Újabb elektromos kamionok a Raben flottájában

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 9. 14:58

2022-ben együttműködési megállapodást kötött a zéró emissziós teherszállítás terén a Volvo Trucks, az IKEA Industry és a Raben Group. Kevesebb mint egy évvel az első elektromos kamion lengyelországi átadása után a Raben újabb két ilyen járművet állított üzembe a bútorgyártó kiszolgálására.

Az első Volvo FM elektromos kamion az IKEA Zbąszynek városában lévő gyárát szolgálja ki, és már az üzemeltetés első hónapjai igazolták, hogy ez a kibocsátásmentes megoldás a hagyományos szállítóeszközök életképes alternatívája, és nem hátráltatja a folyamatos kiszállítást. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, valamint a gépkocsivezetők kényelmét figyelembe véve az IKEA Industry és a Raben Group úgy döntött, hogy újabb két járművel bővítik az elektromos flottát.

 

A tehergépjárművek elektrifikációja kulcsfontosságú folyamat az emissziómentes szállítmányozás megvalósításában, ami hozzájárul az IKEA azon stratégiai céljának megvalósításához, hogy az évtized végéig klímapozitív vállalattá váljon. A megfogalmazott célok szerint a terv az üvegházhatású gázok kibocsátásának 70 százalékos csökkentése a teljes áruforgalomban 2030-ig, majd 10 évvel később a nulla szint elérése.

 

2022-ben az IKEA Industry Zbąszynekben lévő üzeme pilot projektet indított az elektromos kamionokkal a belső, telephelyek közötti teherforgalom lebonyolítására. A járművek jelenleg naponta 12 fordulót teljesítenek az egymástól 12 kilométerre fekvő Zbąszynek és Babimost között.

 

A kamionokat megújuló forrásból származó villamos energiával töltik fel. Az IKEA öt saját töltőállomást telepített: egy-egy 150 kilowatt (kW) teljesítményűt a zbąszyneki és a babimosti üzemnél, és további három, egyenként 43 kilowattos berendezést egy külső kamionparkolóban. Az energiaellátás biztosításához egy új transzformátorra is szükség volt. A töltőinfrastruktúra teljes kiépítése mintegy 12 hónapot vet igénybe. Az IKEA Industry most két újabb töltőpont létesítésén dolgozik a zbąszyneki raktáránál, ezeket idén szeptemberben helyezik üzembe.

 

 

Hiszünk abban, hogy a céljaink eléréséhez, és ahhoz, hogy valódi hatással legyünk a környezetre, itt és most kell cselekednünk. A zöld megoldások elengedhetetlenek a fenntartható fejlődés érdekében. Az üzemeink közötti szállítási folyamatok elektrifikációja jelenleg is tesztelés alatt áll, de fokozatosan haladunk előre, és meglátjuk, milyen eredménnyel jár majd ez. Az együttműködés kulcsfontosságú, hiszen csak közösen tehetünk az iparág dekarbonizációjáért – mondta Małgorzata Dobies-Turulska, az IKEA Industry Zbąszynek ügyvezető igazgatója.

 

A Raben Group különös felelősséget érez a teherszállítmányozás környezeti hatását illetően. A cégnek a logisztikai piacon betöltött vezető szerepe további erőfeszítéseket kíván meg az éghajlati viszonyok javítása érdekében. Éppen ezért, többhónapos közös tesztüzem után az IKEA Industryval újabb két Volvo FM elektromos kamiont állított üzembe a zbąszyneki és a babimosti üzemek között.

 

A kamionok 24 tonna hasznos teherbírású félpótkocsikkal közlekednek, és három műszakban üzemeltetve akár napi 36 szállítást is teljesíthetnek. A Raben Transport 12 gépkocsivezetőt alkalmaz kizárólag ebben a projektben, és a járművek hatékonyságát, valamint a kézbesítések folyamatosságát szem előtt tartva szervezi a műveleteket. Folyamatosan elemzik továbbá a járművek teljesítménymutatóit, hogy ezek alapján a közeljövőben az IKEA Industryval és a Volvóval közösen összegezhessék a projekt eredményeit.

 

Ez a projekt egy valódi, tudatos erőfeszítés, amely közelebb visz a környezeti céljainkhoz. Az, hogy immár három elektromos kamion áll a Raben Transport szolgálatában, jelentős lépés a teherszállítás szén-dioxid-kibocsátásának mérséklése terén, összhangban a tudományos alapú célkitűzéseinkkel. Emellett arra is lehetőséget ad, hogy a gyakorlatban értékeljük a megoldást, figyelemmel arra, hogy hogyan illeszthetjük be az elektromos járműveket a Raben Group további ügyfeleinek projektjeibe – fejtette ki Joanna Górna, a Raben Transport key account managere.

 

Az, hogy két újabb Volvo FM elektromos vontatót szállítottunk le az IKEA Industry és a Raben Group számára, jelentős lépés a Volvo Trucks zéró emissziós szállítást célzó stratégiájában. Ezen a ponton már nem egy-egy egységként tekintünk ezekre a járművekre, hanem arról kezdtünk beszélni, hogy fokozatosan Volvo FM kamionokkal bővítjük egyetlen ügyfelünk flottáját. Ennek köszönhetően számottevően nőhet a szén-dioxid-megtakarítás, illetve csökkenhet a kibocsátás. Örömünkre szolgál, hogy léteznek olyan vállalatok a lengyelországi piacon, amelyek bátran és magabiztosan fektetnek a közúti szállítmányozás környezetbaráttá formálásába – mondta Marek Gawroński, a Volvo Trucks Poland e-mobilitásért és fenntarthatóságért felelős igazgatója.

 

A belső szállítási feladatokat ellátó Volvo FM kamionok a hat darab, 540 kilowattóra (kWh) kapacitású akkumulátorral 300 kilométeres maximális hatótávot biztosítanak. A teljesen elektromos Volvo FM 4x2 meghajtásáról 3 elektromos motor gondoskodik. Az ajánlati csomag részét képezi a 4 éves Gold szervizszerződés, amely teljes költségkontrollt, problémamentes járműüzemeltetést és maximális rendelkezésre állást garantál.

 

A 2023 szeptemberében megrendezendő New Mobility Congress alkalmával további részleteket is bemutatnak arra vonatkozóan, hogy az elektromos kamionok milyen eredményeket érnek el a tesztprojekt során.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

A fejletlen töltési infrastruktúra lassítja az autóipar elektromos átállását

Sikeres évet zárt a MAGE és a hazai járműipar. Az elmúlt évben a MAGE intenzíven tartotta a kapcsolatot az Európai Autógyártók Szövetségével (ACEA). Ma már az európai szövetséggel egyetértésben az a vélemény, hogy az autóipari vállalatok dekarbonizációs elkötelezettsége mellett, minden tagországi szövetségnek lobbiznia kell, hogy kormányaik támogassák az átállást segítő feltételek biztosítását az EU-ban. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó elvárások teljesítéséhez szükség van egy európai szintű egységes töltési infrastruktúra kiépítésére. Interjú Krisztián Róberttel, a MAGE elnökével.

2024. május 28. 20:16

Harmadszor is világcsúcs: a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata nyerte Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyét

A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és elektromos meghajtású városi kisautó kategóriában. Utóbbiban saját világcsúcsát másodszor megdöntve szerezte meg az első helyet.

2024. május 25. 16:17

Matchbox lett az elektromos Mercedesből

A Mattel leleplezte  a Mercedes-Benz G 580 EQ technológiás öntött kisautóját, ami az ikonikus Mercedes-Benz G-osztályt és a nemrégiben bemutatott, új elektromos modellváltozatot ünnepli. A prémium kategóriás kisautó újrahasznosított fémből és legalább 81%-ban ISCC-minősítésű műanyag felhasználásával készül*. A Matchbox exkluzív, 1:64 méretarányú, öntött replikája élethű részletekkel idézi meg az ikonikus G-osztályt és egyedi, texturált papír csomagolással rendelkezik.

2024. május 23. 10:25

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52