A legnépszerűbb mobiltelefonos csevegőprogramot is elérte a cenzúra Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. március 16. 08:23

Csaknem félszáz, nagyon népszerű felhasználó fiókját zárták be a hatóságok Kínában a legelterjedtebb mobiltelefonos csevegőprogramban, a Wechaten, ami a cenzúra szigorítására utal.

A törölt fiókok közt számos, politikai témákról cikkező és kifejezetten liberális szemléletű újság és blog is szerepel, de sok magánszemély, így jogtudósok vagy újságírók követését is lehetetlenné tették csütörtöktől a cenzorok.
 

A Wechat egy rendkívüli népszerűségnek örvendő, azonnali üzenetküldő program, mely - robbanásszerű növekedéssel - tavaly év végén már több mint 300 millió felhasználót jegyzett. A szöveges üzenetek mellett kép és videó küldését, konferenciabeszélgetést, videohívást, walkie-talkie módot is lehetővé tevő, az összes operációs rendszeren futó mobilalkalmazás hivatalos fiókok - például a városi tájékoztatói szolgálatok vagy a legfelsőbb bíróság - híreinek mobilon való követését is engedélyezi.
 

A törölt fiókok többsége éppen ez utóbbi kategóriába esett, számos esetben több százezer főnyi követői bázissal. A szigorításra közvetlenül a kínai parlament éves ülésszakának zárását követően került sor, és megfigyelők szerint "megelőző jelleggel" történt, mintegy jelzésként, hogy más internetes platformokhoz hasonlóan a Wechaten sem teljesen szabad a véleménynyilvánítás.
 

A kínai vezetés tavaly nagyszabású kampányt hirdetett az internetes pletykák letörésére, melynek során az immár 600 millió felhasználós kínai interneten a hatóságok több ezer honlapot zártak be, a mikroblogokon tucatnyi "véleményvezért" hallgattattak el, s a hazugságok világhálós terjesztéséért már többéves börtön is kiszabható.
 

A Wechatet kifejlesztő kínai Tencent korábban is cenzúrázta a szerverein keresztül küldött üzeneteket, az internet Kínán belüli működéséhez hasonlóan nem engedélyezve egyes érzékeny szavak használatát. Emellett időről időre egy-egy cikk továbbítása is lehetetlenné vált, felhasználói fiókok törlésére viszont most első ízben került sor.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megfizethető 4K monitorok IPS panelekkel a fokozott termelékenységhez és szórakozáshoz

A kijelzőspecialista AOC izgalommal mutatja be két új, otthoni és irodai felhasználóknak szánt ultra-nagy felbontású (UHD) monitorát: a 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC U27B3A és U27B3AF modelleket. Ezek a monitorok kivételes tisztaságot és élénk színeket kínálnak, így tökéletesen alkalmasak a napi feladatok széles skálájához, a táblázatkezeléstől és a webböngészéstől kezdve az egyszerűbb képszerkesztésig és bármilyen médiafelhasználásig. 

 

2024. június 16. 10:38

Az AI már a konyhaajtón kopogtat

Az újgenerációs Samsung háztartási eszközök többek közt a konyha fogalmát is újraértelmezhetik a mesterséges intelligencia segítségével. Az AI lehetőségeknek és SmartThings funkcióknak köszönhetően számos konyhai készülékünk még hatékonyabban végezheti feladatait. 

2024. június 15. 18:17

Az AS5402T elnyerte a PCMAG „Editor’s Choice” díját

Az ASUSTOR AS5402T modelljét a PCMAG ismét „Editor’s Choice” kitüntetéssel díjazta. Az ASUSTOR idén számos nagyra értékelt zászlóshajó NAS-modellt dobott piacra, beleértve – de nem kizárólagosan – az AS5402T is. 

2024. június 15. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30