NTT DoCoMo: 3G telefonok 3D hanggal

Milkovits Gábor, 2004. november 18. 20:57
Az NTT DoCoMo, a legnagyobb japán mobilszolgáltató öt új telefont mutatott be, amelyek fejlett harmadik generációs alkalmazásokkal, köztük sztereó minőségű térhatású hanggal és hitelkártya-alkalmazást lehetővé tevő csippel vannak felszerelve.
A készülékek, amelyek mindegyike nagy felbontású digitális kamerával és 3D grafikával is el van látva, fokozatosan kerülnek bevezetésre - először a Sharp által gyártott széthajtható kivitelű SH 901i C lesz kapható a szigetországban, november 26-tól. A négy másik mobiltelefon a Fujitsu, a Matsushita, az NEC és a Mitsubishi egy-egy modellje - a DoCoMo tervei szerint mintegy 10 milliót szándékozik eladni az új készülékekből. Közülük az N 900i L egy kimondottan figyelemreméltó darab, mivel nemcsak a harmadik generációs FOMA mobilplatformon, hanem VOIP protokollon alapuló megoldás révén internetes telefonként is képes üzemelni WLAN hálózaton keresztül. Az ötből három készülék a Sony FeliCa csipjei segítségével hitelkártyaként, vagy elektronikus személyi azonosítóként is használható.

A japán NTT DoCoMo volt a világon az első olyan mobilszolgáltató, amely harmadik generációs szolgáltatásba kezdett, még 2001-ben. A FOMA elnevezésű technológia eleinte nem élvezett osztatlan népszerűséget, elsősorban a hálózat korlátozott lefedettsége és a drága, nagyméretű és nem túl energiatakarékos készülékek miatt. Mostanra egyre inkább sikerül felülkerekedni ezeken a kezdeti nehézségeken - a cég saját adatai szerint a DoCoMo jelenleg 7,3 millió 3G előfizetővel rendelkezik.

Kulcsszavak: DoCoMo NTT mobiltelefon UMTS

Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián

Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik. 

2024. május 22. 16:05

Globális jelentőségű mérföldkőhöz ért a mesterséges intelligencia szabályozása

Hosszas jogalkotási folyamat lezárásaként a mai napon az Európa Tanács elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetet, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételtől pedig megkezdődik a visszaszámlálás a rendelet alkalmazásáig. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, mit is tartalmaz pontosan a rendelet.

2024. május 22. 13:02

A Conrad és a TraceParts: B2B platform szinergia

Egyszerűsített fejlesztés, tervezés és kivitelezés: A Conrad termékkatalógusa mostantól a TraceParts-on is elérhető, lehetővé téve a CAD-adatok letöltését és a termékek megvásárlását egyetlen egérkattintással.

2024. május 22. 11:36

Fókuszban a világűr: a Széchenyi-egyetemen tartották a távközlési világnap országos konferenciáját

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei távközlés világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. Az eseményt 15. alkalommal rendezték meg a győri Széchenyi István Egyetemen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt támogatásával.

2024. május 22. 09:55

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17