Vita az europaterv.hu internetes cím használatáról

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 2. 09:40
A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Rogán Antalhoz, a Fidesz frakcióvezető-helyetteséhez fordult, hogy mondjon le az általa megvásárolt europaterv.hu és az europa-terv.hu domainnevekről - közölte Braun Róbert, a MeH helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár - a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének alapítója - szerint, mivel az Európa Terv a kormány tavaly februárban nyilvánosságra hozott modernizációs programjának a neve, az szerzői jogi oltalom alatt áll. Braun Róbert elmondta: az Internetszolgáltatók Tanácsának (ISZT) domain-regisztrációs szabályzata egyértelműen rendelkezik arról, hogy ha egy internetes cím regisztrációja valakinek a jogát sérti, akkor arról önként le kell mondania, vagy egy úgynevezett választottbírósági eljárás során a jogos tulajdonosnak fogják odaítélni. A helyettes államtitkár közölte: ha Rogán Antal nem mond le a domainekről, kénytelenek lesznek az ISZT választottbíróságához fordulni. Mint mondta, ha a Miniszterelnöki Hivatal használni kívánja ezt a domaint, "jogos tulajdonaként a bejegyzést kérheti, és hogyha valaki már bejegyezte azt, kérheti, hogy adja át."

Braun Róbert szerint "meglepő az, hogy az Országgyűlés Informatikai Bizottságának elnöke egy olyan kétes jogügyletbe keveredik, ahol az Internetszolgáltatók Tanácsának választottbíróságát kell segítségül hívni a jogszerű állapot helyreállítása érdekében." A helyettes államtitkár közölte, hogy a választottbírósági eljárás megindítása előtt a feleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogadják-e a testület döntését és lemondanak-e az egyéb jogorvoslati lehetőségről. Hozzátette: "amennyiben ezt Rogán Antal nem teszi meg, akkor az mindenképpen meglepő, de új helyzetet jelent." Braun Róbert megjegyezte: a Miniszterelnöki Hivatal jogi álláspontja szerint, amennyiben az eljárás elhúzódik, és a weboldal beindítása során az államot kár éri, akkor azért a domain jogtalan használójának kell helytállnia.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a parlament informatikai bizottságának elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy még nem kapott tájékoztatást a Miniszterelnöki Hivataltól a szóban forgó domainek ügyében. Hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Braun Róbert rosszul végezte munkáját, amikor a miniszterelnök tavaly februári bejelentése után nem jegyezte be a szóban forgó internetes címeket. Rogán Antal közölte, hogy a szerzői jogi törvény értelmében nem illetik meg automatikusan ezek a webcímek a kormányt, hiszen az Európa-terv nem szerepel jogszabályban, nem neveztek el róla intézményt, tehát a kormánynak nincs előjoga a domainre.

A politikus hangsúlyozta, hogy az ellenzéknek joga van elmondania véleményét, és a honlapot beindítja Medgyessy Péter február 16-i évértékelő beszéde után. Mint mondta, a weboldalon a kormány ígéreteinek teljesüléséről lehet majd olvasni. Rogán Antal közölte: "ha egy ellenzéki képviselő, vagy frakció elmondja véleményét, abból az államot kár nem érheti, ugyanis ez a demokrácia." Hozzátette: "Braun Róbert demokráciafelfogásával valami nagyon súlyos probléma van, és arra kérem, hogy a cenzúráról alkotott elképzeléseit, azokat ha lehet, akkor más rendszerekben gyakorolja."

Kulcsszavak: domain politika MeH

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17