Aki sokat dolgozik kevesebb ideig él?

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 22. 15:25

Egy cikk foglalkozott azzal, hogy egy fiatal banki gyakornok három napon át napi 21 órát dolgozott. Egyesek szerint ez volt az egyik ok, ami a halálához vezetett. De mégis hogyan történhet meg egy ilyen eset? Hány óra a napi megengedett munkaidő? Erről kérdezték Dr. Kocsis Ildikót, A Dr. kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjét.

 

Azt, hogy egy adott munkahelyen mennyi időt kell munkával töltenünk a munkaszerződésünk határozza meg. Azonban ehhez bizonyos kereteket ad a Munka Törvénykönyve.

 

Mikor kell megállapodni a munkaidőben?

 

A munkaviszony létrejöttekor meg kell egyezni a munkaidőben is. Ezt célszerű már a munkaszerződésben is rögzíteni. Ha ez esetleg elmaradt, lehet pótolni, hiszen legkésőbb a munkaviszony létrejöttét követő 15 napon belül a munkáltató egy írásos tájékoztatót is köteles átadni, amiben a munkaidőre vonatkozó szabályoknak is szerepelnie kell.

 

De mi is pontosan a munkaidő?

 

A munkaidő nem más, mint a munkavégzés kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenységhez szükséges idő. Az előkészítő és befejező tevékenység minden olyan feladat ellátását jelenti, amelyet a munkavállaló a munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni- mondta Dr. Kocsis Ildikó.

 

Vagyis, ha például egy üzlet délelőtt 10 órától délután 18 óráig tart nyitva, akkor az eladó munkaideje nem 10-től 18-ig tart. A munkaidejébe ugyanis bele kell számítani azt az időt, ami szükséges az üzlet kinyitásához, illetve a záróra utáni aznapi teendők elvégzéséhez.

 

Nem számít munkaidőnek a munkaközi szünet, így például az ebédidő, illetve a munkahelyre történő utazás időtartama sem.

 

Mennyi lehet a napi munkaidő?

 

Fő szabály szerint az általános teljes napi munkaidő nyolc óra. Ez a felek megállapodása alapján legfeljebb napi tizenkét órára emelhető abban az esetben, ha a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lát el, vagy a munkáltató, illetve a tulajdonos hozzátartozója.

 

Az általános napi munkaidőnél rövidebb munkaidőben is megállapodhat a munkáltató és a munkavállaló. Ilyen lehet például a napi 6, vagy 4 órás munkaidő, amit részmunkaidőnek nevezünk.

 

Milyen lehet a napi munkaidő beosztás?

 

A munkaidő beosztás szabályait a munkáltató állapítja meg. Ennek során figyelemmel kell lennie az egészséges és biztonságos munkavégzésre, valamint a munka jellegére. A munkaidőt heti öt napra, általános munkarend esetén hétfőtől péntekig kell beosztani.

 

Kötelező-e munka közben szünetet biztosítani?

 

A törvény kötelezővé teszi, hogy a munkavállaló részére legalább 20 perc munkaközi szünetet biztosítsanak, ha a napi munkaideje a 6 órát meghaladja, de 9 óránál nem dolgozik többet. A munkaközi szünet fő szabály szerint nem része a munkaidőnek. Lehet azonban olyan megállapodást kötni, hogy a munkaközi szünet is beleszámítson a munkaidőbe. A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni.

Kulcsszavak: szabályozás munkaidő

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Csúcsot döntve telefonáltunk és interneteztünk a járvány második hulláma alatt

A belföldi negyedéves mobilinternet-forgalom 2020 végén túllépte a 126 millió GByte-ot, miközben egy évvel korábban még a 100 millió GByte-ot sem érte el – derül ki a mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mutatóinak alakulását tartalmazó legfrissebb mobilpiaci jelentésből, amelyet tegnap tett közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hazai telefonhívások forgalma egy év alatt 18 százalékos emelkedéssel 7,1 milliárd percre nőtt 2020 utolsó negyedévére az előző év azonos időszakához képest.

2021. május 7. 09:55

Digitális oktatási platformot indított el hazánkban a Facebook

A Facebook elindította a Get Digital magyar nyelvű változatát, amely egy átfogó digitális oktatási tanterv szülők, tanárok és tizenévesek számára. A benne foglalt tanórák és tananyagok a Harvard Egyetem és a Berkeley Kaliforniai Egyetem által rendelkezésre bocsátott oktatási segédanyagokon alapulnak. A platform magyarországi bevezetése a Skool civil szervezettel együttműködésben történt.

2021. április 14. 11:09

2020-ban három évet ugrott előre az e-kereskedelem

A GKI Digital és az Árukereső.hu legfrissebb közös kutatása szerint 2020-ban a belföldi online kiskereskedelmi forgalom 45%-os rekord bővülést követően, 909 milliárd forintos forgalmat bonyolított. A számok alapján mostanra kijelenthető, hogy a kezdetben csak az extra és az átterelt (kényszer) költések miatt lendületet nyerő online piac tavaly nem csak átmeneti sebességtöbbletet kapott, hanem olyan valós versenyelőnyt, amivel – ha jól gazdálkodik – akár hosszú távon is fenntartható növekedési pályára állhat, fogyasztók millióinak vásárlási szokásait alakítva át.

2021. március 27. 12:33

Az ABB-t ismét a világ egyik leginnovatívabb vállalatának választották

2021-ben az ABB-t a világ egyik leginnovatívabb vállalatának minősítette a Clarivate, amely globális vezető szerepet tölt be a tudományos és akadémiai kutatási adatok, a szabadalmi információk, valamint a megfelelési előírások elemzése terén.  

2021. március 8. 10:04

A jelen diákjai a jövő kihívásaival szemben

Idén első alkalommal kínál lehetőséget a magyar diákoknak az EdisonKids a Samsung támogatásával elindított kezdeményezése, a világszerte sikeres programon alapuló Megoldások a holnapért kihívás. A program az ország leginnovatívabb iskoláit, tanárait, illetve 12 és 18 év közötti diákjait keresi, akik szeretnének a jelen legfontosabb kérdéseire a jövő megoldásaival válaszolni. A kezdeményezés célja, hogy teret adjon a fiatal tehetségeknek és megmutassa, hogyan gondolkodnak a technológiai fejlődésről, a tudatosságról vagy a közösségi alkotásról. A jelentkezés már elindult, a csapatok március 15-ig szállhatnak versenybe az összesen 1,5 millió forint értékű fődíjért.

2021. február 24. 12:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15