Új videotömörítési technológiát szemelt ki az MPEG

Tóth Kristóf, 2002. október 14. 05:23
A nemzetközi szabványügyi csoport egy olyan, új videotömörítési technológiát igyekszik szabványosítani, amely DVD minőségű webes közvetítéseket ígér. A H.264 néven ismert formátum a technológia támogatói szerint jelentős előrelépést hoz az interneten sugárzott videók minőségében, miközben csökkenti a hálózati erőforrások terhelését.
Az új formátumot a Joint Video Team csoport fejleszti, amely az ISO MPEG (Moving Picture Experts Group), és az International Telecommunications Union (ITU) szabványügyi csoportok együttműködéséből jött létre. A H.264 még az év vége előtt bekerülhet az MPEG-4 szabványba, közölte Robert Koenen, az MPEG Requirements Group korábbi vezetője, és az MPEG-4 Industry Forum jelenlegi elnöke.

"A codec a videotömörítés területén elért előrelépésünk eredménye" - mondta Koenen hozzátéve, hogy a megoldás rendkívül ígéretes, különösen a multimédia-alkalmazásokhoz jelenleg rendelkezdésre álló, erőteljes hardvereszközök fényében.

A videók interneten keresztüli, illetve drót nélküli eszközökre való továbbításában rejlő lehetőségeket ezidáig jelentősen korlátozta a kis adatátviteli sebesség miatti, gyenge minőség. Ahogy azonban a szélessávú (broadband) hozzáférések egyre gyorsulnak, a számítógépek (illetve mobil eszközök) teljesítménye pedig egyre nő, a gyenge minőség által felállított korlátok lassan megszűnnek. A H.264 (MPEG-4 Advanced Video Coding) például már valamivel 1 Mbps adatátiveli sebesség alatt DVD minőségű képet és hangot tesz elérhetővé.

Bár DVD minőségű videókat sugárzó online szolgáltatások a közeljövőben aligha fognak megjelenni, a H.264 jelentős előrelépést jelent. A megoldás mintegy 33 százalékkal nagyobb hatékonysággal tömöríti a videókat, mint a jelenlegi MPEG-4 formátum, igaz ehhez a jelenleginél jóval nagyobb számítási teljesítmény szükséges, ami a mobil eszközökben korántsem biztos, hogy rendelkezésre áll.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35