LLP: A lej átértékeléséből fakadó módosítások a vállaltirányítási rendszerekben

forrás Prim Online, 2005. március 16. 11:10
Romániában a cégeket jelenleg a lej év közbeni átértékeléséből fakadó teendők foglalkoztatják. A vállalatirányítási rendszerek pénzügyi és könyvelési moduljainak átállítására már felkészültek az LLP Csoport szakértői.
A felmerülő igények mielőbbi kielégítése érdekében a bukarestiek mellett magyar tanácsadók is részt vesznek a munkálatokban. A cég e téren az elmúlt években már szerzett tapasztalatokat, hiszen több ízben dolgoztak címletösszegek csökkentéséből adódó változtatásokon, például Bulgáriában vagy az euró bevezetése miatt Belgiumban. Az LLP Csoport romániai leányvállalata pénzügyi és üzleti szoftverekkel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt pl. az Air BP, az Avon Cosmetics, a GlaxoSmithKline, a Pfizer, a Renault és a UPC cégek számára.

2005. július 1-jétől négy nullát törölnek a lej-címletek végéről, a jelenlegi bankjegyek és érmék 2006. végéig maradnak forgalomban. Erről a román kormány még 2004. májusában döntött. A művelet eredményeképpen a jelenlegi 10.000 lejes címlet 1 lejessé válik, az egymilliós bankjegyből 100 lejes címlet lesz. A jegybank 2005. július 1-jétől kezdi kibocsátani az új bankjegyeket és érméket. A Román Nemzeti Bank szerint senkinek nem származik majd hátránya a lej átértékeléséből, amely viszont egyszerűsíteni fogja a pénzügyi tranzakciókat és a könyvvitelt.

A lej átértékeléséből fakadó változások nemcsak a főkönyvi adatokat érintik majd, hanem például a beszerzési és értékesítési rendeléseket is. Mivel minden ügyfélnél más és más az adatbázisok beállítása, a számlaformátumok átalakítása egyedi igények szerint történik, az általános változtatási mechanizmusokra az LLP Csoport szakértői már el is készítették a pontos dokumentációt.

Könyveléstechnikailag egyszerűbbé teszi az átállást, hogy a törvényben pontosan meghatározták a fordulónapot: ha egy cég június 30-án, vagy azt megelőzően bocsát ki számlát a régi pénznemben, de azt a számlát az ügyfele már 2005. július 1-jén vagy utána kapja meg, akkor azt az ügyfélnek már az új pénznemben kell lekönyvelnie. A fordulópont után a pénztári egyenlegeket is az új pénznemben tartják nyilván, de még a régi lejben is fel kell vezetni azokat a pénztári jelentésekre. 2005. július 1-jén tehát a cégeknek át kell konvertálniuk a június 30-i záregyenlegüket és addigi forgalmukat az új pénznembe. A 2005-re vonatkozó éves beszámolót is természetesen már az új pénznemben kell elkészíteni. Érdekesség például az, hogy az áramszolgáltatók számláin már idén március 31-től mindkét pénznemet fel kell tüntetni.

"Az LLP tanácsadói szerint várható, hogy sok cég - ha nem lép időben - nem tudja megoldani azt, hogy pontosan a törvényben meghatározott fordulónaptól az új szabályok szerint működjön pénzügyi rendszere. Ha az átállás elhúzódik, s emiatt nem tudja lekönyvelni a beérkező és kimenő számláit, megnövekedhetnek a kintlévőségei, vagy nem tudja a törvényekben előírt, hatóságok felé kötelező jelentéseket elkészíteni. Ennek elkerülésében nyújt segítséget szakértői csapatunk" - avat be a vállalatirányítási rendszerre vonatkozó változás hatásaiba Holló Zita, az LLP Budapest vezető tanácsadója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az MI lehet a kulcs az egyszemélyes vállalkozások nyári pihenéséhez

Ma Magyarországon 620 ezer regisztrált egyéni vállalkozó töri a fejét azon, hogy hogyan pihenhetne a nyári időszakban legalább egy, de inkább két hetet. A megoldás nem lehetetlen, azonban némi előkészületet és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek használatát is igényli – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. A nyári időszak a vállalkozói szféra számára kihívásokkal teli, főként az egyéni vállalkozásaikat vezető tanácsadók, IT szakemberek, jogi, számviteli munkát végzők tudnak a legnehezebben elszakadni íróasztaluktól.

2024. július 13. 12:08

Az LG és a ChargePoint közösen bővítik globális elektromosautó-töltőhálózatukat

Az LG Electronics (LG) a közelmúltban egyetértési nyilatkozatot és végleges megállapodást írt alá az elektromos járművek (EV) kereskedelmi célú töltésére vonatkozóan az Egyesült Államokban a ChargePoint vállalattal, az EV-k hálózati töltési megoldásainak vezető szolgáltatójával. Az LG egyrészt arra számít, hogy az egyetértési nyilatkozat felgyorsíthatja az EV-töltési üzletág növekedését, másrészt további lendületet adhat a vállalat B2B tevékenységei bővülésének, illetve a társaság intelligens életmód-megoldásokat kínáló vállalattá történő átalakulását is támogatja.

2024. július 13. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01