cégek bevételarányos IT kiadásaiban: a Deloitte Tech Trends kutatása szerint a 2016-ban mért 3,3%-ról a tavalyi évben ez 5,5%-ra nőtt. Szinte minden iparágban emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb a pénzügyi szolgáltató és telekommunikációs szektorban történt. A CIO mellett a megkérdezett cégek fele rendelkezik technológiai vezetővel is (CTO), 25%-uk pedig már digitalizációs és adatkezelési vezetőket is alkalmaz.

 

 

Hangsúly a modernizáción és kockázatkezelésen

 

A Deloitte kutatásában megkérdezett technológiai vezetők a legnagyobb hatású IT befektetéseknek a kiberbiztonság növelésére és kockázatkezelésre tett erőfeszítéseket értékelték. Ezen felül több, mint 50%-uk emelte ki a központi rendszerek modernizációját, illetve a cloud transzformációs projekteket. Az erős technológiai alapokról a jövőben könnyebb lesz elrugaszkodni.

 

IT értékteremtés – tényleg sokba kerül?

 

Legnagyobb kihívásként az IT vezetők a technológiai beruházások hatásának mérését jelölték meg, a fejlesztések ugyanis sokszor indirekt módon járulnak hozzá az értékteremtéshez: egy automatizáció például segíti a munkavállalók magasabb hozzáadott értékű feladatokra való összpontosítását. 

 

Gyuró László

„Pontos hatáselemzés hiányában a technológiai projektek gyakran túl költségesnek tűnnek, ez pedig szűkíti a CIO-k és a vállalati stratégia mozgásterét. Kutatásunkban a válaszadók kétharmada emelte ki, hogy a technológiai projektek értékelése jelenleg is pénzügyi mutatók alapján történik, amellyel nem értékelhetők megfelelően a hosszabb távon realizálható előnyök” – mondta Gyuró László a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

 

Rugalmas költségmenedzsment

 

Projektek terén a vállalatok felismerték az agilitás előnyeit, költségvetésük negyedét fordítják az utóbbi években ilyen kezdeményezésekre. Az agilis szemléletet azonban vállalati szinten is alkalmazni kell, a technológiai beruházások költségvetéstervezési és portfóliókezelési folyamatainál egyre fontosabbá válik a rugalmasabb működés. 

 

Egy agilis szervezet a pénzügyi év során gyorsabban tud reagálni a hirtelen bekövetkező változásokra, például egy új, értékteremtő technológia megjelenésére – ennek köszönhetően pedig versenyelőnyt realizálhat olyan versenytársakkal szemben, akik a fejlesztéseikhez kapcsolódó finanszírozást éves szinten tervezik, és csak alkalmanként vizsgálják felül.

 

Kiss Dániel

„A költségvetéstervezésre olyan adaptív folyamatként kell tekinteni, amely képes a változó prioritások kiszolgálására. Fontos, hogy ez a rugalmasabb megközelítés olyan hatékony döntéshozatali struktúrát igényel, amely lehetővé teszi a finanszírozás szükség szerinti újra priorizálását és átcsoportosítását. Ennek kialakítása erőfeszítést követel mind az üzleti mind a technológiai vezetőktől, végül azonban hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé” – mondta Kiss Dániel, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának partnere.

 

El is kell adni az értékteremtést!

 

Az IT nem költségközpont, hanem értékteremtő funkció. A költségvetés tervezése során az IT és üzleti vezetők közös feladata a technológiai projektek által elérhető előnyök számszerűsítése és az üzleti érték mérési módszertanának meghatározása. Az értékteremtés megvalósulását is ez alapján célszerű kimutatni, folyamatos és transzparens kommunikáció mellett, az elvárások és célkitűzések strukturált finomhangolásával. A felek együttes felelősségvállalása és a beruházás elejétől használt „benefit realization” keretrendszer alkalmazása kulcsfontosságú lehet a sikerhez.

 

A fejlődő technológiai beruházási horizont egyszerre rejt lehetőségeket és kihívásokat. A várakozások szerint előnyhöz juttathatják vállalatukat azok az élenjáró IT vezetők, akik a hosszútávú értékteremtésre fókuszálnak: mozgásterük kiszélesítéséhez azonban szükséges a fejlesztések hatásainak hatékony mérése és kommunikációja, az agilisabb tervezés, illetve a rugalmas finanszírozás – állapítja meg a Deloitte kutatása.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

A Dürer Park új irodáihoz a Siemens biztosítja az energiaelosztást

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. 

2024. május 24. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17